Tylsistytkö työssäsi? – 4 vinkkiä virkistymiseen.

Jaa ja välitä

Onko työpäivä harmaa? Lähdet tottuneesti aamulla töihin. Suoritat tehtävät, mitä sinulta odotetaan ja iltapäivällä palaat kotiin. Kahdeksan tuntia päivästä suoritat velvoitteita tottuneesti, tylsistyen. Kaipaatko vaihtelua? Haluatko herätä ja innostua tulevasta päivästä? Mitä uutta ja kivaa päivä voikaan tuoda tullessaan? Tässä blogipostauksessa kerron sinulle, kuinka vähennät tylsistymistä ja lisäät innostusta ja iloa työviikkoosi.

Tylsistymistä vastaan:

1. Työn tuunaus.
2. Työn rikastaminen.
3. Opi uutta.
4. Uudet työtehtävät.

Työn tuunaus – kokeile ja keskustele!

Työn tuunaus, eli omien työtehtävien ja työympäristön muokkaaminen itsellesi sopivammaksi ja mielekkäämmäksi.

Jokainen meistä tekee työtä omalla tavallaan. Vaikka kahdella henkilöllä työtehtävät olisivat täysin samat, on heidän työpäivissään paljon eroa. He suorittavat työtehtäviä eri tavalla, erijärjestyksessä, viettävät taukonsa eri tavalla ja sisällyttävät työtehtäviinsä eri asioita. Parhaiten löydät uusia sinulle sopivia tapoja ja sisältöä työhösi kokeilemalla ja keskustelemalla muiden kanssa.

Tarkastele, onko sinulla tylsiä ja turhia rutiineita? Muuta ne nyt! Alla kerron sinulle askeleet, miten voit lähteä muuttamaan rutiinit mielekkäämmiksi!

1. Sosiaalisen ympäristön tuunaaminen

Työpaikalla on paljon erilaisia sosiaalisia suhteita, toimintoja ja kokoonpanoja. Osa sosiaalisista suhteista on voimaa antavia, kun taas toiset kuluttavia. Vähennä ja poista kuluttavaa kanssakäymistä ja vahvista voimaa antavia ja opettavia vuorovaikutussuhteita. Muista raivata työpäivän sisällä tilaa myös rennolle, epäviralliselle kanssakäymiselle työkavereiden kanssa. Rento ilmapiiri edistää luovuutta ja yhteisöllisyyttä, ja tätä kautta työhyvinvointia.

Sosiaalisen toiminnan ja ympäristön tuunaamisella voit saada työhyvinvointia edistävää muutosta työhösi:

1. Tee tiimityötä
2. Pyydä ja anna rakentavaa palautetta
3. Lounasta eri porukassa tai eri paikassa.
4. Juo päiväkahvit eri aikaan ja eri porukassa tai eri paikassa.
5. Hakeudu voimaa antavien ja inspiroivien ihmisten pariin.
6. Vähennä kuormittavaa kanssakäymistä. Mistä sosiaalisista tapahtumista voit jättäytyä pois?
7. Ryhdy mentoriksi.
8. Keskity kanssakäymiseen. Kuuntele, mitä toinen sinulle kertoo. Tarkkaile ja aisti tilannetta. Mitä näet, tunnet ja kuulet? Kysy ja keskustele. Ole läsnä ja rikasta vuorovaikutusta työyhteisössä.

2. Työn sisällön tuunaaminen

Mitä sinä teet työksesi? Kun menet töihin, mitä teet ensin ja mitä sitten? Työn sisältö määräytyy usein työnantajan toimesta, mutta tietyiltä osin voimme vaikuttaa siihen itse. Kiinnitä huomiota ja kirjaa ylös, että mitä oikeastaan työpäivääsi sisältyy. Tärkein tehtävä on tunnistaa, mihin niistä ja miten voit vaikuttaa. Voit seurata myös työkaverisi työskentelyä, löytyykö sieltä jotain piirteitä, joita voisit sisällyttää omaan työhösi.

1. Lisää luovuutta työhösi, kuten laulua, musiikkia tai piirtämistä.
2. Järjestä liikuntahaaste työpaikallasi ja lisää liikuntaa päivääsi.
3. Kiinnostaako ympäristöasiat? Lisää kestävän kehityksen näkökulmaa työhösi.
4. Hyödynnä digitaalisia ratkaisuja ja menetelmiä työssäsi.
5. Käytä taukosi eri tavalla – ulkoile, liiku, laula, tanssi.
6. Pidä mikrotaukoja.
7. Osallistu projektiin.
8. Opi uutta, edes jotain pientä. Teknologian puolelta on helppo lähteä etsimään uutta opittavaa. Pyydä teknologian hallitsevaa työkaveriasi mentoroimaan sinua.

3. Työtapojen tuunaaminen

Työn voi tehdä monella eri tavalla. Opettele ensin tunnistamaan tapasi tehdä työtä. Kun tunnistat tapasi, voit tehdä niihin muutoksia. Valitse enintään kolme asiaa, joihin lähdet tekemään muutosta. Tässä muutama vinkki, miten ja mistä lähteä muutosta tekemään.

1. Vireystilasi – mihin aikaan olet virkeimmilläsi? Tee silloin haastavat työtehtävät.
2. Hyödynnä taitojasi laajemmin – tuo muualla hyödyntämäsi ja oppimasi taidot työpaikalle. Käytä ja yhdistele kykyjäsi luovasti ja rohkeasti. Oulussa on esimerkiksi laulava poliisi!
3. Varjosta työkaveria päivän ajan ja kokeile tehdä työtäsi hänen tapojaan hyödyntäen. Kokeile ja löydä uusia tapoja!
4. Vaihda järjestystä! Tee työtehtävät eri järjestyksessä.
5. Tee työympäristöstä sinua ilahduttava. Oletko katsonut Criminal Mindsia, kuinka Penelope Garcia siinä on koristellut työpöytänsä?

4. Oman ajattelun tuunaus

Miten puhut itsellesi itsestäsi? Minkälaista tarinaa kerrot itsestäsi? Kuuntele itseäsi ja ajatuksiasi. Millaista on sisäinen puheesi? Onko se epäonnistumista ja onnetonta kohtaloasi korostava? Vai onko se kannustava, tsemppaava ja toiveikas? Tunnista, miten ajattelet ja puhut itsestäsi itsellesi. Muuta tietoisesti ajatuksiasi. Jos koet epäonnistumisen ja soimaat itseäsi, tunnista puheesi ja pyri ajattelemaan toisella tavalla. Mitä voit oppia tilanteesta? Ei se ole vaarallista, vaikka meni vähän pieleen. Merkityksellistä on se, miten jatkat eteenpäin. Mitä sanoisit kaverillesi, joka olisi samassa tilanteessa, kuin sinä ja sinä katsoisit tilannetta ulkopuolelta?

Ei saa sanoa ei! Herkästi ajatellaan, että työni on niin säädeltyä, että en minä voi määrätä, miten ja missä järjestyksessä työni teen. Kun huomaat, että tämä vastustava ajatus tulee mieleen, niin tunnista se ja tietoisesti valitse uteliaisuus. Voisitko sittenkin tehdä työtehtävät erijärjestyksessä? Jo pieni, mitättömän tuntoinen muutos on hyvästä.

Kampita kyynisyys ja tunnista mahdollisuudet. Ei se onnistunut aikaisemminkaan, niin ei onnistu nytkään. Kuulostaako tutulta? Maailma muuttuu ja kehittyy, jotenkin hyvinkin asia, mikä ei aiemmin toiminut, voi toimia nyt. Tärkeää on, että ei lakkaa yrittämästä ja pyrkii kokeilemaan ja keksimään uusia asioita. Jos olet tippunut syvälle kyynisyyden kuoppaan, ota opintovapaata tai vaihda työpaikkaa!

Tarkenna työsi merkitys itsellesi. USA: n entinen presidentti John F. Kennedy kysyi Nasan avaruuskeskuksessa vieraillessaan siivoojalta, mitä hän tekee. Siivooja vastasi: ” Herra presidentti, minä autan lähettämään miehiä kuuhun.”

Mikä on sinun työsi tarkoitus?

suunnittele ja toteuta urasi maksuttoman toimintasuunnitelma -työkirjan avulla. Klikkaa tästä ja liity maksuttomaan Uralla-yhteisöön!

Työn rikastaminen, laajentaminen

Tylsyyttä vastaan voit taistella etsimällä ja ottamalla vastaan uusia haasteita työssäsi. Työtehtävien laajentaminen koskemaan uusia osa-alueita haastaa sinua oppimaan uutta ja ottamaan haltuun uusia taitoja. Rikastamalla työtä uudenlaisilla työtehtävillä voi tuoda sopivasti haastetta ja lisätä työn mielekkyyttä. Kerro työpaikallasi kiinnostuksesi rikastaa työtäsi. Keskustele pomosi kanssa ja selvitä, onko työpaikallanne tulossa uusia projekteja, joihin voisit osallistua ja tätä kautta rikastaa työnkuvaasi.

Opiskele työn ohessa

Opiskelumahdollisuuksia on todella paljon täällä Suomen maalla. Voit tehdä työnohessa korkeakouluopintoja, ammatillisia opintoja tai osallistua erillisille kursseille ja koulutuksiin. Jos kaipaat taukoa oravan pyörästä, ota opintovapaata, keskity opiskeluun ja nauti elämästä!

Lue myös “Vinkit sinulle työntekijä! – Työssäkäyvän mahdollisuudet opiskeluun.”

Aina ei tarvitse osallistua koulutuksiin ja kursseille opiskellakseen uutta. Kirjastot ovat oppimisen kultakaivos! Etsi sinua kiinnostavaa kirjallisuutta. Kirjastot ovat pullollaan ammattikirjallisuutta sekä itsenäistä opiskelua ja opiskelutaitoja käsittelevää kirjallisuutta. Rohkaisen opiskelemaan omaa uteliaisuuttasi seuraten ja harjoittelemaan oman osaamisen osoittamista. Aina ei tarvitse istua koulun penkillä ja kerätä diplomeita oppiakseen ja todistaakseen työnantajille pätevyytensä.

Uudet työtehtävät

Oletko totaalisen kyllästynyt työhösi? Vaihda työtehtäviä. Jos kaipaat rohkaisua muutoksiin, liity Uralla-yhteisön facebook-ryhmään.

Organisaation sisällä

Olisiko työpaikallasi työtehtäviä, jotka kiinnostaisivat sinua? Kerro pomollesi, että olisit kiinnostunut uusista työtehtävistä. Uralla eteneminen ei aina tarkoita vastuullisimpiin tehtäviin siirtymistä. Horisontaalisesti eri työtehtäviin siirtyminen tarjoaa jo uusia haasteita. Jos olet kiinnostunut haastavimmista tehtävistä ja mahdollisesti johtotehtävistä, keskustele mahdollisuuksistasi kouluttautua ja kerryttää osaamista vaativimpiin työtehtäviin.

Vaihda työpaikkaa

Hae töitä muualta. Etsi mol.fi-sivuilta sekä muilta sivustoilta sinua kiinnostavia avoimia työpaikkoja ja laita hakemus menemään. Suuri osa avoimista työpaikoista ei päädy julkiseen tietoon, vaan ovat piilotyöpaikkoja. Tarkkaile kävelylenkillä, mitkä kiinnostavia organisaatioita asuinpaikkakunnallasi on. Hae tietoa näistä internetistä. Laadi laadukas CV ja työhakemus, ja lähetä ne sähköpostilla sinua kiinnostavaan yritykseen. Luo LinkedIn tili ja laadi itsestäsi hyvä profiili, missä tulee esiin osaamisesi sekä kiinnostuksen kohteesi. Laita työnhaku päälle ja verkostoidu LinkedInissä.

Jos pidit näistä vinkeistä, niin jaa tämä blogipostaus. Jaa tämä blogiartikkeli kaverillesi helposti somepainikkeiden avulla. 👇🏻

Jaa ja välitä

2 kommenttia artikkeliin “Tylsistytkö työssäsi? – 4 vinkkiä virkistymiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.