Toisen asteen opintoihin – yhteishaku 2021

Jaa ja välitä

Oletko miettinyt opiskelua toisen asteen opinnoissa, mutta et oikein tiedä, minne hakisit. Tässä blogipostauksessa kerron toisen asteen opiskeluvaihtoehdoista sekä vinkit, miten onnistut valinnassa.

Toisen asteen opinnot tarjoavat useita opiskelumahdollisuuksia. On erilaisia lukioita, ammattikouluja, opistoja sekä Valma-koulutus, missä sinua autetaan ammatinvalinnassa ja voit vahvistaa opiskelutaitojasi.

Lue myös “Minne hakea yhteishaussa 2021?”.

Valinnassa alkuun.

Oman jatkopolun miettiminen on hyvä aloittaa kysymällä itseltään, mikä minua kiinnostaa ja mitä tykkään tehdä? Minkä asioiden tekeminen tuottaa sinulle aitoa iloa arjessa? Voisiko tästä tehdä itselleen ammatin? Opiskeluja mietittäessä omia vahvuuksia usein etsitään aikaisemmin koulutodistuksista. Usein saatetaan katsoa todistusta ja todeta, että sinulla on hyvät numerot ja olet hyvä matematiikassa, joten sinun kannattaa mennä lukioon. Aina vaan ei kohtaa ne, missä olet hyvä ja mikä sinua kiinnostaa. Koulutodistuksista löytyy vain pieni murunen totuutta. Sinulla on paljon vahvuuksia, mitkä ei ilmene kouluarvosanoista vaan vapaa-ajantoiminnoissasi, harrastuksissa, vapaaehtoistyössä ja muiden ihmisten kanssa toimiessa.

Jotkut asiat halutaan pitää vapaa-ajan harrastuksina. Eli vaikka olisit todella taitava jossain asiassa, et välttämättä halua lähteä opiskelemaan sitä ja tehdä siitä itsellesi ammatin. Henkilö, joka on taitava piirtämään, ei välttämättä halua siitä ammattia, vaan haluaa pitää sen vapaa-ajan harrastuksena ja tehdä jotain muuta leipätyökseen. Ja tämä on erittäin ok! Tällöin kannattaa miettiä, missä muussa ammatissa tästä taidostasi olisi hyötyä. Jos olet luova ja taitava piirtämään mieti, kiinnostaisiko sinua markkinointi- tai viestintäopinnot.

Lue myös “Hyviä vinkkejä yhteishakuun?”, Kun koulu loppuu -sivuston artikkeli.


1. Mistä iloitset?
2. Missä olet hyvä?
3. Mikä on unelma-ammattisi?
4. Älä tuijota vain koulutodistusta! Mitä muuta teet? Mistä innostut?
5. Maantieteellinen sijainti?


Lapsuuden haaveet paljastaa vahvuutesi?

Mikä oli sinun unelma-ammattisi lapsena ja miksi? Lapsena uskallamme unelmoida ja haaveilla suuria. Ajan myötä yhteiskunta ja ihmiset ympärillämme voivat latistaa haaveitamme ja uskoamme itseemme. Yritä löytää se rohkea ja unelmoiva lapsi sisältäsi. Jos kaikki olisi mahdollista, mitä tekisit isona? Perehdy tähän asiaan. Etsi tietoa ja kartoita mahdollisuuksia. Voisitko jossain muodossa toteuttaa tämän unelma-ammatin tai ainakin löytää työn, missä olisi samoja piirteitä ja saman kaltaisia työtehtäviä.

Ammattikoulut

Ammattikoulujen tarjonta vaihtelee kunnittain. Myös koulutusten sisältö ja opetus vaihtelee eri ammatillisten oppilaitosten välillä. Perehdy siis koulutustarjontaan, opintojen sisältöihin, opetustapoihin sekä minkä tahojen kanssa koulu tekee yhteistyötä.

Tutustu myös erityisammattioppilaitosten koulutustarjontaan täältä. Näissä oppilaitoksissa saat tarvitsemasi tuen opiskeluun ja opiskelu on käytännön läheistä.

Tutustu sisältöön

Koulutuksen sisältö voi vaihdella eri ammattioppilaitosten välillä. Esimerkiksi joihinkin kosmetologiopintoihin sisältyy valinnaisena tutkinnon osana ripsipidennykset. Jos olet erityisesti kiinnostunut suuntaamaan opintojasi tiettyyn osaamiseen, niin varmista, että koulussa tarjotaan haluamiasi opintoja. Toisena esimerkkinä mainittakoon pintakäsittelijät. Jos olet kiinnostunut enemmän taiteellisesta pintojen työstämisestä tai haluat syventyä restaurointiin varmista, että koulu tarjoaa näihin liittyviä vapaavalintaisia opintoja.

Valtakunnalliset opetussuunnitelmat ja opintojen sisällöt löydät täältä. Kun olet katsonut, mitkä vapaavalintaiset opinnot sinua kiinnostaa, ole yhteydessä koulun opinto-ohjaajaan ja selvitä pystyykö näitä opintoja tekemään tässä kyseisessä ammattioppilaitoksessa.

Kiltakoulut

Joissain oppilaitoksissa opiskelu tapahtuu kiltatoiminnassa. Esimerkiksi Espoon Omniassa on Kokkikilta. Kiltaopinnot pohjautuvat projektioppimiseen sekä vertaisoppimiseen. Kiltakouluissa tehdään oikeita asiakastöitä, ja työprojektia varten eri vuosikurssin opiskelijoista kootaan ryhmä. Ryhmässä opiskelijat yhdistävät vahvuutensa sekä opiskelevat yhdessä ja oppivat toinen toisiltaan. Kiltaopinnoissa opiskelu tapahtuu enemmän käytännössä ja luokkaopetusta on vähemmän.

Oppisopimus

Enää sinun ei tarvitse valita oppisopimuksen ja koulussa opiskelun välillä. Jo parin vuoden ajan on ollut mahdollista tehdä lyhyempiä oppisopimuksia. Jos sinua kiinnostaa oppisopimus, mutta sinulla ei ole työpaikkaa, niin ei hätää. Voit aloittaa ammatilliset opinnot tavallisina opintoina ja siirtyä suorittamaan opintoja oppisopimuksella myöhemmin. Oppisopimus voi tosiaan kestää muutamasta viikosta kolmeen vuoteen. Tämä on sovittavissa koulun ja työpaikan kanssa.

Jos työssä- ja tekemällä oppiminen on enemmän sinun juttu, kuin koulun penkillä opiskelu, niin oppisopimuksen lisäksi on myös koulutussopimus. Koulutussopimus tarkoittaa käytännössä työharjoittelua ja työpaikalla oppimista. Eli koulutussopimuksessa sinulle opiskelijana ei makseta palkkaa niin, kuin oppisopimuksessa. Eli mahdollisuuksia käytännön läheiseen opiskeluun on tarjolla ammatillisissa oppilaitoksissa.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Jos sinulla on jo suoritettu perustutkinto ammattikoulusta ja olet ollut vähintään kolme vuotta työelämässä. voi hakea suorittamaan ammattitutkintoa. Ammattitutkintojen ajatuksena on syventää sinun ammattiosaamistasi ja suunnata urakehitystäsi alan tiettyyn osaamisalueeseen. Esimerkiksi pintakäsittelijät voivat lähteä erikoistumaan teolliseen pintakäsittelyyn. Kaikki 64 ammattitutkintoa löydät täältä.

Erikoisammattitutkinto antaa sinulla valmiudet alan vaativimpiin työtehtäviin. Erikoisammattitutkintoon voi hakea, vaikka sinulla ei olisi alan perustutkintoa käytynä. Sinulla tulee kuitenkin olla tarvittava alan perusosaaminen hallussa. Suositellaan, että pohjalla olisi perustutkinto sekä viiden vuoden työkokemus. Lähihoitajana voit erikoistua esimerkiksi ikääntyneen ihmisen palveluohjaukseen. Kaikki 55 erikoisammattitutkintoa löydät täältä.

vinkit ja ohjeet urasuunnitteluun ja uran luomiseen. liity uralla-yhteisön sähköpostilistalle sekä suljettuun facebook-ryhmään. Klikkaa tästä ja liity.

Lukio

Haluatko mennä lukioon? Silloin hae rohkeasti lukio-opintoihin. Älä kahlitse itseäsi ja selittele esimerkiksi sillä, että olisit liian vanha tai peruskoulusta on liian pitkä aika. Höpö höpö, ota yhteyttä lähimmän lukion opinto-ohjaajaan.

Voit lähteä opiskelemaan joko päiväopintoina tai iltaopintoina aikuislukion puolella. Aikuislukioon ikäraja on 18-vuotta, mutta rehtorin päätöksestä voidaan opiskelijaksi ottaa nuorempikin. Aikuislukioon ei ole keskiarvorajaa. Jos sinulla on motivaatiota ja inspiraatiota lukio-opintoihin, niin unohda peruskoulun päättötodistuksen arvosanat, hae lukioon ja keskity opiskelutaitojen vahvistamiseen.

Lukio-opintoja voi tehdä myös täysin etänä Nettilukiossa. Lisätietoja päivälukiosta löydät täältä ja aikuislukiosta täältä.

Opistot

Opistojen tarjoamat koulutukset usein unohtuvat, kun lähdettään selvittämään opiskelupaikkoja ja pohtimaan alavalintaa. Toisen asteen ammatillista peruskoulutusta tarjoavat myös erilaiset opistot, kuten urheiluopistot, kansanopistot sekä kristilliset opistot. Opistot tarjoavat erityisesti taidealojen sekä ohjausalojen ammatillisia perusopintoja. Klikkaa itsesi linkistä tarkastelemaan opistoja ja heidän koulutustarjontaa.

Opiskeluvalmiuksia ja apua valintaan.

Valma-koulutus on ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus. Valmassa voi vahvistaa opiskelutaitojasi sekä tutustua eri ammatteihin ja koulutuksiin. Saat siis tukea ja apua ammatinvalintaan. Valma-koulutuksesta voi siirtyä ammatillisiin opintoihin kesken lukuvuode, jos löydät kiinnostavat opinnot. Lue lisää Valmasta täältä.

Jos suunnittelet lukio-opintoja, mutta suomen kielen taitosi vaatii vielä harjoittelua, saat siihen apua ja tukea Luvasta. Luvassa eli lukioon valmistavissa opinnoissa voit suorittaa myös perusopetuksen opintoja tai korottaa perusopetuksen päättötodistusta. Voit myös käydä lukion kursseja Luvan aikana. Lue lisää Luvasta täältä.

Minne hakisin yhteishaussa?

Hakisiko sille alalle, missä työllistyy hyvin tai palkka on hyvä, vaikka ala ei muuten kiinnostaisikaan? Suosittelen miettimään tarkkaan, minkä pohjalta valinnan teet. Joskus voi olla järkevää miettiä rahaa ja työllistymistä. Uskon kuitenkin, että oman uteliaisuuden seuraaminen tuottaa hyvän lopputuloksen. Työhyvinvointiin, työssä jaksamiseen ja elämän mielekkyyteen vaikuttaa suuresti kokemus työn mielekkyydestä. On tärkeää, että koet työssäsi iloa, pääset käyttämään vahvuuksiasi ja taitojasi sekä saat toteuttaa itseäsi.

Jos sinun on vaikea tehdä valinta, niin kokeile seuraavaa. Listaa itsellesi koulutukset, jotka sinua kiinnostaa ja joihin voisit hakea. Muistele yhtä tämänhetkisen elämäsi onnellisinta päivää. Miltä sinusta tuntui ja missä kohtaa kehossa tämä tuntui? Lopeta asioiden pyörittely ja perustelu korvien välissäsi. Katso jokaista vaihtoehtoa yksi kerrallaan. Miltä sinussa tuntuu siinä kohtaa kehossa, missä onnellisuus sinulla tuntuu? Katso koko listaa, mikä koulutuksista nousee eniten esiin ja vetoaa tähän kohtaan kehossasi? Laita se ensimmäiseksi hakukohteeksi yhteishakulomakkeeseen.

Vaihda maisemaa!

Jatko-opiskelupaikan etsimistä voi rajata myös maantieteellisen sijainnen mukaan. Oletko aina halunnut asua jossain? Nyt sinulla olisi hyvä mahdollisuus vaihtaa maisemaa. Useissa paikkakunnissa on tarjolla opiskelija-asuntoja ja joissain ammattioppilaitoksissa on asuntola, missä opiskelijat voivat majoittua. Jos sinulla on voimakas intohimo jotain asiaa kohtaan, älä tyydy elämässäsi. Etsi sellainen koulutus, mikä tarjoaa vastinetta intohimollesi ja oppimistarpeeseesi. Rakastatko laskettelua ja haluat lasketella läpi lukion? Hae Kittilään opiskelemaan! Lue lisää laskettelusta ja opiskelusta.

Instagramissa bongailen erilaisia ammatteja ja koulutuksia sekä kerron vinkkejä työelämään ja opiskeluun liittyen. Mene tästä Instagram-profiiliini ja klikkaa “seuraa”.

Jaa ja välitä

Yksi kommentti artikkeliin “Toisen asteen opintoihin – yhteishaku 2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.