Vielä Ilman Kesätöitä? – 4 Vinkkiä Miten Löytää Kesätyö.

Jaa ja välitä

Maaliskuu mainio. Yhteishaut on täysillä käynnissä ja kesätöitä haetaan kuumeisesti. Tässä blogipostauksessa kerron, mistä voit etsiä itsellesi kesätöitä ja miten löydät kesätyöpaikan. Esittelen kaksi sivustoa, missä ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Kerron sinulle myös, miksi kannattaa laittaa avoimia työhakemuksia. Tässä artikkelissa en kerro, kuinka tehdään CV tai avoin työhakemus. Täältä voit kuitenkin käydä katsomassa ohjeet, miten teet interaktiivisen CV:n.


1. Etsi avoimia työpaikkoja netistä.
2. Jopa 80% on piilotyöpaikkoja, laita avoimia hakemuksia.
3. Verkostoidu.
4. Luo oma kesätyösi.


1. Avoimista työpaikoista on helppo aloittaa.

Internet on pullollaan avoimia työpaikkailmoituksia. Työpaikoista ilmoitetaan kootusti niille tarkoitetuilla sivuilla, kuten mol.fi, Duunitori ja Kuntarekry-sivut tai yritysten omilla sivuilla. Oma taitonsa on osata etsiä netin syövereistä itselle sopivia työpaikkoja. Esittelen teille nyt pari näistä sivustoista, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista.

Mol.fi


1. Kattavasti eri aloja ja työpaikkoja sekä hakuvaihtoehtoja.
2. TE-palveluiden ylläpitämä sivu.
3. Selkeä ja koruton ulkoasu.


Mol.fi-sivusto on TE-palveluiden, eli Työ- ja elinkeinopalveluiden, kavereiden kesken työkkärin sivusto, missä ilmoitetaan laajasti erilaisia avoimia työpaikkoja. Tämä on oma lempparini, mistä katson avoimia työpaikkoja. Sivun haasteena on vaan sen monimutkaisuus kaikkineen hakuvaihtoehtoineen.

www.mol.fi -sivuston avoimien työpaikkojen hakuvalikosta kuva.

Nyt kun ollaan etsimässä kesätyötä, niin valitaan ensimmäisenä “Enemmän hakuehtoja” ja sieltä kohdasta “Työn kesto” ja valitaan alin vaihtoehto “Kesätyö”. Jos kesä on jo lähellä, niin voi valita työn kestoksi myös kohdan “alle 3kk”. Jos selaat usein työpaikkoja tältä sivustolta, kannattaa hakua rajata julkaisuajan mukaan kohdasta “Julkaistu”. Näin sinun ei tarvitse aina käydä läpi kaikkia ilmoituksia vaan riittää, että katsot viimeisen 24 tunnin tai kolmen päivän aikana julkaistut avoimet työpaikat.

Minkälaista kesätyötä etsit? Opiskeletko jotain ammattia ja haluat oman alan kesätöitä? Vai etsitkö työtä alalta, johon ei tarvitse välttämättä alan kolutusta? “Valitse Ammattiryhmä” -kohdasta voit selata kesätöitä eri aloilta. Johtajat, asiantuntijat sekä erityisasiantuntija otsikoiden alta löytyy työpaikat, joihin yleensä edellytetään korkeakoulututkintoa. Klikkaa auki eri ammattiryhmien otsikoita, tutki ja selaile, mitä niiden alta löytyy.

www.mol.fi -sivuston ammattiryhmät.
www.mol.fi -sivun ammattiryhmät, muut työntekijät

Avoimia työpaikkoja voi hakea myös hakusanalla. Tällöin sinun tulee tietää, minkä nimisiä työnimikkeitä ja työtehtäviä sinua kiinnostavassa työssä on. Voit etsiä näitä esimerkiksi yritysten nettisivuilta tai täältä.

Katsele uteliaasti ja rohkeasti erilaisia työpaikkoja. Lue, minkälaisia työtehtäviä ne tarjoavat, mitä ne odottavat työntekijältään ja miten työtä haetaan. Avoimen työpaikan “Tiedot” otsikon alta löydät tarkempaa tietoa työpaikan sijainnista, yhteystiedoista, työn kestosta sekä sieltä usein löytyy myös linkki hakulomakkeeseen.

Nykyään useita työpaikkoja haetaan sähköisellä lomakkeella. Lue tarkkaan, mitä työpaikka ilmoituksessa kerrotaan ja vastaa sen pohjalta hakulomakkeen kysymyksiin. Käytä riittävästi aikaa ja rutkasti luovuutta, kun haet töitä. Ole ylpeä itsestäsi ja sanoita rohkeasti osaamistasi.

Duunitori


1. Miellyttävä visuaalinen ilme.
2. Selkeät hakutoiminnot ja haun rajausvaihtoehdot.
3. Yhdellä sivulla monipuolisesti ja kattavasti tietoa työpaikasta.
4. Hakua voi rajata koskemaan etätyötä.


Duunitori on selkeämpi ja yksinkertaisempi sivusto, mistä hakea avoimia työpaikkoja. Huomaathan, jos sinulla on sijainti päällä, niin Duunitori automaattisesti rajaa hakua kaupungin mukaan, jossa olet. Ota tämä hakuvaihtoehto pois, jos haluat etsiä työtä laajemmalta alueelta.

Duunitorin avoimien työpaikkojen hakusivusto.

Ensimmäisenä valitaan taas “Kesätyö”, koska sitä ollaan etsimässä. Duunitorissa se löytyy otsikon “Työsuhde” alta. “Tehtävät” kohdasta voit valita, minkälaista työtä etsit. Voit valita useamman vaihtoehdon ja tarvittaessa myös poistaa niitä “Etsi työpaikkaa” hakukentän kohdasta. Duunitorissa hienoa on se, että hakua voi rajata koskemaan myös pelkästään etätyömahdollisuuksia.

Duunitori on visuaalisesti miellyttävä ja selkeä. Kun avaat työpaikkailmoituksen, on yhdellä sivulla kaikki tarvittava tietoa. Kun rullaat sivua alaspäin, voit löytää lisätietoa työstä tai työnantajasta esimerkiksi videomuodossa. Duunitorissa on monipuolisesti tietoa yhdellä sivulla selkeästi esitettynä.

Yritysten omat sivut

Et löydä kaikkia avoimia työpaikkoja Duunitorin sivuilta, Mol.fi-sivuilta tai muilta samankaltaisilta sivuilta. Kaikki yritykset eivät mainosta työpaikkojaan näillä sivustoilla.

Pohdi, minne haluaisit töihin. Käy yrityksen omilla nettisivuilla. Voit myös hakea suoraan Googlesta “yrityksen nimi rekrytointi”, niin todennäköisesti pääsyt tämän yrityksen nettisivuille, missä ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Kun kuljet kaupungilla, niin tarkkaile ympärilläsi olevia yrityksiä ja työnantajia.

Yritykset mainostavat paljon toimintaansa ja saatat löytää sinua kiinnostavan työpaikan ihan vain pitämällä silmäsi auki, kun kävelet ulkona. Kotiin palattuasi mene nettiin ja katsomaan tämän yrityksen sivut.

2. Jopa 80 % on piilotyöpaikkoja

Kyllä. Mahdollisesti vain 20 % avoimista työpaikoista ilmoitetaan julkisesti. Jos vain etsit avoimia työpaikkoja netistä, mahdollisuutesi saada kesätöitä ovat minimaaliset. Kilpailu on myös huomattavasti kovempaa, kun haet vain avoimia työpaikkoja. Kesätyönhaku vaatii perehtymistä, nokkeluutta ja luovuutta.

Käytä aikaa siihen, että teet hyvän CV:n. Helposti Canvan avulla voit tehdä visuaalisesti erottuvan CV:n. Tätä et halua hutiloida, vaan käytä aikaa ja luovuutta. Työnantajat saattavat saada useita kymmeniä työhakemuksia ja ansioluetteloita. Heillä ei ole aikaa syvällisesti analysoida jokaista, vaan jatkoon menee ne, mitkä herättävät kiinnostusta ja joissa on ytimekkäästi kerrottu, mitä lisäarvoa ja osaamista työntekijä voi yritykselle tuoda. Tee avoin työhakemus visuaalisesti samalla ilmeellä, mitä CV. Internet on pullollaan ohjeita, miten teet hyvän CV:n ja avoimen työhakemuksen. Tässä minun lemppariohjeet:

1. Duunitorin kattava opas ansioluettelon tekoon. Katso myös heidän muut artikkelit liittyen työnhakuun!
2. Kun koulu loppuu -sivuston ohjeet, etenkin nuorille ja vähemmän työkokemusta omaaville.
3. Life Works -sivuston ohjeissa kerrotaan hyvin sisällön rakentamisesta, kuten siirrettävistä taidoista.

Ole yhteydessä yrityksiin

Voit olla yhteydessä jo ennen kuin lähetät avoimen työhakemuksen ja kartoittaa heidän tilannettaan työntekijätarpeesta. Voit olla yhteydessä puhelimitse soittamalla tai sähköpostilla. Tarjoa rohkeasti osaamistasi yrityksille. Aina yritykset ei tiedä, mitä osaamista he tarvitsevat ennen, kuin joku heille tarjoaa sitä ja kertoo, kuinka yritystä voidaan auttaa uudenlaisella toiminnalla. Eli tarjoa osaamistasi ja saatat luoda itsellesi työpaikan ja uudenlaisen työnkuvan yritykseen.

Kun olet lähettänyt avoimen työhakemuksen, niin sinun tulisi saada jonkinlainen vastaus viestiisi. Jos vastausta ei kuulu vielä viikonkaan päästä viestisi lähettämisen jälkeen, ole uudestaan yhteydessä yritykseen puhelimitse tai sähköpostilla.

Usein ohjeistetaan, että työhakemuksen lähettämisen jälkeen kannattaa soittaa perään. Tämä pitää paikkansa, jos sinulla on jotain asiaa tai kysyttävää. Älä soita vain soittamisen takia. Tutustu työnantajaan ja työtehtäviin. Varmasti sinulla herää jotain kysymyksiä. Soita saadaksesi näihin vastauksia.

Älä aliarvioi sosiaalisen median voimaa

Sosiaalisen median kanavia on nykypäivä useita, joten varmasti jokaiselle löytyy jotain. Sinun ei tarvitse ottaa kaikkia haltuun. Valitse yksi ja panosta siihen.

Työnhaun kannalta LinkedIn on varmasti luonnollisin vaihtoehto. LinkedIn mahdollistaa monipuolisesti oman osaamisen esiin tuomisen sekä verkostoitumisen. LinkedInissa käydään myös paljon keskustelua ammattialojen keskeisistä aiheista ja keskustelu on aktiivista sekä asiallista.

👉🏻 Täältä löydät napakat ohjeet LinkedIn profiilin luomiseen.
👉🏻 Lue lisää, miten onnistut työnhaussa LinkedInin avulla.

Kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa. Instagram on myös oiva paikka tuoda esiin omaa osaamistasi. Instagram on muutakin kuin luontokuvia ja selfieitä. Instassa voit kuvien lisäksi tehdä lyhyitä videoita(reels/kela), jotka ovat tällä hetkellä algoritmien suosiossa. Instassa on myös IGTV, minne voit lisätä pidempiä videoita. Koronan myötä tullut “Guide”-ominaisuus mahdollistaa sinulle koota julkaisuistasi yhteen ohjepaketteja. Esimerkiksi itse olen keränyyt yhteen kaikki ammatti- ja koulutusbongaukset sekä opiskeluvinkit, jotta ne on helppo löytää aihealueittain yhdestä paikasta.

Lue esimerkit, miten Instagram on auttanut unelmaduunin löytämisessä.

3. Ujostuttaako uudet ihmiset? – verkostoidu netissä

Tätä toitotetaan niin paljon, että koko sana jo vähän oksettaa. Ei tätä kuitenkaan turhaan sanota, vaan verkostoituminen on erittäin merkittävää työnsaannin kannalta. Ihmiset pyörittävät yrityksiä ja palkkaavat uusia työntekijöitä. Nämä ihmiset haluavat hyvän työntekijän, joka auttaa yritystä tavoitteiden saavuttamisessa. He haluavat palkata kerralla hyvän työntekijän, joka työskentelisi heillä pidemmän aikaa.

Varmuuden siitä, että palkattava työntekijä on pätevä ja hyvä tyyppi saa parhaiten sillä, että tuntee kaverin ennestään jotain kautta tai joku suosittelee palkkaamaan tämän työntekijän. Joten verkostoidu!

Hakeudu tilanteisiin, joissa tapaat uusia ihmisiä ja tutustu ihmisiin. Jos ujostuttaa kanssa käyminen vieraiden ihmisten kanssa, niin nykyään siihenkin on ratkaisu – verkostoidu internetissä. Hakeudu alustoille, joissa pyörii ihmisiä siltä alalta, jossa sinä haluat työskennellä. Ole rohkeasti heihin yhteydessä. LinkedInissa on ihan normaalia laittaa connection-kutsua ihmisille sillä perusteella, että olet kiinnostunut heidän työtehtävistään ja haluat verkostoitua.

Tuo avoimesti esiin haaveesi kesätyöstä ja urasuunnitelmistasi erilaisissa keskustelu- ja yhteistyötilanteissa. Tätä kautta voi aueta yllättäviäkin työmahdollisuuksia.

4. Kesäyrittäjyys

Useampana kesänä olemme saaneet lukea, kuinka nuoret ovat työllistäneet itse itsensä. Yksi on kerännyt mustikoita ja toinen myynyt kakkuja. Jos olet innostunut jostain asiasta ja sinua kiinnostaisi kokeilla tienata rahaa asialla, lähde rohkeasti yrittämään. Yksin sinun ei tätä tarvitse tehdä, sillä on olemassa Kesäyrittäjä-ohjelma ja myös 4H auttaa sekä tukee yritystoiminnan perustamisessa.

👉🏻 Lue inspiroiva tarina kesäyrittäjyydestä.
👉🏻 Apua ja tukea yrittäjyyteen Uusyrityskeskuksista.

Laadi hyvät työnhakudokumentit ja seuraa uteliaisuuttasi

Unelmien kesäduuni voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Juju on siinä, että huomaat mahdollisuudet ja olet aktiivinen. Tärkeää on, että löydät sinulle sopivan tavan lähteä lähestymään yrityksiä. Kaikkien ei tarvitse olla suuna päänä tutustumassa uusiin ihmisiin ja keskustelemassa päivän polttavista aiheista. Laadi hyvä CV (ansioluettelo) ja avoin työhakemus. Harkitse myös, miten voisit hyödyntää sosiaalista mediaa oman osaamisen esiin tuomisessa.

Työnhakudokumentit voivat olla nykyään myös muunlaisia, kuin teksti muodossa. Voit hakea töitä monipuolisesti hyödyntämällä visuaalisuutta, ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Vain luovuus on rajana. Muista kuitenkin, että materiaalit olisivat helposti saavutettavissa työnantajille. Heidän digitaaliset taidot eivät välttämättä ole yhtä hyvät, kuin sinulla.

Jos haluat lisää vinkkejä työnhakuun sekä urasuunnitteluun liity Uralla-yhteisöön. Saat sähköpostiisi joka kuukausia vinkit urasuunnitteluun, opiskeluun ja osaamisen kehittämiseen liittyen.

Vinkit ja ohjeet urasuunnitteluun, linkki mikä vie sivustolle, missä voit liittyä sähköpostilistalle.
Jaa ja välitä

3 kommenttia artikkeliin “Vielä Ilman Kesätöitä? – 4 Vinkkiä Miten Löytää Kesätyö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.