Laaja tehtävänanto. Miten päästä alkuun opiskelussa?

Jaa ja välitä

10 sivun essee, kolme kurssikirjaa, viisi tieteellistä artikkelia ja todella laaja aihe. En tajua ja ahdistaa. Mistä edes aloittaa näin laajan tehtävän työstämisen?!

1. Lue tehtävänanto nopeasti läpi kokonaan.
2. Ota kynä ja paperi, lue tehtävänanto uudelleen läpi ja kirjaa pääasiat: Mitä kysytään? Mikä on pääaihe esseelle? Mitä ja miten pitää tehdä? Milloin on deadline?
3. Rajaa aihe.
4. Tutustu kirjallisuuteen rajaamasi aiheen näkökulmasta.
5. Kirjaa ylös keskeisiä käsitteitä ja asioita.
6. Aloita kirjoittamaan. Kirjoita kaksi sivua päivässä – alle viikossa essee on valmis!

Kun kurssi alkaa tai saat tehtävänannon, lue se heti läpi, jotta et missaa mitään välideadlineja. Lue tehtävänanto ensin kokonaan läpi. Ei haittaa vaikka et ymmärrä kaikkea. Kun on fiilis, että siis täh?! Mitä mun piti tehdä? Ota kynä ja paperia, lue tehtävänanto uudelleen läpi ja kirjaa ylös itsellesi: Mitä pitää tehdä, miten, milloin ja mitkä ovat keskeiset kysymykset, mihin pitää vastata. Vilkaise myös kurssille määritellyt tavoitteet ja kirjaa ne ylös. Ne ohjaavat myös esseen kirjoittamista, sillä ne kertovat, mitä osaamista sinun tulee tehtävässä osoittaa.

Jos aihe on sinulle tuttu ennestään, saatat heti keksiä mielenkiintoisen lähestymistavan esseen kirjoittamiseen. Jos aihe on ihan vieras, ota kurssikirja tai ystävämme Google-hakukone ja selvitä, miten siellä on tätä aihetta rajattu, otsikoitu ja luokiteltu. Valitse itseäsi kiinnostava lähestymistapa aiheeseen ja rajaa esseen aihe sen mukaan. Esimerkiksi, aihe on muutokset työssä ja sitä tulee tarkastella johtajuuden sekä työhyvinvoinnin näkökulmasta –> rajaan aiheen “sukupuolet työelämässä” ja tarkemmin ottaen “millenniaalit työelämässä”. Tarkastelen millenniaalien astumista työelämään ja tämän mukanaan tuomat huomioitavat asiat johtajuudessa sekä työhyvinvoinnin johtamisessa. Etsi tietoa ja kirjoja tästä rajaamastasi aiheesta. Muista kirjata lähteet muistiin!

Tutustuminen kirjallisuuteen tarkoittaa otsikoiden ja tekstin silmäilyä, eli koitat bongata keskeisiä käsitteitä ja asioita tästä rajaamastasi aiheesta. Itse luen usein tekstikappaleen ensimmäisen ja viimeisen lauseen ja määrittelen sen perusteella, luenko vielä tässä vaiheessa tekstin kokonaan. Kirjaa löytämiäsiä käsitteitä ja keskeisiä asioita ylös, ja muista merkitä kirja ja sen sivunumero perään lähdemerkintöjä varten!

Aloita kirjoittaminen! Riittää, että kirjoitat pari sivua päivässä. Tällöin essee on valmis viikossa!

Jaa ja välitä

2 kommenttia artikkeliin “Laaja tehtävänanto. Miten päästä alkuun opiskelussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *