Tunnista arvosi, löydä urasuuntasi.

Jaa ja välitä

Arvoyhteensopivuus(Cultural fit) tarkoittaa, että sinun arvosi ovat linjassa työpaikkasi arvojen kanssa. Erityisesti nuoremmat sukupolvet, millenniaalit ja sitä nuoremmat, kiinnittävät huomiota ja pitävät tärkeänä arvojen yhteen sopimista organisaation kanssa. Työnantajan tavoitteena onkin rekrytointitilanteessa löytää, ei pelkästään taitavimmat ja parhaat työntekijät vaan tekijä, joka sopii heidän yritykseen. Kun työnantajaorganisaation ja työntekijän arvot ovat linjassa, lisää se työntekijöiden pysyvyyttä, sitoutuneisuutta, yhteenkuuluvuuden tunnetta, kommunikaatiota sekä työn tuloksellisuutta.

Työnantajaorganisaation arvot on usein kirjattu strategiaan tai muuten ylös kaikkien nähtäville. Jos haet töitä tällä hetkellä, käy katsomassa potentiaalisen työnantajan nettisivuja. Arvot on usein kerrottu siellä. Sen lisäksi, että arvot kirjataan strategiaan, vaatii se panostusta ja työtä kaikilta, että arvot toteutuvat käytännön työssä ja arjessa. Esihenkilöt ovat vastuussa siitä, että arvojen mukainen strategia toteutuu käytännössä ja heidän kuuluu toimia esimerkkinä arvojen mukaisesta toiminnasta. Arvot siis ilmenevät organisaation rakenteissa olevissa toiminnoissa sekä ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, kuten asenteissa, käytöksessä sekä tavassa puhua ja käyttää kieltä. Organisaation arvot näkyvät myös ulkoisissa elementeissä, kuten mainoksissa sekä sisustuksessa. Jos etsit töitä tällä hetkellä, pyri selvittämään organisaation arvot ja mitä ne tarkoittavat käytännössä. Joskus ne voi olla vaikeita hahmottaa ja ymmärtää. Voit kysyä niistä työhaastattelussa, tai jos haluat valmistautua haastatteluun ja pohtia arvoja, niin keskustele niistä jonkun kanssa. Organisaation arvojen lisäksi selvitä myös omat arvosi.

Näin löydät omat arvosi.


1.Mitä asioita pidät tärkeänä elämässä?
2.Mitä tekisit, jos kaikki olisi mahdollista?
3.Mistä asioista riitelet vanhempiesi, kumppanisi tai ystäviesi kanssa?
4.Minkälainen käytös ärsyttää sinua?
5.Mitä asioita haluaisit muuttaa maailmassa ja miksi?
6.Mitä haluaisit muuttaa itsessäsi ja miksi?
7.Milloin olit onnellinen? Mitä asioita siinä tilanteessa oli, mitkä tekivät sinut onnelliseksi?


Tunnistamalla arvosi voit tehdä elämääsi niiden mukaisia muutoksia ja parantaa elämänlaatuasi. Arvojen tunnistaminen ja ymmärtäminen auttaa myös vuorovaikutustilanteissa ja etenkin riitatilanteissa. Kun ymmärtää, että taustalla vaikuttaa erilaiset arvot ja näkemykset, voi olla helpompi ymmärtää toista, keskustella ja riidellä asiasta, eikä mennä henkilökohtaisuuksiin.

Ammatinvalinta pohjautuu myös arvoihin. Urasuuntia ja työpaikkoja valitaan sen mukaan, mitä pidetään tärkeänä, mihin halutaan ympärillä vaikuttaa, minkä asioiden parissa halutaan työskennellä ja miten halutaan aikaa viettää työpaikalla sekä miten työtä halutaan tehdä. Omien arvojen pohdintaan on hyvä varata aikaa ja pohtia niitä päivittäin ja kiinnittää huomiota omiin valintoihin, toimintoihin(miksi teen juuri näin), ajatuksiin(miksi ajattelen ja reagoin näin) sekä tunteisiin. Omien arvojen mukainen toiminta ja muutos vaatii rohkeutta. On kuitenkin helpompi lähteä tekemään muutosta arvojen pohjalta, koska olet miettinyt ja perehtynyt asiaan sekä pystyt läheisillesi perustelemaan muutosta; “Näitä asioita, minä pidän tärkeänä ja nämä tekevät minut onnelliseksi. Sen vuoksi päätin tehdä ison muutoksen elämääni.”

Sinun ei tarvitse omasta päästäsi lähteä keksimään hikoillen ja tuskaillen erilaisia arvoja. Netistä löytyy paljon tietoa arvoista ja arvotyöskentelystä. Googleta vaikka ja katso! Englanniksi löytyy vielä enemmän tietoa – laita Googlen hakukenttään “values” ja sukella arvotyöskentelyn maailmaan. Netistä löytyy myös listauksia eri arvoista, joista voit valita ja listata itsellesi sopivat. Tässä yksi lista, mistä voit lähteä liikkeelle. Meillä voi olla paljon arvoja, johon pohjaamme elämämme, toimintamme ja päätöksemme. On kuitenkin hyvä tunnistaa ydin arvot(core values).


1.Listaa kaikki elämäsi arvot.
2.Yliviivaa niistä kolme. Mitkä poistit? Miksi?
3.Poista listalta taas kolme arvoa. Mitkä poistit? Miksi? Mitkä jätit jäljelle? Miksi?
4. Jatka arvojen poistamista listasta, niin kauan, että jäljelle jää enää maksimissaan viisi arvoa – sinun ydin arvosi.


Tämä on tuskainen ja vaikea tehtävä, mikä sisältää pohtimista ja valintojen tekemistä. Saatat kuitenkin huomata, että jotkut arvot sisältyvät toisiin arvoihin. Kun avaat ydin arvosi käytännön tasolle, niin pystyt sieltä löytämään listalta poistamiasi arvoja. Aloita arvotyöskentely tänään ja kiinnitä huomiota arjessasi, mitkä arvot vaikuttavat ajatustesi ja toimintasi taustalla. Mitä asioita arvostat ja pidät tärkeänä arjessasi ja elämässäsi? Tsemppiä arvotyöskentelyyn!

Arvojen selkiyttäminen auttaa myös kääntämään urakateuden voimavaraksi ja keskittymään oman uran rakentamiseen. Lue lisää urakateudesta ja vinkit sen taltuttamiseen täältä. Arvotyöskentely toimii pohjana merkityksellisen uran rakentamisessa. Verkostoituminen on merkittävä osa työuraa ja yksi työkalu tähän on sosiaalinen media ja henkilöbrändin rakentaminen. Lue vinkit, miksi ja miten rakentaa henkilöbrändi ja kuinka saada nostetta työuralle.

Linkkivinkit

Käy ottamassa talteen vinkit ja menetelmät arvotyöskentelyyn.
Täällä voit tehdä arvotestin ja lukea lisää arvoista. Tältä sivustolta löytyy paljon ja kattavasti tietoa arvoista ja niiden merkityksestä.
Arvoja verrataan usein kompassiin tai ilmansuuntiin. Käy lukemassa nettipsykologin mietteitä arvoista.

Jaa ja välitä

4 kommenttia artikkeliin “Tunnista arvosi, löydä urasuuntasi.

  1. Paluuviite: Urakateus – Uralla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.