Hukassa uravalintojen aallokossa.

Jaa ja välitä

Tuntuuko, kuin ajelehtisit ja suunta on hukassa? Et ole yksin. Moni muukin kamppailee tämän saman asian kanssa. Tässä postauksessa kerron neljä vinkkiä, millä lähteä navigoimaan omaan suuntaa, kohti sinun unelmia.

Opiskelija! Vaadi ohjausta.

Jos olet vielä opiskelija, vaadi opinto-ohjausta ja hae tietoa monipuolisesti eri aloista ja koulutuksista. Jos omaa suuntaa ei vielä löydy, on erittäin ok pitää välivuosi. Välivuoden aikana on hyvä kokeilla erilaisia asioita ja pohtia omia kiinnostuksen kohteita sekä vahvuuksia ja tätä kautta etsiä suuntaa urapolulle.

Lue myös: Tunnista arvosi, löydä urasuuntasi.

Ole aktiivinen ja pohdi, mitkä asiat sinua kiinnostavat. Paina stop-nappulaa ja pysähdy itsesi äärelle ja tee jotain, mikä sillä hetkellä huvittaa. Älä mieti koko ajan pitkälle tähtäävää tavoitetta ja kiidä uraputkessa. Ei ole kiire. Sinne ehtii kyllä.

Pidä välivuosi.

Jos asut vanhempien luona, niin vuoden mittainen aika itselle ilman suurempia taloushuolia on jotain sellaista, mitä et ehkä ihan heti tule saamaan uudestaan. Hyödynnä tämä tilaisuus! Välivuoden aikana tarkkaile, mitä sinä luonnollisesti hakeudut aina tekemään, teet mielelläsi, vapaaehtoisesti ja omatoimisesti. Pohdi, miksi teet tätä asiaa? Mikä siinä on kivaa? Mikä siinä kiehtoo? Etsi koulutuksia ja ammatteja, joissa pääsisit tekemään näitä samoja asioita ja toteuttamaan itseäsi.


1. Vaadi opinto-ohjausta. Käy asuinpaikkasi Ohjaamossa.
2. Käytä joka päivä aikaa siihen, että etsit tietoa ja pohdit kiinnostuksen kohteitasi sekä vahvuuksiasi.
3. Pidä välivuosi. Tee kivoja asioita. Tarkkaile, mistä innostut ja mitä tykkäät tehdä. Pohdi tätä kautta seuraavaa peliliikettä urallasi.
4. Harkitse hakemista sisällöltään laajoihin ja monipuolisiin koulutuksiin.


Opiskele generalistista alaa.

Jos ammatinvalinta kaikesta huolimatta on epäselvä, etkä tiedä, mihin koulutukseen hakisit, harkitse monipuolisia ja sisällöiltään laajoja koulutuksia. Näitä on esimerkiksi: sosionomi, insinööri, kasvatustiede, liiketalous. Koulutusvalintaa voi tehdä myös poissulkutekniikalla. Jos ei esimerkiksi ole kiinnostunut ihmisten parissa työskentelystä, niin voi sulkea pois sosionomiopinnot ja tarkastella muita koulutusvaihtoehtoja. Urapolulla tärkeintä on, että kuuntelet itseäsi, olet utealias ja aktiivinen. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja tutustu erilaisiin koulutuksiin sekä ammatteihin. Voit katsoa erilaisia korkeakoulusta valmistuneiden työpaikkoja täältä.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.