Näin osoitat osaamista työnhaussa ja löydät unelmaduunin.

Jaa ja välitä

Työnhaussa tärkeää on, että osaat kertoa, kuka olet, mitä osaat ja mitä osaamista tuot työyhteisöön. Äkkiseltään tämä voi kauhistuttaa ja kuulostaa vaikealta, mutta loppujen lopuksi kyse on yksinkertaisista asioita. Ja mikä tärkeintä, oman osaamisen sanoittamista ja esiin tuomista voi harjoitella. Kun jatkat lukemista, niin löydät tietoa siitä, millä eri tavoilla voit tuoda esiin osaamistasi ja tehostaa työnhakuasi.

Jos suunnittelet muutosta urallesi, niin liity nyt Uralla-sähköpostilistalle. Saat kerran kuussa vinkkejä urasuunnitteluun ja oman osaamisen kehittämiseen. Liittymislahjana saat “Toimintasuunnitelma”-työkirjan.

1. Opettele sanoittamaan osaamistasi.
2. Laadi hissipuhe.
3. Tee monipuolinen CV ja työhakemus.
4. Portfolio.
5. Sosiaalinen media.

👉🏻 Lue myös “Miten tunnistaa huijarisyndrooma ja päästä siitä eroon?”

1. Opettele sanoittamaan osaamistasi

Meille jokaiselle on kertynyt opintojen, työkokemuksen, harrastusten sekä yksityiselämän kautta erilaisia taitoja sekä osaamista. Usein ollaan sokeita omalle osaamiselle. Emme tunnista sitä superstaraa, mikä meissä asustaa. Oman osaamisen tunnistamiseen on useita menetelmiä ja tehtäviä. Vinkkaan teille tässä muutaman.

Osaamista kertyy elämän kokemuksista

Piirrä elämän polku, kartta tai jana syntymästäsi tähän päivään. Tämä kuvaus eletystä elämästäsi saa olla sen näköinen, mitä itse haluat. Kaikki varmaan jo tiedämme, että elämä ei ole jana. Elämässämme tapahtuu paljon asioita samaan aikaan ja moneen suuntaan. Sinä valitset millaisen elämän kartan piirrät tällä kertaa ja millaisen tarinan kerrot.

Merkitse elämänkartallesi merkittävät tapahtumat, mitä olet kokenut. Nämä voi olla positiivisia kokemuksia tai raskaita kokemuksia. Voit käyttää tuotoksen tekemiseen värejä ja kirjata ajatuksenjuoksua sekä tehdä erilaisia muistiinpanoja.

Kun olet valmis tarkastele, miltä elämäsi näyttää. Minkälaisia vaiheita elämääsi on kuulunut. Miten ne selittävät sitä, missä olet nyt. Tarkastele erityisesti niitä elämän kohtia, joissa on ollut jokin iso muutos tai merkittävä tapahtuma. Mitä nämä hetket elämässäsi ovat sinulle opettaneet? Miten ne kokemukset muuttivat sinua? Mitä osaamista sinulle on kertynyt näistä elämänkokemuksista? Kirjaa ylös ihan kaikki, mitä mieleen tulee. Älä vähättele!

Identiteetit ja roolit elämässämme

Jokaisella meillä on useampi rooli elämässä, joihin sisältyy velvollisuuksia sekä osaamisvaatimuksia. Kun menemme töihin, jätämme pieruverkkarit naulakkoon ja otamme työidentiteetin käyttöön. Työntekijän roolissa käyttäydymme ammatillemme suotuisalla tavalla. Esimerkiksi kotona saatamme hermostua herkästi, mutta töissä pinnamme on jostain syystä pidempi. Meiltä siis löytyy erilaisia taitoja ja kykyjä, ja ne tulevat esiin erilaisissa ympäristöissä.

Listaa itsellesi ylös kaikki roolit, mitä sinulla on elämässäsi. Näitä rooleja voi olla esimeriksi isä, mummu, sisarus, ystävä, harrastuskaveri, koulukaveri tai naapuri. Jo työpaikalla sinulla saattaa olla useampi rooli. Saatat sen lisäksi, että olet työkaveri, olla myös hoitolapselle hoitaja ja tämän vanhemmille kasvatuskumppani. Mieti läpi tavallista arkipäivääsi sekä viikkoasi, missä käyt, mitä teet ja minkälaisia rooleja sinulla on. Älä taaskaan vähättele, vaan kirjaa kaikki ylös sekä kirjaa myös ajatuksenjuoksuasi rohkeasti paperille.

Kun lista on valmis, tarkastele kaikkia rooleja erikseen ja kirjaa ylös, mitä taitoja ja velvollisuuksia näihin rooleihin kuuluu. Mitä vahvuuksiasi hyödynnät näissä eri rooleissa?

Usko, mitä sinulle sanotaan.

Edelleen aika vähän annamme perusteltua positiivista palautetta. Tämä kuitenkin lisääntyy koko ajan ja siitä puhutaan paljon. Positiivisen palautteen vastaanottaminenkaan ei aina ole luonnollista ja helppoa. Mitä viimeksi vastasit, kun joku kehui esimerkiksi vaatetustasi? Usein vastataan jotain tyyliin: “Tämä nyt on vanha paita. Kaapin pohjalta kiskasin aamulla päälle.” Jos tämä kuulostaa tutulta, kokeile ensi kerralla vastata: “Kiitos!”

Jos joku kehuu suoritustasi tai toimintaasi, älä vähättele. Monesti saatetaan ajatella, että kuka tahansa toimisi samoin tai kykenisi tähän. No ei kykene. Ota vastaan pienimmätkin kehut ja palautteet. Tallenna nämä itsellesi, niin hahmotat sen, miten muut ihmiset sinut näkevät. Älä hauku heitä valehtelijoiksi vaan kunnioita heidän näkemystä siitä, että sinä olet taitava ja osaava. Se on heidän totuus ja sinun tulisi uskoa heitä. Usko, mitä sinulle sanotaan ja ota nämä positiiviset palauteet osaksi minäkuvaasi. Kun haet töitä, kerro rohkeasti ja röyhkeästi, että kaverit kuvailevat sinua näin.

👉🏻 Täältä löydät hyviä tehtäviä oman osaamisen tunnistamiseen sekä osaamisidentiteettisi vahvistamiseen.

2. Hissipuhe tiivistää osaamisesi.

Hissipuhe(eng. pitch) on nimensä veroisesti lyhyt puheenvuoro, minkä ehtii hissimatkalla kertoa. Ajatus on tiivistää 30 sekuntiin ydin asiat osaamisestasi, kokemuksestasi, kiinnostuksen kohteistasi sekä motivaatiostasi. Hissipuheen tavoite on herättää mielenkiintoa sekä jatkokeskustelua. Tässä yhdenlaisen hissipuheen runko, jonka voit kopioida itsellesi ja tehdä sen pohjalta hissipuheen itsestäsi.

💡 Lue lisää hissipuheen hyödyistä työnhaussa sekä vinkkejä hissipuheen laatimiseen Duunitorista.


Hei! Olen (nimesi) ja olen työkseni (lyhyesti oleellinen työkokemus).
Olen koulutukseltani (tiivistetysti opintosi).
Erityisen kiinnostunut/innostunut olen (kerro kiinnostuksen kohteistasi).
Aikaisemmassa työssäni onnistuneesti (kerro saavutuksistasi, voi olla myös saavutukset harrastuksessa tai vapaaehtoistyössä).
Rakastan, kun saan (minkä tekemisestä nautit, motivaatio) ja nähdä/kokea (Vastaa kysymykseen, miksi teet, mitä teet).
Tavoitteenani/ haaveenani on (kerro tavoitteistasi työn, itsensä kehittämisen ja/tai elämän suhteen).


Hissipuheen loppuun on hyvä lisätä toimintaan kehottava lause. Tämä voi olla esimerkiksi “Kuulisin mielelläni lisää teidän yrityksestä ja työmahdollisuuksista.”, “Voisinko olla teihin yhteydessä myöhemmin tällä viikolla. Voitaisiin keskustella lisää, mitä annettavaa minulla olisi teidän yritykselle.” tai “Tässä käyntikorttini. Minulle saa laittaa myös kutsua LinkedInissä. Keskustelisin mielelläni lisää kanssanne.” Viimeinen lause voi käytännössä olla mitä tahansa, mikä sisältää kysymyksen tai kehotetaan olemaan yhteydessä.

💡Täältä löydät vinkkejä(sivu englanniksi), miten harjoittelet hissipuhetta sekä hissipuheen pitämiseen.

3. CV ja työhakemus

Vanha kunnon CV. Sen merkitystä ei voi väheksyä. CV(ansioluettelo) on perus työnhakudokumentti, mikä kaikilla tulisi olla tehtynä. CV:n ei tarvitse olla tylsä ja kuiva, vaan voit tehdä siitä itsesi näköisen ja osoittaa osaamistasi monipuolisesti. Jo se, miten olet laatinut CV:si kertoo mm. digitaalisista taidoistasi.

Muista profiiliteksti!

Perinteisesti CV:ssä listataan työkokemus, tutkinnot, vastuutehtävät, saavutukset, kieli- tai tietotekninen taito sekä kiinnostuksen kohteet. Näiden lisäksi on tärkeää tehdä profiiliteksti, joka kirjoitetaan aina uudestaan vastaamaan sillä hetkellä haettavia työtehtäviä. Profiilitekstissä hissipuheen tavoin tiivistetysti kerro osaamisestasi, motivaatiostasi ja tavoitteistasi. Profiilitekstissä voit mainita myös saavutuksiasi sekä kiinnostuksen kohteitasi. Ajatuksena on herättää kiinnostusta ja erottua sieltä korkeasta CV-pinosta.

Jos olet tehnyt visuaalisen CV:n, tee avoin työhakemus samalla visuaalisella ilmeellä. Avoimessa työhakemuksessa kerro tarkemmin itsestäsi, kokemuksistasi, motivaatiostasi juuri niihin työtehtäviin ja mitä osaamista sinulla on tarjota suhteessa työnkuvaan ja sen osaamisvaatimuksiin.

Jos kirjoittaminen ei luista, puhu videolle.

Jos kirjoittaminen ei ole vahvuuksiasi, niin älä huoli! Kiitos teknologian kehitykselle, nykyään työhakemuksen voi tehdä myös videon muodossa. Videolla tulee hyvin esiin persoonasi sekä voit suullisesti kertoa itsestäsi ja osaamisestasi. Suositelluin pituus videotyöhakemukselle on kaksi minuuttia ja ehdoton maksimi viisi minuuttia. Vastaa videolla samoihin kysymyksiin, mitä avoimessa työhakemuksessa. Ota rennosti, hymyile ja kerro itsestäsi.

4. Portfolio

Taiteellisilla aloilla portfolio on hyvinkin tuttu väline, jolla osoittaa omaa osaamistaan sekä taitoja. Portfolio on mahtava tapa tuoda visuaalisesti ja monipuolisesti esille omaa osaamista myös muilla aloilla. Mieti, mitä työtehtäviä työhösi, vapaaehtoistyöhösi tai harrastukseesi kuuluu. Hyödynnä älypuhelinta. Ota paljon kuvia kaikista työvaiheista ja työpäivistäsi. Valitse näistä kuvista parhaat, jotka kertovat mitä kaikkea työhösi kuuluu. Kuvien yhteyteen kirjoita, mitä kuvassa tapahtuu, mitä taitoja käytit, missä onnistuit, oliko haasteita ja miten ratkaisit ne, sekä yleisesti tunteitasi ja fiiliksiäsi työvaiheesta.

Asiantuntijatyön portfolio

Jos teet asiantuntijatyötä, ei sinulla välttämättä ole hirveästi kuvattavia työvaiheita. Tällöin listaa mitä työtehtäviä sinulle kuuluu, mitä vastuualueita sinulla on työssäsi sekä pidä päiväkirjaa. Ja kun sanon, että kirjoita päiväkirjaa, niin en tarkoita monen sivun itsereflektiota vaan, voit vaikka kalenteriin kirjata päivän fiiliksiä, haasteita, ratkaisuja, onnistumisia sekä ilon aiheita. Tämä konkretisoi sitä, mitä kaikkea työpäiviesi aikana tapahtuu. Ajattelu- tai asiantuntijatyönkään portfolio ei tarvitse olla tekstin täyteinen. Voit hyödyntää muilla tavoilla visuaalisuutta ja liittää portfolioosi erilaisia dokumentteja tai kuvia itsestäsi sekä työympäristöistäsi.

Portfolion voi tehdä käsin tai digitaalisesti. Portfolio voi käytännössä olla minkä muotoinen tahansa. Jos haluat yhdistää kuvia, tekstiä ja videota suosittelen kokeilemaan Swayta tai Google Sitesia. Myös vanha tuttu luottokaveri Canva on mainio alusta visuaalisen portfolion rakentamiseen. Swaysta ja Canvasta löytyy valmiit portfoliopohjat.

5. Sosiaalinen media

Kun puhutaan työnhausta ja sosiaalisesta mediasta, usein esiin nostetaan LinkedIn. Luulen, että tämä LinkedInin hehkuttaminen on kääntynyt jo itseään vastaan ja on luotaan työntävä. Myös kynnys lähteä rakentamaan ammatillista LinkedIn profiilia ja verkostoitumaan, tuntuu olevan korkea. Jos LinkedIn ei kiinnosta, niin unohda se. On sitä ennenkin töitä saatu ilman LinkdedIn-profiilia.

Sosiaalisen median kanavia on useita. Tunnetuimpia taitaa olla edellä mainitun lisäksi Facebook, Twitter ja Instagram. Näiden lisäksi on paljon muitakin alustoja, jotka ovat erityisesti tiettyjen ammattiryhmien suosiossa. Discordissa esimerkiksi on keskustelukanavia aiheteemojen ympärillä, mikä on aivan mahtava verkostoitumisalusta. Ole utelias ja tutustu erilaisiin keskustelu- ja vuorovaikutusalustoihin sekä lähde mukaan keskustelemaan.

Facebook ryhmä "Mikä minusta tulee isona". Esimerkki, kuinka valita profiili, millä käyt keskustelua.

Tutustu kunnolla erilaisten somealustojen mahdollisuuksiin. Facebookissa voit luoda sivun, johon tuotat ammatillista sisältöä ja tuot tätä kautta esiin omaa osaamistasi. Voit myös luoda ryhmiä tämän sivun profiililla. Voit käydä keskustelua tämän ammatillisen sivun profiililla, eli voit pitää henkilökohtaisen nimesi ja Facebook-profiilisi piilossa.

Instagram on muutakin kuin kuvagalleria. Instagram mahdollistaa täydellisesti visuaalisen portfolion luomisen. Tämän lisäksi voit Instassa osoittaa osaamistasi videoiden muodossa. Instagramin haasteena on ollut se, että materiaali on hajaantunut julkaisupäivän mukaan. Nyt tähänkin on luotu ratkaisu. Oppaat-kohta(eng. guide) mahdollistaa julkaisujen kokoamisen yhteen teemoittain.

Kuva Instagram-profiilista, @uratsemppari.

💡 Lue Veera Biancan blogista vinkit verkostoitumiseen Instagramissa sekä oman osaamisen visuaaliseen esiin tuomiseen.

Sen lisäksi, että tuot esiin omaa osaamistasi, Instagramissa on paljon inspiroivaa ja informatiivista sisältöä. Tallenna näitä julkaisuja itsellesi. Jos et oikein tiedä, mitä sisältöä Instaan laittaisit, selaa ja tutki muiden sisältöä ja tallenna itsellesi sinua miellyttäviä julkaisuja. Suunnittele ja tuota itse samankaltaista sisältöä. Älä suunnittele liian pitkään vaan lähde rohkeasti tekemään. Sisältö ja toiminta kehittyy parhaiten tekemällä ja kokeilemalla.

Sosiaalisen median etu työnhaussa on se, että voit verkostoitua näillä alustoilla samalla, kun tuot esiin omaa osaamistasi. Etsi ja löydä muita saman alan toimijoita, osallistu keskusteluun ja kehitä osaamistasi. Seuraa potentiaalisia työnantajia tai tulevia työkavereita sekä kommentoi heidän julkaisuja.

Jos mietit uravalintoja ja kaipaat vinkkejä urasuunnitteluun, niin liity nyt Uralla-yhteisön sähköpostilistalle. 👇🏻

suunnittele ja toteuta urasi maksuttoman toimintasuunnitelma -työkirjan avulla. Klikkaa tästä ja liity maksuttomaan Uralla-yhteisöön!
Jaa ja välitä

2 kommenttia artikkeliin “Näin osoitat osaamista työnhaussa ja löydät unelmaduunin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.