Aikuisopiskelu. Uhka vai mahdollisuus?

Jaa ja välitä

Oletko miettinyt hakea uudenlaista suuntaa urallesi tai lisäosaamista nykyiseen työhösi? Nyt kerron sinulle, miksi sinun kannattaa lähteä opiskelemaan. Ja pyrin poistamaan myös muutaman uhkan tieltäsi.


Opinnot lisäävät motivaatiotasi, sitoutumistasi sekä kompetenssia työhösi.


Aikuisopiskelu tarjoaa taukoa työelämän oravanpyörästä.

Tuntuuko arki yhtenäiseltä mössöltä ja puuduttavalta toistolta?Aikuisopiskelu tarjoaa mahdollisuuden hypätä pois oravan pyörästä ja laittaa arkirutiinit, aikataulut uusiksi ja virkistää sosiaalista piiriä uusilla ihmisillä. Joskus tauko työelämästä tekee hyvää. Opinnoissa luonnollisesti kerrytetään uutta osaamista sekä löydetään uusia näkökulmia asioihin. Jos opiskelet työhösi liittyviä opintoja ne todennäköisesti lisäävät motivaatiotasi, sitoutumistasi sekä kompetenssia työhösi. Tai opinnot voivat tarjota kokonaan uuden urasuuntauksen. Joskus uusi urasuuntaus ei ole välttämättä lähtökohta opinnoille, mutta opintojen aikana kiinnostuksen kohteet ja tavoitteet voivat kirkastua ja suunnata uudelle uralle.


Opinnoissa jää aikaa luovalle ajattelulle sekä aikaa toteuttaa huikeita ideoita!


Aikuisopiskelu mahdollistaa uuden kokeilun.

Vaikka opinnot olisivatkin samaa alaa, missä jo työskentelet, voi opinnot tarjota mahdollisuuksia kokeilla siipiäsi hieman toisellakin suunnalla esimerkiksi harjoittelun, yrittäjyyden tai kurssivalintojen kautta(esim. kieliopinnot). Opinnoissa jää myös aikaa ja tilaa luovalle, ja innovatiiviselle ajattelulle sekä peräti aikaa toteuttaa näitä huikeita ideoita. Näiden kaikkien mahdollisuuksien lisäksi ei tule unohtaa koulujen tarjoamia muita etuja, kuten liikuntatarjonta, kouluruoka ja erilaiset yhteisöt.

Aikuisopiskelun uhkat, vai onko niitä?

Sitten ne uhkat. Tutussa työpaikassa on muodostunut tutut rutiinit ja sosiaaliset piirit sekä harrastukset sekä perhe-elämä työn ympärille. Joka kuukausi tilille kilahtava säännöllinen palkka on myös miellyttävä. Ajatus opiskelusta saattaa olla houkutteleva, mutta järjesteltävät asiat saattavat tuntua kohtuuttoman raskailta. Seuraavaksi yritän taklata uhkat pois tieltäsi.

Poissaolo töistä. Onko sinulla opintovapaata käyttämättä? Työntekijällä on oikeus käyttää kaksi vuotta opintovapaata, joko yhtäjaksoisesti, tai osissa viiden vuoden aikana, kun hän on ollut saman työnantajan palveluksessa osissa tai yhtäjaksoisesti yhden vuoden ajan. Työntekijä saa itse valita koulutuksensa ja työnantajan on myönnettävä opintovapaa. Työnantaja voi ainoastaan siirtää opintovapaan alkamisajankohtaa enintään kuusi kuukautta. Kurkkaa lisää opintovapaan hakemisesta ja myöntämisestä täältä.

Raha. Jos olet ollut jo pidempään työelämässä saatat olla oikeutettu ansiosidonnaiseen aikuiskoulutustukeen, mikä on 2500€ kuukausipalkalla noin 1300€ kuukaudessa. Aikuiskoulutustuki uudistui elokuussa 2020, mikä mahdollistaa joustavammin työskentelyn opintojen ohella. Aikuiskoulutustuen ohella saa tienata 500€ kuukaudessa, minkä jälkeen vasta tulot alkaa vaikuttamaan tuen määrään. Tämän lisäksi sinulla voi olla mahdollisuus yleiseen asumistukeen. Suosittelen lukemaan ehdot asumistukeen tarkasti sekä pohtimaan asumisjärjestelyä. Lue lisää aikuiskoulutustuesta ja asumistuesta.

Asunto. Nykyään opintoja on mahdollista tehdä paljonkin etäopintoina, joten muutto opiskelupaikkakunnalle ei välttämättä ole pakollista. Nykyään väliaikaista majoitusta löytyy kohtuuhintaisesti ja helposti, jos on pakollisia lähiopetuspäiviä. Jos päätät muutta opiskelupaikkakunnalle, hae asuntoa ajoissa, etenkin, jos haet kevään yhteishaussa ja koulupaikka selviää kesällä. Laita asuntohakemus heti! Opiskelija-asuntosäätiöiden asunnot ovat kohtuuhintaisia ja sisältävät usein mm. pesutuvan käytön, yhteiset tilat ja jopa sähköpyörän lainauksen. Opiskelija-asuntosäätiöillä on myös perheasuntoja, jos muutat perheesi kanssa. Kannattaa myös katsoa, onko paikkakunnalla nuorisoasuntosäätiötä ja mitkä ovat heidän asunnonvuokrauskriteerinsä.

Jos otat opiskelupaikkakunnalta kakkosasunnon itsellesi, niin asunnon kalustaminenkin tapahtuu kohtuu edullisesti, kun viitsii nähdä vähän vaivaa. Facebook on pullollaan kirppis- ja roskalavaryhmiä, unohtamatta sivustoa Tori.fi. Koululta tai opiskelija-asuntosäätiöltä kannattaa kysellä edullista pakettiautoa vuokralle. Itse vuokrasin ylioppilaskylästä pakettiauton ja asunnon kalustaminen ja varustaminen kuljetuksineen päivineen maksoi noin 170€.

Aikuisopiskelu on ehdottomasti mahdollisuus! Rohkeasti opintielle!

Jaa ja välitä

Yksi kommentti artikkeliin “Aikuisopiskelu. Uhka vai mahdollisuus?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.