Ikäihmisten päivätoiminta – lähihoitaja

Jaa ja välitä

Lähihoitaja, ikäihmisten päivätoiminta


Hei.

Olen Tuula Finnbäck, 59v, ja työskentelen lähihoitajana ikäihmisten päivätoiminnassa Porvoossa. Lähihoitajan ammatti on 3. ammattini, johon valmistuin 41-vuotiaana. Olen käynyt myös muistihoitaja-, sekä muistikoordinaattorikoulutuksen työn ohessa. Olen myös TunTeva-hoitaja. Se on yksi työkalu muistisairaiden kanssa työskennellessä. Musiikkituokioita rikastuttavan TunneMusiikki-koulutuksenkin olen käynyt myöskin.


“Asiakkaat antaa voimaa ja iloa kun huomaa, että on onnistunut luomaan heille hienon päivän, joka tukee heitä kotona pärjäämisessä ja huomaa mitä toisten seura on saanut aikaan heissä.”

Päivätoiminnan asiakkaat ovat yli 65-vuotiaita kotona asuvia henkilöitä, jotka ovat päivätoiminnassa n. Klo 8-14.15. Minun työpäivä on 7.15-15.45, siis vain arkisin ja päivätyö. Tarjoamme heille aamupalan, lounaan ja iltapäiväkahvit. Työni on hyvin monipuolista ja luon kahden työkaverini kanssa asiakkaille mukavan, virikkeellisen päivän. Tämä on viikon kohokohta monelle yksinäiselle ikäihmiselle. Asiakkailla voi olla monia sairauksia, myös muistisairaita on ryhmässä. Päivä pitää sisällään psyykkistä-, fyysistä-, sosiaalista-, lääkinnällistä – , ravitsemuksellista ja virikkeellistä kuntoutusta. Myös erilaisia hoitotoimenpiteitä sekä lääkkeiden anto tarvittaessa, riippuen asiakkaan sairaudesta. Me lauletaan, musisoidaan, jumpataan, tanssitaan perinteisesti ja tuolitanssien, visaillaan, ulkoillaan, pelataan, leivotaan, askarrellaan jne. Vain mielikuvitus rajana. Huomioidaan asiakkaiden omat voimavarat.

Työ on mukavaa ja monipuolista, saa istua sekä liikkua. Fyysisesti kevyttä hoitotyötä. Tehdään tiiminä, mutta myös itsenäisesti. Päivän päätteeksi kirjalliset työt vie myös jonkun verran aikaa. Sekin on mielekästä. Saa suunnitella omaa työtään yksin sekä tiimissä. Työssä tarvitaan hoitotyön koulutus ja lääkeluvatkin pitää olla kunnossa. Pitää osata kohdata erilaisia ihmisiä, tuntea sairauksia ja niiden hoitoa. Täytyy olla hyvin sosiaalinen ja luotettava, sekä monipuolinen osaaja.


“Paras palkka työstä on asiakas, joka on iloinen, virkistynyt ja kiittelevä kun lähtee kotiin iltapäivällä.”

Parasta on monipuolisuus ja että saa suunnitella omaa työtään. Asiakkaat antaa voimaa ja iloa kun huomaa että on onnistunut luomaan heille hienon päivän, joka tukee heitä kotona pärjäämisessä ja huomaa mitä toisten seura on saanut aikaan heissä. Raskainta työssäni on varmaankin nähdä ikäihmisten yksinäisyys ja joidenkin huono taloudellinen tilanne. Paras palkka työstä on asiakas, joka on iloinen, virkistynyt ja kiittelevä kun lähtee kotiin iltapäivällä.

Rakastan työskentelyä ikäihmisten ja muistisairaiden kanssa. Kokemus ja lisäkoulutukset antaa työhön varmuutta ja mielekkyyttä. Minun bruttopalkkani kokemuslisien ja henkilökohtaisen lisän kanssa on n. 2500e. Aiemmat ammattini olivat suurtalouden työnjohtaja, sekä koulutettu, rekisteröity hieroja. Tein myös kuppausta. Näistäkin on hyötyä tässä työssä.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.