Inspiroivia uratarinoita

Jaa ja välitä

Jäljillä Podcast – Tilda Laaksonen. Hyytäviä katoamistapauksia ja murhamyystereitä rauhallisella äänellä. Tilda on lapsesta asti ollut kiinnostunut rikostarinoista. Hän itse sanoo, että ehkä jopa liian nuoresta lapsesta saakka. Hän muistaa, kuinka hän vuonna 2005, 10-vuotiaana luki Bodomjärven rikosmysteeristä. Tämä on ensimmäinen rikosmysteeri, mistä Tilda muistaa innostuneensa. Tilda kuunteli itse paljon rikospodcasteja, enimmäkseen amerikkalaisia ja alkoi pohtimaan, että Suomessa voisi olla kysyntää tällaiselle. Hän alkoi selvittämään, mitä podcastin tekeminen vaatii. Selvisi, että se ei vaadi isoja investointeja eikä erikoisia laitteita. Näin syntyi Jäljillä podcast alkuvuodesta 2018, jota aluksi äänitettiin kännykällä opiskelija-asunnossa.

Tilda opiskeli aluksi kasvatus- ja ohjausalaa, mutta ei kokenut sitä omakseen. Hän on 2019 vuodesta asti tehnyt Jäljillä-podcastia täysipäiväisenä työnään. Tuolloin hän siirtyi Asennemedia-vaikuttajamarkkinointitoimiston riveihin. Tilda on myös innokas kirjojen lukija ja hän ylläpitääkin Tildareads-nimistä Instagram tiliä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka yhdistää ja toteuttaa omia mielenkiinnon kohteitaan. Hänellä on myös urahaaveita tulevaisuuden varalle, joita hän paljastaa kesäkuussa 2020 julkaistussa Anna-lehden nettiartikkelissa:”Haluaisin kuitenkin vielä tulevaisuudessa myös opiskella jotain podcastin aiheeseen liittyvää, esimerkiksi yhteiskuntapolitiikkaa tai kriminologiaa.”

Tilda on hyvä esimerkki siitä, kuinka tehdä harrastuksesta ja kiinnostuksen kohteesta ammatti. Tällaiset uravalinnat ja suunnanmuutokset urapolulla vaativat rohkeutta ja yritteliäisyyttä. Tämä uratarina inspiroi pohtimaan, miten voisi luoda itselleen työn harrastuksesta ja kiinnostuksen kohteesta. Tildan tarina ja aloitus podcastin parissa inspiroi rohkeasti lähteä kokeilemaan ja tekemään matalalla kynnyksellä. Aina ei tarvi kaiken olla ihan valmista, vaan toiminta kehittyy ja muovautuu matkan varrella.

Suurin osa varmasti tietää, kuka on Pyhimys? Tiedätkö, mikä on ollut hänen urasuuntaus ennen musiikkiuraa? Mietin pitkään puhunko tässä Pyhimyksestä vai Mikko Kuoppalasta. Päädyin hänen virallisen nimen käyttämiseen, koska käsitän uran elämän laajuisena toimintana, en pelkästään työurana. Mikko Kuoppala on ilmeisesti erittäin lahjakas matematiikassa ja ei koulussa menestynyt äidinkielessä eikä musiikissa. Hän haki lukion jälkeen Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan tietoliikennetekniikkaa. Opinnot eivät luistaneet ja jäivät kesken, ennen yhtäkään kurssisuoritusta.Tämä on hyvä esimerkki siitä, vaikka olisit kuinka lahjakas jossain, mutta jos sinulla ei ole aitoa kiinnostusta asiaan, niin opiskelu ja tekeminen ei ole mielekästä. Jujuna onkin löytää asia, mikä sinua kiinnostaa. Seppä ei tarvi olla syntyessään, kaiken voi opetella.

Muutaman hampurilaisravintolassa työskennellyn vuoden jälkeen Mikko haki Helsingin yliopistoon opiskelemaan matematiikan opettajaksi. Yliopistolle ei tuolloin ollut pääsykoetta, vaan haastattelun kautta valittiin opiskelijat. Haastattelussa kysyttiin, miksi olisit hyvä opettaja. Mikko kertoi olevansa hyvä opettaja sen vuoksi, ettei usko, että joku ei olisi lahjakas matematiikassa. Kyse on opiskelutyyleistä ja -tekniikoista sekä opetustekniikoista. Mikko oli aikeissa lähteä matematiikan sekä filosofian opettajan uralle, kunnes musiikkiura lähti nousuun. Hän onkin tehnyt monenlaista musiikin parissa: ollut useammassa kokoonpanossa, toiminut JVG:n managerina, sanoittanut kappaleita muille artisteilla sekä perustanut Yellowmic Records -levyy-yhtön sekä ollut All Day Entertainmentin yhtenä perustaja. Hän toimii myös Universalin Johanna -kustannuksen musiikkipäällikkönä.

Pyhimyksen tekemisestä huokuu pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen työskentely, jossa on mietitty, mitä halutaan sanoa ja kenelle. Pyhimys kehottaakin nuorempia artisteja keskittymään olennaiseen ja jättämään sivuprojektit pois. Tässä kiteytyy hyvin ajatus, että tee täysillä sitä, mikä sinua itseäsi kiinnostaa ja ole rohkea yrittämään ja panostamaan siihen omaan juttuun. Puolivaloilla saat vain puolikasta aikaiseksi.

Mikko on gradua vaille kasvatustieteen maisteri. Hän kertookin, että ei koe opintojen menneen hukkaan. Kasvatustieteistä on hyötyä missä tahansa työssä ja etenkin jos työskentelet ihmisten parissa ja johtotehtävissä. Hän kertoo artikkelissa(nälkä-musiikkimedia, musiikin verkkolehti) ajatuksiaan menestyksestä ja urasta. Rivien välistä voi lukea, kuinka hän ymmärtää, että rahaa täytyy tehdä, joten täytyy olla toimintasuunnitelma ja työskennellä suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Sen rinnalla voi toteuttaa itseään muissa pienemmissä projekteissa tai harrastuksissa. Ajatus on löytää elämään sopivanlainen kombo asioita, jotka turvaa elämän sekä tarjoaa merkitystä, intohimoa, mahdollisuuden toteuttaa itseään sekä tekemistä missä kokee, että osaaminen pääsee oikeuksiinsa ja oppii uutta.

Mikon uratarina inspiroi pohtimaan omaa urapolkua ja mitä kaikkea sen aikana on saavuttanut ja kuinka hyödyntää sitä tänä päivänä. Tämän lisäksi tarina saa pohtimaan tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä, suunnitelmallisesti, kokonaisuutena sekä pitkäjänteisesti. Mikä on sinun pitkän tähtäimen tavoite, entä välitavoitteet? Mitä asioita voit tehdä tänään viedäksesi itseäsi hieman eteenpäin, kohti tavoitteita?

Maija Putkonen oli menossa naimisiin ja vieraili hääpukuliikkeessä. Jo ovella hän sai kuulla, ettei liikkeen valikoimasta löydy mitään hänen kokoiselleen sopivaa. Maija pahoitti mielensä kommentista ja epäili kannattaako koko häitä edes järjestää. Tämän tapauksen siivittämänä Maija perusti kehopositiivisuuteen perustuvan hääpukuliikkeen Wedding Garage. Omia häitään varten Maija oli aikessa ostaa käytetyn puvun, kun ei kokenut järkeväksi ostaa kallista pukua, jota käyttäisi vain yhden päivän. Nyt Maija välittää käytettyjä hääpukuja. Wedding Garage syntyi siis ekologisuus ja kehopositiivisuus arvojen pohjalta ja tavoitteena oli helpottaa käytetyn puvun myymistä sekä ostamista tarjoamalla mahdollisuus sovittaa useamppaa käytettyä pukua yhdellä kertaa ja tarjota sovitukseen asian mukaiset tilat ja olosuhteet.

Wedding Garage perustettin vuonna 2016 Maijan ja tämän miehen autotalliin. Tuolloin Maija työskenteli vielä hälytyskeskuspäivystäjänä ja turvallisuusalan opettajana ja Wedding Garage oli näiden ohella sivubisnes. Pian hääpukuja kertyi niin, että aika ei riittänyt päivätöiden ohella ja hän alkoi pohtia, viekö yrittäminen liikaa aikaa. Maijaan otti yhteyttä Love me do -messuorganisaatio, joka kannusti jatkamaan ja vakuutti, että kysyntää on hääpukuliikkeelle, joka pohjautuu kehopositiivisuuteen sekä ekologisuuteen.

2018 Wedding Garagen yritystoiminta vaihdettiin toiminimestä osakeyhtiöksi ja se avasi liiketilan Jyväskylän keskustassa. Tänä päivänä Wedding Garagella on oma kultaseppä, joka valmistaa koruja kierrätyskullasta sekä heillä on oma hääpukumallisto. Vuonna 2019 Atelje Iina osti osan Wedding Garagesta ja hääpukuliike muutti Atelje Iinan tiloihin. Tämän myötä myös ompelupalvelut löytyvät saman oven takaa. Tämän on aivan huikea yhden luukun palvelu! Tämän lisäksi yritystoimintaan kuuluu Jyväskylä Bridal Fair -häämessutapahtuma.

Maijan tarina inspiroi pohtimaan oman elämän kokemuksia ja kuinka ne ovat vaikuttaneet omaan uraan. Joitain kokemuksia pidämme merkittävinä sekä elämäämme muovaavina ja kerromme niistä tarinaa usein. Näistä kokemuksista voi synty liikeidea ja Maijan tarina rohkaisee kokeilemaan ja luottamaan itseensä. Hienointa tässä on se, kuinka hän perusti hääpukuliikkeen uudenlaisella twistillä. Eli pyörää ei keksitty uudestaan, vaan tuotiin markkinoille pyörä uusilla ominaisuuksilla. Wedding Garage on perustettu, jotta jokaisella morsiamella olisi hyvä olo hääpukua ostaessaan. Heidän luonaan asiakas on aina oikean kokoinen. Palvelun tavoitteena on saada morsian rentoutumaan ja nauttimaan. Wedding Garage siis toi markkinoille hääpukuliikkeen, joka tuottaa ihan uudenlaista arvoa asiakkaille.

Innostus omaan tekemiseen ja arvot näkyvät Maijan ja Wedding Garagen kaikessa toiminnassa. Maija on esimerkki rohkeudesta uravalinnoissa ja yritteliäisyydestä. Eli, jos saat idean, lähde rohkeasti jalostamaan sitä eteenpäin ja jos olet sitä mieltä, että sitä kannattaa lähteä toteuttamaan, niin lähde yrittämään!

Myös sinä voit rakentaa itsellesi merkityksellisen uran. Arvotyöskentelystä on hyvä aloittaa, johon löydät vinkit täältä. Sosiaalinen media toimii myös hyvänä alustana verkostoitumiselle ja oman osaamisen esiin tuomiselle. Lue vinkit, miten henkilöbrändillä saat nostetta työurallesi.

LÄHTEET

Jäljillä-podcast, Tilda Laaksonen:
https://yle.fi/uutiset/3-11101137
https://anna.fi/lifestyle/viihde/kuka-on-jaljilla-podcast-tilda-laaksonen
https://www.ts.fi/teemat/4754457/Opiskelijaasunnosta+alkanut+Jaljilla+nousi+Suomen+suosituimmaksi+rikospodcastiksi++Tilda+Laaksonen+25+esittelee+viisi+suosikkipodcastiaan
https://www.360journalismia.fi/murhia-aaniaalloilla/

Mikko Kuoppala aka Pyhimys:
https://www.is.fi/musiikki/art-2000006383794.htmlhttps://www.kirkkojakaupunki.fi/-/pyhimys-rappaa-epapyhista-asioista-mikko-kuoppala-ei-yrita-tehda-itsestaan-parempaa-ersiota#d08d6c98
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b208428b-0d5a-4207-b478-bf1f448be4b8
https://www.nalka.fi/artikkeli/kukaan-ei-ole-pyhimys/
https://improbatur.fi/pyhimys-en-tieda-saisinko-vielakaan-hyvaa-arvosanaa-aidinkielesta/
https://yle.fi/uutiset/3-11128733

Wedding Garage – Maija Putkonen
https://blog.weddinggarage.fi/index.php/2018/07/25/olet-niin-iso-etta-meilla-tuskin-on-mitaan-mika-mahtuisi-sinulle/
https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/1de75f78-d04d-4ca7-b9f1-1e266d42def4

Jaa ja välitä

Yksi kommentti artikkeliin “Inspiroivia uratarinoita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.