Miten tunnistaa huijarisyndroomaa ja päästä siitä eroon?

Jaa ja välitä

Tunnetko itsesi huonoksi, keskinkertaiseksi ja todennäköisyytesi epäonnistua on suurempi, kuin onnistua. Ja sitten, kun onnistut, niin kylläpä sinulla kävi tuuri, kun suoriuduit tehtävästä hyvin. Et anna kunniaa itsellesi, etkä taidoillesi. Epäiletkö omaa osaamistasi? Kaikki ympärilläsi ovat niin taitavia ja ihmettelet, miten olet päätynyt heidän joukkoonsa. Koet itsesi huijariksi ja pelkäät paljastuvasi. Pelkäät, että taitojesi todelliseksi uskomasi taso paljastuu kaikille. Saatat potea huijarisyndroomaa. Arvioidaan, että peräti 70% ihmisistä kärsii tästä jossain vaiheessa elämäänsä.

Mikä on huijarisyndrooma?

Huijarisyndrooma(impostor syndrome) on ahdistuksen muoto, joka kumpuaa riittämättömyyden tunteesta. Lapsuuskotimme kokemukset saattavat vaikuttaa huijarisyndrooman syntymiseen, jos taitojasi on vähätelty tai sinulle on jatkuvasti kerrotu kuinka poikkeuksellisen taitava olet ja kouluun mennessä kokemustesi ja sieltä saamasi palaute sekä kotona saatu palaute ovat ristiriidassa. Myös siirtyminen niin sanotusti tuloluokasta toiseen voi synnyttää huijari syndroomaa. Mitä enemmän opiskelee ja tietää asioista, sitä enemmän ymmärtää, kuinka paljon maailmassa on tietoa ja kuinka vähän sitä tietääkään asioista.

Huijarisyndrooman vastakohta on Dunning-Kruger-vaikutus, jossa henkilön tietämättömyys saa hänet yliarvioimaan osaamisensa ja taitonsa. Eli toisin sanoen, mitä huonommin asian osaa, sen paremmin sen luulee osaavansa, kun ei tiedä, mitä ei tiedä. Jenni Janakka mainitsee kirjassaan Röyhkeyskoulu(2019) yhden ajankohtaisen esimerkin tästä, muuan oranssinen (väistyvä) valtion päämies voisi täyttää tämän ylivertaisuusvinouman kriteerit. Hei lukija, juuri sinä siellä! Olet fiksu, osaava ja huomaavainen! Sinulla menee hyvin!

Työelämässä saatat suoritutua erityisen hyvin työtehtävistä ja olet ahkera. Täytyyhän sinun tehdä kovasti töitä, ettet paljastu huijariksi. Huijarisyndroomaa potevalla ihmisellä on riski ylityöllistyä ja uupua työssään. Jos olet vasta aloittanut uudessa työssä tai työharjoittelussa ja kaikki muut tuntuvat osaavan niin hyvin kaiken ja onnistuvan kaikessa muista, että he ovat tehneet sitä työtä jo pidemmän aikaan ja ovat joskus olleet keltanokka, niin kuin sinä nyt. Jos koet, että he osaavat kaiken, usko myös se, että he ovat osanneet rekrytoida ja tehdä parhaan valinnan – he valitsivat sinut!

Miten eroon huijarisyndroomasta?


1. Tunnista huijarisyndrooma ja myönnä se, sano se ääneen.
2. Hakeudu vertaistuen pariin, keskustele ilmiöstä ja kokemuksistasi.
3. Harjoita itsemyötätuntoa
4. Tunnista haitalliset ajatuksesi, hyväksy ne. Älä soimaa itseäsi.
5. Ole utelias, pysähdy ja tutki ajatuksiasi. Mistä ne johtuvat ja mitä ne kertovat?
6. Aloita uudelleen tutustuminen itseesi ja taitoihisi – luo uusi käsitys itsestäsi.


Jos koet itsesi huijariksi jossain joukossa, niin tarkkaile, pidätkö joitain taitojasi itsestään selvyytenä ja tätä kautta aliarvioit osaamistasi. Tämän rinnalla saatat suurennella niitä asioita, jotka koet haastaviksi. Älä taistele huijari syndroomaa vastaan yksin. Pyydä apua läheisiltäsi ja löydä vertaistukea. Hyväksy se, missä olet ja ole kiitollinen siitä.

Työstä medianlukutaitoa ja ole kriittinen mediaa kohtaan. Sosiaalinen media ruokkii huijajrisyndroomaa viimeisen päälle kiillotetuilla henkilöbrändäyksillä. Sosiaaliseen mediaan julkaistaan usein ne täydelliset otokset ja valmiit tuotokset ja suoritukset. Prosessi, miten tähän on päästy ja sen sisältämät vastoinkäymiset, kipuilut ja vaatimukset jää usein pimentoon. Myös työmarkkinoiden luoma älytön ajatus kilpailusta sekä siitä, että pitäisi olla 30-vuotias työnhakija, jolla on 20 vuoden työkokemus, on ihan järjetön. Älä mene tähän höplään! Me riitetään just tällaisina, mitä olemme! Ja olemme erittäin kehityskelpoisia yksilöitä!

Käy lukemassa 20 vinkkiä huijarisyndrooman selättämiseen Tiia Konttisen blogista.

Lähteet
Ekman T. 2018. Huijarisyndrooma – toimijuuden ja pystyvyyden syväsärö. Artikkeli julkaisussa Aikuiskasvatus.
Heemstra J. 2019. How to combat impostor syndrome. Artikkeli julkaisussa Chemical&Engineering news.
Janakka J. 2019. Röyhkeyskoulu. Tuuma-kustannus: Jyväskylä.

Jaa ja välitä

3 kommenttia artikkeliin “Miten tunnistaa huijarisyndroomaa ja päästä siitä eroon?

  1. Paluuviite: Urakateus – Uralla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.