Biotuotemuotoilu

Jaa ja välitä

Muotoilija (AMK), Biotuotemuotoilu

XAMK, Kouvola


“Jos pohdit, pitäisikö lähteä opiskelemaan, lähde!  Se on paras päätös mitä aikuisiällä olen tehnyt.”


Moikka!

Nimeni on Saara Hakamaa ja olen 33-vuotias Biotuotemuotoilun opiskelija Kouvolasta. Opiskelen Kaakkoissuomen Ammattikorkeakoulu Xamkissa. Aloitin opinnot tammikuussa 2020, kokonaisuudessaan koulutus kestää 4 vuotta. Olen päiväopiskelija, mikä tarkoittaa, että opiskelen kokopäiväisesti lähiopetuksessa kampuksella.

Ennen nykyistä opiskelua olen toiminut pitkään erilaisissa urheilualan työtehtävissä. Aikaisemmalta koulutukseltani olen liikuntaneuvoja ja viimeiset 11 vuotta työskentelin koripalloseurassa seuratyöntekijänä ja valmentajana. Näistä viimeiset 7 vuotta toimin seurani junioripäällikkönä. Koen, että sain työskennellä unelma-ammatissani monta vuotta, mutta tarve avata uusia ovia elämässäni oli kova, joten tässä sitä ollaan! 

Omakuva.

Mikä ihmeen Biotuotemuotoilu? Kuten kerroin, minulla oli pitkään kova tarve haastaa itseäni uusilla asioilla ja ennen kaikkea kaipasin luovaa ja käytännönläheistä työskentelyä. Halusin päästä tekemään jotain konkreettista käsilläni ja mahdollisesti vaikuttamaan ympäristööni sillä mitä teen. Kun haku biotuotemuotoilun-koulutukseen avautui, vastasi koulutuksen kuvaus liki jokaiselta kohdalta sitä, mitä olin etsinyt.   


“Biotuotemuotoilu on koulutusala, jossa yhdistyy perinteinen tuotemuotoilu ja moderni tietotaito, kuten uudet modernit työtavat ja materiaalituntemus.”


Biotuotemuotoilu on koulutusala, jossa yhdistyy perinteinen tuotemuotoilu ja moderni tietotaito, kuten uudet modernit työtavat ja materiaalituntemus. Suomeksi tämä tarkoittaa, että opiskelemme muotoilua nykyajan tarpeisiin. Ylikulutus ja ympäristöongelmat ovat jatkuvasti tapetilla. Kestävää kehitystä tukevaa osaamista tarvitaan. Suunnittelemme ja valmistamme tuotteita uusiutuvista materiaaleista, kuten puusta ja kierrätysmateriaaleista, kestävän elinkaariajattelun mukaisesti. Opiskelussa pääsemme käyttämään luovaa ongelmanratkaisutaitoa ja teemme paljon käsillämme. Näitä kahta asiaa arvostan opiskeluissani eniten. 

Metallipaja, kasvihuoneprojektin kimpussa.

Ensimmäinen opiskeluvuosi on ollut upea ja monipuolinen. Olemme oppineet esimerkiksi ymmärtämään suunnitteluprosessia, miten tuote muotoutuu ensin ajatukseksi ja kehittyy siitä valmiiksi tuotteeksi.  Olemme visioineet, piirtäneet ja päässeet toteuttamaan omia projekteja. Puu- ja metallipajalla opimme käyttämään kaikkia yleisimpiä metallin- ja puuntyöstökoneita ja työkaluja. Graafisen suunnittelun opinnot antavat meille laajan ja kattavan koulutuksen eri suunnitteluohjelmistojen käyttöön. Taideopinnoissa pääsimme mm. maalaamaan ja Ilmastonmuutos ja kiertotalouden ideointikurssit johdatti meidät syvemmin kiinni maailman tämänhetkiseen tilaan ja kestävään elinkaariajatteluun.  

Parasta koko koulutuksessa on tähän mennessä ollut silti uudet luokkakaverit. Meillä on aivan uskomaton luokkahenki. Pimeinäkin syksyn aamuina on ollut ihanaa raahautua koululle, kun tietää että aina luokassa odottaa hymyileviä ihmisiä. 

Viimeisinä saatesanoina: Jos pohdit, pitäisikö lähteä opiskelemaan, lähde!  Se on paras päätös mitä aikuisiällä olen tehnyt. Toiseksi, jos et tiedä mitä opiskella, ota selvää mistä tykkäät. Esim. tämä sivusto antaa hyviä vinkkejä oman urapolun löytämiseen. Ihanaa uuttavuotta 2021! 

Lisää koulutusohjelmastamme pääset lukemaan mm. https://www.xamk.fi/koulutukset/muotoilija-amk-biotuotemuotoilu/ 

Jaa ja välitä

4 kommenttia artikkeliin “Biotuotemuotoilu

  1. Tuo biotuotemuotoilu onkin itselleni ihan uusi käsite! Todella hienoa, että sellaista on mahdollista opiskella. Itsellä on hieman käynyt alan vaihto mielessä ja itseasiassa erilaiset metallityöt kiehtoisi kovasti. Pidän itsekin kovin tärkeänä ottaa huomioon tuo kestävä elinkaariajattelu.

    1. Tuo biotuotemuotoilu onkin uusi koulutus, joka on alkanut Kouvolassa vajaa parivuotta sitten. Se vaikuttaa tosi monipuoliselta sekä ihanan käytännön läheiseltä.

  2. Hyvä että on löytynyt aikuisiällä itselle mieleinen ala. Toivottavasti innostus jatkuu työelämän puolelle. Itse olen tehnyt tuotekehitystä ja tuotesuunnittelua jo parinkymmenen vuoden ajan, ja kyllä se on siitä hieno ala, että tarjoaa jatkuvasti uusia haasteita.

  3. Kiinnostuin tuotekehityspalveluista kun yrityksellämme tuli tarvetta tuotekehitykselle. Kiitos kun kerroit enemmän tästä koulutuksesta, olenkin miettinyt opintoja, jotka keskittyisivät tuotekehityspelivaluihin sekä uusien tuotteiden innovointiin. Hienoa että tässä koulutuksessa pohditaan myös kiertotaloutta sekä ilmastonmuutosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.