Eksynyt ammattiviidakkoon?

Jaa ja välitä

Oletko hukassa? Eikö nykyinen työ oikein tunnu omalta jutulta, mutta et tarkkaan tiedä, mitä muutakaan tekisit? Tässä postauksessa kerron, viisi askelta, joilla lähteä etsimään sitä omaa polkua. Mutta muista, että sinun ei tule tietää pitkällä tähtäimellä, mitä haluat. Riittää, että tiedät, mitä haluat tai ainakaan et halua juuri nyt ja lähdet seuraamaan sitä.

Seuraa uteliaisuuttasi!

Aloita selvittämällä ja pohtimalla, mikä sinua kiinnostaa ja mitä asioita tykkäät tehdä. Tarkkaile arkeasi, mistä innostut, mitä teet vapaaehtoisesti ja minkä tekemiseen uppoudut niin, että ajantaju katoaa? Kirjaa ylös paperille, mistä innostuit tänään, minkä tekemisestä erityisesti nautit. Kirjaa näitä asioita ylös myös huomenna ja jatka kirjoittamista, jos ajatus alkaa juosta. Jos et tykkää kirjoittaa, piirrä ja kirjoita yksittäisiä sanoja, puhu nauhurille, kaverille, puolisolle, kissalle, koiralle tai videolle. Tuo ajatuksesi jotenkin näkyville, ulos päästäsi.

Miten edetä ammattiviidakossa?

1. Selvitä kiinnostuksen kohteesi ja asiat, joista innostut.
2. Etsi tietoa. Paljon. Joka päivä.
3. Selvitä vaatimukset opintoihin tai työhön, joka sinua kiinnostaa.
4. Laadi toimintasuunnitelma.
5. Toimi tavoitteen eteen joka päivä. Jotenkin joka päivä, vaikka etsimällä tietoa ja lukeamalla aiheesta. Joka päivä vähän.

Ammatin valintaa voi lähestyä myös poissulkutekniikalla. Joskus on helpompi nimetä, mitä en ainakaan halua tehdä. Listaa asiat, mitä et ainakaan halua työltäsi ja mieti tätä kautta, mitä taas haluaisit työltäsi. Kirjaa ajatuksen juoksuasi paperille. Kirjoittaminen ei tarvitse olla lausemuotoista, pelkät yksittäiset sanat riittävät. Voit katsoa koulujen sivuja ja sieltä poissulkea koulutuksia, mitkä eivät ainakaan kiinnosta. Tunnistatko kaikki koulutukset? Ovatko kaikki tuttuja sinulle vai ovatko jotkut uusia tuttavuuksia? Ole utealias ja ota näistä selvää. Unelmaduunisi saattaa olla olemassa, mutta et vain tiedä sitä.

Tässä vaiheessa on myös hyvä ympäriöidä itsesi ihmisillä, jotka kannustavat, tukevat ja motivoivat sinua.


Etsi tietoa.

Kun ajatus siitä, mitä tykkäät tehdä ja mikä sinua innostaa on selkiytynyt, ala etsimään tietoa. Tähän menee yllättävän paljon aikaa. Etsi tietoa Googlen hakutoiminnon avulla, YouTubesta, Instagramista, koulujen nettisivuilta sekä mol.fi-sivulta voit katsella, onko tähän liittyviä työpaikkoja avoinna. Kirjaa kaikki kiinnostavat löydökset ylös tai laita nettisivut muistiin kirjanmerkkipalkkiin. Tässä vaiheessa on myös hyvä ympäröidä itsesi ihmisillä, jotka kannustavat, tukevat ja motivoivat sinua. Vähennä tai poista kokonaan haitalliset ihmissuhteet.

Tämä on vaihe, mikä vaatii uskallusta, rohkeutta ja päättäväisyyttä.


Hae kiinnostavaan koulu- tai työpaikkaan!

Löysitkö kiinnostustasi vastaavan ammatin, työpaikan tai koulutuksen? Seuraavaksi tulee selvittää, miten voit hakea tähän koulutukseen tai työhön. Vaatiiko se jotain koulutusta tai osaamisen hankkimista. Hae kiinnostavaan koulutukseen tai työpaikkaan! Rohkeasti vain! Tämä on vaihe, mikä vaatii uskallusta, rohkeutta ja päättäväisyyttä. Nojaudu niihin ihmisiin, jotka sinua kannustavat ja tukevat tässä muutoksessa. Jos ajatuksenasi on aikuisopiskelu, niin olen avannut hieman aikuisopiskelun tarjoamia mahdollisuuksia sekä ratkaisuja käytännön haasteisiin täällä. Jos toimintasuunnitelman laatiminen nykyisestä tilanteestasi tavoittelemaasi työhön tai koulutukseen tuntuu haastavalta, pyydä apua. Auttavia tahoja voi olla esimerkiksi Ohjaamo tai TE-toimisto, tai läheiset ja ystävät.

Käytä joka päivä aikaa siihen, että tutkit vaihtoehtoja ja kirkastat ajatustasi siitä, mikä sinua kiinnostaa ja innostaa. Tämän jälkeen käytä joka päivä aikaa siihen, että laadit toimintasuunnitelmaa sekä toimit tavoitteesi eteen. Joka päivä. Pyydä rohkeasti apua ja pallottele ajatuksiasia jonkun kanssa. Laita vaikka tänne kommenttikenttään viestiä tai Instagramissa.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.