Minne hakea yhteishaussa 2021?

Jaa ja välitä

Kevään yhteishaku lähestyy. Olet jo pohtinut vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi, ja tutustunut näiden pohjalta eri koulutuksiin. Sinulla saattaa olla muutama koulutus mielessä, mutta ei riittävästi tietoa, minkä pohjalta valita, minne hakisit yhteishaussa. Istut yhteishakuhakulomakkeen edessä. Olet täyttänyt vaadittavat yhteystietosi ja nyt pitäisi valita, minne haet ja, missä järjestyksessä. Tämä on yllättävän vaikeaa, vaikka olisitkin selvillä siitä, mitä alaa haluat opiskella. Suomessa tarjotaan samaa koulutusta useammassa oppilaitoksessa. Tässä tasa-arvon maassa myös koulutuksen taso on korkea läpi oppilaitosten.

Tässä postauksessa kerron sinulle muutamat vinkit, joilla voit löytää jatko-opiskelupaikan ja etsiä lisätietoa koulutuksista päätöksen tueksi.

Mikä vaikuttaa valintoihimme?

Valintoihimme vaikuttaa monet asiat, kuten perhe, ystävät, omat mieltymyksemme, kiinnostuksen kohteemme, mielikuvamme opinnoista, koulutuksen merkitys yhteiskunnassamme, rahatilanne sekä maantieteellinen sijainti. Meillä on mielikuvia ja ennakko-olettamuksia eri koulutuksista ja ammateista. Joitain ammatteja katsomme ruusunpunaisten lasien läpi ja näemme illuusion unelmaduunista. Toiset ammatit taas saa selkäkarvat nousemaan, en ikinä voisi tehdä tuota työkseni! Saatat yllättyä, kun tutustut tarkemmin koulutuksiin ja ammatteihin sekä niiden monipuolisuuteen. Ole utelias ja ota selvää asioista! Mielikuvat eivät ole totuus!

Muistan, kun aloitin sosionomiopinnot ja opettaja kysyi, mihin olette ajatelleet suuntautua opinnoissanne. Noin puolet ilmoitti haluavansa lastentarhanopettajaksi. Itse olin käynyt työkkärin kautta työelämäkokeilussa päiväkodissa opintojen alkua edeltävänä kesänä juurikin kokeilemassa, millaista se työ todellisuudessa on. Totesin, että pidän lasten kanssa työskentelystä, mutta päiväkoti ei ole minua varten. Naureskelin partaani luokassa, kun tätä kysymyskierrosta käytiin. Mietin, että kysytäänpä tätä uudestaan ensimmäisen harjoittelun jälkeen.

Valinta opintojen painotuksen mukaan

Vaikka Suomessa koulutuksen laatu on tasaista ja samaa koulutusta tarjotaan eri paikkakunnilla ja oppilaitoksissa, opintojen painotukset vaihtelevat. Jos tiedät tarkkaan, mitä alaa haluat opiskella tutustu:

1. Mitä tutkimusalueita painotetaan?
2. Onko valmiit suuntautumislinjat vai valitaanko kurssit vapaasti?
3. Minkälaista yhteistyötä koulutus tekee?
4. Mitä muita koulutuksia tässä oppilaitoksessa on?
5. Minkälaisia opiskelumuotoja oppilaitoksessa suositaan?

Korkeakoulujen vahvuudet.

Itse opiskelen Jyväskylän Yliopistossa kasvatustiedettä, psykologian ja kasvatustieteen laitoksella. Se, että kasvatustiede on psykologian kanssa samassa rakennuksessa tarjoaa jo tietynlaiset yhteistyömahdollisuudet ja yhteisen kurssitarjonnan. Jyväskylän Yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan tutkimuksen painopistealueet ovat koulutus, opetus ja interventio, oppimisen psykologinen ja neurokognitiivinen perusta, vuorovaikutteiset ja teknologiset oppimisympäristöt, lapsuus, perhe, vuorovaikutus ja hyvinvointi sekä hyvinvointi, oppiminen ja vuorovaikutus työssä. Oulun Yliopistossa kasvatustieteiden tiedekunnan tutkimuksen painopistealueet ovat oppiminen ja oppimisprosessit, opettajat, opettaminen ja kasvatusyhteisöt sekä kasvatuksen arvot, aatteet ja yhteiskunnalliset kontekstit. Käy katsomassa niiden oppilaitosten sivuja, joista olet kiinnostunut ja valitse sieltä sivu “tutkimus”, niin sinun tulisi löytää sen koulutuksen tarjoajan vahvuusalueet.

suunnittele ja toteuta urasi maksuttoman toimintasuunnitelma -työkirjan avulla. Klikkaa tästä ja liity maksuttomaan Uralla-yhteisöön!

Opinto-opas paljastaa sisällön.

Opintojen kurssitarjonnan, valinnaiset opinnot ja suuntautumisvaihtoehdot löydät opinto-oppaasta. Oppilaitokset tarjoavat samat perustaidot sekä osaamisen opiskelijoille, mutta valinnaiset opinnot ja mahdollisuudet syventyä tiettyihin aihealueisiin vaihtelevat koulujen välillä. Opinto-opas löytyy, kun menet koulun sivulle ja valitset sieltä tutkinnon, joka sinua kiinnostaa. Tältä tutkintokohtaiselta sivulta pitäisi helposti löytyä opinto-opas, joko sivupalkista tai selkeästi merkittynä sivulle, kun rullaat hieman sivua alemmas.

Nyt kun olet oppilaitoksen sivuilla, niin katso samalla, mitä muuta koulutusta tämä oppilaitos tarjoaa. Tämä antaa sinulle vinkkiä siitä, mitä erilaista osaamista voit hankkia opinnoissasi, sillä usein voi kursseja valita myös muista koulutuksista. Nykypäivän työelämässä arvostetaan uteliaisuutta ja moniosaajia. Katso myös muiden koulutusalojen opinto-oppaita. Saatat löytää kiinnostavia kursseja ja yhtäläisyyksiä, eli minkälaista ja minkä asioiden opiskelua tässä koulussa painotetaan.

Minkälaista on opetus?

Tarkastele oppilaitoksen nettisivuja. Mitä voit päätellä, miten tässä koulussa opiskellaan? Sivuilla on usein kerrottu, minkälaista opiskelutyyliä he suosivat. Opiskelu voi tapahtua ryhmissä, itsenäisesti, verkossa, yhteistyössä yritysten kanssa, yhteistyössä muiden alan opiskelijoiden kanssa(poikkitieteellisesti) tai projektioppimisena. Mieti, mikä on sinulle tyypillinen ja paras tapa oppia ja tarkastele koulutustarjontaa sen pohjalta. Surffaile rohkeasti koulujen nettisivuilla ja löydä tietoa, miten siellä opiskellaan, mitä siellä opiskellaan ja mitä he ovat valmiita tarjoamaan sinulle.

Valinta sijainnin mukaan.

Jos internetsivujen ja opinto-oppaiden tutkailu laittoi pään pyörälle ja vaikeutti valintaa, niin unohda ne. Mietitään, missä haluaisit asua? Opinnot kestävät yleensä sen 2-5 vuotta ja elämässä pitää olla muutakin kuin opiskelu. Oletko aina haaveillut asuvasi jossain? Ehkä haluaisit asua Turussa, joka on aivan ihana kesäkaupunki(niin kuin muutkin Suomen kaupungit), Muumimaailma on lähellä, risteilylle pääse nopeasti ja helposti, kaupungissa pelataan Suomen korkeimman sarjatason jääkiekkoa ja ravintolatarjonta on monipuolinen. Ainiin ja Voice of Finland kuvataan Turussa. Ja kesän kohokohta – Ruisrock! On erittäin ok valita opiskelupaikka myös puhtaasti sijainnin mukaan, koska elämä on tehty elettäväksi. Joka päivä pitää olla kivaa. Valitse ympäristö, missä tämä onnistuu!

Pieni paljastus. Muutin aikoinaan Ouluun, koska kyllästyin asumaan Porvoossa. Tuntui, että 23-vuoden aikana kaupunki ja sen sosiaaliset piirit oli kutistunut niin tiukalle, että ahdisti. Laitoin muutaman asuntohakemuksen itseäni kiinnostaviin kaupunkeihin ja ensimmäinen asuntotarjous tuli Oulusta, Kaukovainiolta. Sinne siis!

Miten löytää tietoa koulutuksesta?

Internetsivuja ollaankin jo kahlattu ja kulutettu puhki. Lisätietoa, sitä sellaista rehellistä tietoa ja inside tarinoita voit löytää:

1. Sosiaalisesta mediasta
2. Alumnitarinoista
3. Blogeista – googleta!
4. Podcasteista – hae hakusanoilla esim. Spotifysta ja SoundCloudista.
5. Ainejärjestöjen sivuilta – googleta esim. “ainejärjestö kasvatustiede” tai “ainejärjestöt Oulun Yliopisto”.

Kaikilla ja kaikella on sometilit nykyään. Ota seurantaan koulujen sometilit, koulutusalan sometilit ja ainejärjestöjen sometilit. Löydät nämä koulujen nettisivuilta tai hakutoiminnalla sosiaalisesta mediasta. Sosiaalisesta mediasta löytyy myös paljon ammattialojen tilejä, kuten insinööriliitto. Ota monipuolisesti seurantaan eri toimijoiden tilejä, niin näet heidän arkipäivää.

Kysy tarkempaa tietoa koulutuksesta opiskelija-ainejärjestöiltä. Ainejärjestöt ovat olemassa opiskelijoita varten ja he ottavat uudet opiskelijat vastaan ja auttavat kaikessa mahdollisessa. Ainejärjestön jäsenet ovat opiskelijoita, eli heillä on paras tieto opinnoista ja siitä elämän tilanteesta, jossa olet. Laita heille viestiä ja kysy. He vastaavat mielellään, sillä se on heidän työnsä.

Pääsykokeet

Useisiin korkeakoulututkintoihin on pääsykokeet. Onneksi nykyään korkeakoulut tekevät yhteistyötä ja voit hakea yhdellä pääsykokeella useampaan oppilaitokseen. Pääsykoeyhteistyöstä varmasti tunnetuin on VAKAVA-koe. Voit valita, missä käyt suorittamassa kokeen. Kokeita järjestetään yliopistoilla ja lisämaksusta voit tehdä kokeen myös muissa ilmoitetuissa paikoissa, kuten joissain kesäyliopistoissa.

Kaikkien opintojen osalta oppilaitokset eivät tee yhteistyötä. Tällöin koulutuksiin on erilliset pääsykokeet ja halutessasi näihin opintoihin, sinun tulee osallistua pääsykokeisiin ilmoitettuna ajankohtana, ennalta ilmoitetussa paikassa. Tiedot pääsykokeista löydät opintopolusta, kun menet kyseisen koulutuksen sivulle ja vaalean sinisistä otsikoista valitset “hakeminen”. Sieltä löydät tiedot pääsykokeista, tarvittavista liitteistä sekä hakukelpoisuudesta. Joudut etsimään nämä tiedot kaikista sinua kiinnostavista koulutuksista erikseen, eli vaatii totista surffailua ja klikkailua netissä. Kirjaa itsellesi ylös pääsykokeiden suoritustapa, ajankohdat sekä suorituspaikka. Pysyt paremmin kartalla, kun kokoat tiedot itsellesi yhdelle alustalle.

Jos vielä mietit, minne hakisit opiskelemaan, niin ota seurantaan Instagram-tilini. Kerron siellä eri koulutuksista ja ammateista.

Ainiin, ja ne sosionomiopinnot ja päiväkotiharjoittelu. Moni oli muuttanut mielensä ensimmäisen harjoittelun jälkeen ja avoimesti tutustuivat muihinkin suuntautumis- ja työllistymisvaihtoehtoihin.

Jaa ja välitä

4 kommenttia artikkeliin “Minne hakea yhteishaussa 2021?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.