Kurssihamsteri korkeakoulussa

Jaa ja välitä

Oletko kurssihamsteri? Syyslukukaudelle ohjeistus on 30 opintopistettä, mutta sinulla on lähemmäs 50 opintopistettä? Onko teidän koulussa todella paljon kaikkia kivoja kursseja? Ja vielä yhteistyökoulujen kurssitarjonta! Niin paljon kaikkea kivaa ja niin vähän aikaa! Kun kaikki asiat kiinnostaa kauheesti, tulee koulujen kurssitarjonnan kanssa ilmiö, mikä tulee blackfriday tai joulukuvastoa selatessa. Kaikkee kivaa, ja mä tartten näitä kaikkia nyt heti!

Riskinä tässä on se, että valmistuu koulusta niin, ettei ole erikoistunut juuri mihinkään, vaan opiskellut vähän sitä sun tätä syventymättä sen kummemmin mihinkään asiaan. Tällaisella pirstaleisella osaamisella on haastavaa lähteä työelämään. Miten hillitä itseään kurssien joulukuvaston kanssa ja fokusoida opintoja?

1. Palaa takaisin perusasian äärelle – mikä sinua kaikista eniten kiinnostaa? Mikä on se sun juttu? Kirjaa ylös!

2.Lue entisten opiskelijoiden tarinoita. Mitä he sanovat? Valitsisivatko nyt eri tavalla sivuaineopinnot/valinnaiset opinnot?

3.Mieti sun unelmaduuni, se sun juttu. Mitkä opinnot tukisivat sitä?

4.Selvitä, mitä osaamista työnantajat arvostavat ja valitse rohkeasti valinnaisia opintokokonaisuuksia. Huom, kokonaisuuksia!

5.Hyödynnä opinto-ohjausta. Pyydä apua kurssivalintojen kanssa opolta, tutoreilta, ylemmän vuosikurssin opiskelijoilta tai omalta opettajaltasi.

6.Ne muut asiat, mitkä kiinnostaa ja polttelee. Mene kirjastoon. Lainaa kirjoja. Lue näistä asioista ja kerrytä osaamista tätä kautta.

Jos teidän kurssi-ilmoittautumisjärjestelmässä on mahdollista laittaa muistilistalle mielenkiintoisia kursseja, niin naputelle sinne mielinmäärin kiinnostavia kursseja ja palaa niihin myöhemmin. Voi olla, että opintojen tavoite ja suunta on kirkastunut ja tuntuu luontevalta tehdä inventaario ja poistaa epäolennaiset kurssit. Muista, että voit käydä myös kokeilemassa rohkeasti erilaisia opintoja. Sivuainetta ja valinnaisten opintokokonaisuutta voi vaihtaa ja uudelleen suunnata, jos homma ei tunnukaan ihan omalta jutulta.

Ole rohkea ja utelias! Kokeile, tutki ja selvitä! Ja anna opiskeluprosessille aikaa. Ajan kanssa tavoitteet kirkastuu. Ja tärkein, nauti opiskeluajasta!

Jaa ja välitä

Yksi kommentti artikkeliin “Kurssihamsteri korkeakoulussa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *