Ysiluokalta urapolulle.

Jaa ja välitä

Toisen asteen opinnot tarjoavat useita opiskelumahdollisuuksia. On erilaisia lukioita, ammattikouluja sekä Valma-koulutus, missä voi vielä miettiä ja etsiä omaa suuntaansa urapolulla. Oman jatkopolun miettiminen on hyvä aloittaa kysymällä itseltään, mikä sinua kiinnostaa? Mitä teet mielelläsi ja mitä teet vapaaehtoisesti? Omia kiinnostuksen kohteita sekä vahvuuksia voi etsiä peruskoulutodistusten numeroista, mutta aina vastaus ei löydy sieltä.

Mieti elämääsi luokkahuoneen ulkopuolella. Mikä sinulle on tärkeää koulun käynnissä? Osallistutko muutenkin koulun toimintaan, kuin pelkästään tunneilla käyden? Jos toimit tukioppilaana ja viihdyt ihmisten parissa ja tykkäät auttaa ja ohjata muita, ehkä jatkopolkusi löytyy kasvatus- ja ohjausalan opinnoista. Usein saatetaan katsoa todistusta ja todeta, että sinulla on hyvät numerot ja olet hyvä matematiikassa. Sinun kannattaa mennä lukioon. Aina vaan ei kohtaa ne, missä olet hyvä ja mikä sinua kiinnostaa. Henkilö, joka on taitava piirtämään, ei välttämättä halua siitä ammattia, vaan haluaa pitää sen vapaa-ajan harrastuksena ja tehdä jotain muuta leipätyökseen.


1. Mitkä asiat sinua kiinnostaa?
2. Missä olet hyvä?
3. Mikä on unelma ammattisi?
4. Älä tuijota vain koulutodistusta! Mitä muuta teet? Mistä innostut?
5. Maantieteellinen sijainti?
6. Onko unelma opinnot korkea-asteella?
7. Eikö unelma-ammattiasi ole olemassa?


Mikä oli sinun unelma-ammattisi lapsena? Miksi? Lapsena uskallamme unelmoida ja haaveilla suuria. Ajan myötä yhteiskunta ja ihmiset ympärillämme voivat latistaa haaveitamme ja uskoamme itseemme. Yritä löytää se rohkea ja unelmoiva lapsi sisältäsi. Jos kaikki olisi mahdollista, mitä tekisit isona? Perehdy tähän asiaan. Etsi tietoa ja kartoita mahdollisuuksia. Voisitko jossain muodossa toteuttaa tämän unelma-ammatin tai ainakin löytää työn, missä olisi samoja piirteitä ja saman kaltaisia työtehtäviä.

Jatko-opiskelu paikan etsimistä voi rajata myös maantieteellisen sijainnen mukaan. Oletko valmis lähtemään kotipaikkakunnaltasi? Jos et, perehdy syvällisesti, mitä kotipaikkakunnallasi on tarjota ysiluokan jälkeisiä opintoja ja toimintoja. Tai ehkä juuri haluatkin pois kotipaikkakunnalta. Oletko haaveillut lapissa asumisesta? Katso, mitä koulutuksia ja lukiovaihtoehtoja lapin oppilaitokset tarjoavat.

Unelma-ammattiasi ei ehkä löydy toisen asteen opinnoista. Keskustele rohkeasti oppilaan ohjaajan kanssa ja kerro haaveistasi. Jos haaveilet kätilön työstä, niin tämä koulutus löytyy vasta ammattikorkeakoulusta. Sen pohjalle on hyvä käydä lähihoitajaopinnot tai lukio. Jos kumpikaan näistä ei innosta, niin käy jokin ammatillinen perustutkinto ammatillisessa oppilaitoksessa. Opiskele vaikka leipuriksi, jos tykkäät leipoa ja innostut siitä. Käy nämä opinnot hyvin! Ja erityisesti yhteiset opinnot, kuten matematiikka, englanti ym. Pyri saamaan näistä mahdollisimman hyvät arvosanat. Kerro myös heti opintojen alussa opinto-ohjaajalle, että haluat ammattikorkeakouluun kätilöopintoihin, niin voitte opon kanssa suunnitella opintojasi siihen suuntaan.

Nykypäivänä maailma muuttuu koko ajan ja jatkuvasti tulee uusia ammatteja ja työtehtäviä, joita ei aikaisemmin voitukaan kuvitella olevan. Voi siis hyvin olla mahdollista, ettei unelma ammattiasi ole vielä keksitty. Keskity tekemään asioita, joista nautit ja innostut. Kyllä se oma unelmatyö löytyy. Jos et yhdeksännellä luokalla tiedä, minne menisit peruskoulun jälkeen, niin on erittäin ok jatkaa myös kymppiluokalle tai Valma-opintoihin. Valma opinnoista voi myös kesken lukuvuoden siirtyä muihin opintoihin, jos löydät itsellesi sopivat opinnot.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.