IT-konsultointiala – Senior Consultant & Partner

Jaa ja välitä

IT-konsultti, arkkitehtuurikonsultointi


Kauppatieteiden maisteri, tietojärjestelmätiede


“IT-konsultin työssä parasta on työn vaihtelevuus ja oppimismahdollisuudet.”

Olen Eetu Niemi ja toiminut IT-konsulttina yli 12 vuotta. Tällä hetkellä työskentelen Coalassa, pienehkössä arkkitehtuurikonsultointiin erikoistuneessa yrityksessä. Aikaisemmin olin samantyyppisissä hommissa globaalilla konsultointijätti Accenturella ja sitä ennen yliopistossa tutkijana.

IT-konsultit tekevät monenlaisia tietotekniikkaan ja sen hyödyntämiseen liittyviä tehtäviä asiakasorganisaatioille. Asiakkaita voivat olla niin erilaiset yritykset kuin julkisen sektorin organisaatiotkin. IT-konsultit esimerkiksi suunnittelevat ja toteuttavat ohjelmistoja, tekevät erilaisia selvityksiä ja kehittävät asiakkaan toimintaa. Työtä tehdään usein konsulttifirman vetämissä projekteissa, mutta yhtä hyvin konsultti voi myös työskennellä asiakkaalla eräänlaisena vuokratyöntekijänä, organisaation omien työntekijöiden rinnalla.


“Arkkitehtuurikonsulttina piirrän kuvia erilaisista kokonaisuuksista, kuten prosesseista, IT-ratkaisuista ja jopa kokonaisista organisaatioista.”

Arkkitehtuurikonsulttina piirrän kuvia erilaisista kokonaisuuksista, kuten prosesseista, IT-ratkaisuista ja jopa kokonaisista organisaatioista. Kuvien kautta asiakas ymmärtää toimintaansa paremmin ja voi tehdä päätöksiä esimerkiksi siitä, mitä pitäisi kehittää. Kuva toimii myös selkeänä suunnitelmana vaikkapa toteutettavasta IT-ratkaisusta. Autan asiakkaita myös arkkitehtuurin kuvaamiseen liittyvien toimintatapojen ja työvälineiden kehittämisessä. Työtehtäviin kuuluu esimerkiksi mallintamista erilaisilla työkaluilla, raporttien ja muiden dokumenttien kirjoittamista, työpajojen vetämistä ja haastatteluita. Pidän myös webinaareja, kirjoitan artikkeleita ja esitelmöin IT-alan tapahtumissa.

IT-konsultin työssä parasta on työn vaihtelevuus ja oppimismahdollisuudet. Asiakkaat ja toimeksiannot vaihtuvat, joten ei pääse tylsistymään. Asiakastoimeksiantojen lisäksi voin osallistua myös oman konsulttifirman kehittämiseen. Alalla meininki on yleensä melko rentoa. Työpäiväni pysyvät normaalin pituisina eikä pukua tarvitse käyttää, ellen halua. Suuri osa työstä on mahdollista tehdä etänä. IT-konsulttina voi asiantuntijatehtävissäkin (ilman esimiesvastuuta) päästä hyville palkoille.

Mitä IT-konsultilta sitten vaaditaan?

Työn vaihtelevuus tarkoittaa sitä, että konsultin pitää pystyä oppimaan nopeasti uudet teknologiat, työkalut, toimintatavat, asiakkaat ja toimialat. Muutosten kanssa pitää olla sinut – ne ovat osa konsultin toimenkuvaa. Yllättäviä tilanteita voi tulla eteen koska vain. Konsultilta vaaditaan myös aktiivista otetta työhön, itsensä johtamista ja tiimityötyötaitoja. Omaa osaamistaan pitää osata myydä. Asioista tulee pystyä viestimään selkeästi, mutta IT-konsultin ei ole pakko olla harjaantunut puheiden pitäjä tai esiintymislavalla kuin kotonaan. Kannattaa myös muistaa, että konsultointi on palveluala, joten palveluasenteen on oltava kohdallaan – riippumatta siitä, millaisia ihmisiä asiakasorganisaatioissa tulee vastaan.

Olen koulutukseltani kauppatieteiden maisteri (KTM), pääaineena tietojärjestelmätiede. Minulla on myös filosofian tohtorin tutkinto, jonka suoritin suureksi osaksi työn ohessa. Olen väitellyt kokonaisarkkitehtuurin hyödyistä, joten väitöstutkimus liittyy vahvasti myös työhöni. Monilla alalla työskentelevillä on ylempi korkeakoulututkinto, mutta yhtä hyvin voi tulla myös ammattikorkeakoulusta. Alalla tapaa myös esimerkiksi datanomeja. Tutkinnon ei ole edes pakko olla IT-alalta, vaan IT-konsultiksi voi ponnistaa monenlaisilla taustoilla. Tutkinnon merkitys myös vähenee sitä mukaa, kun henkilölle kertyy työkokemusta. Parhaiten konsultiksi oppii tekemällä konsultin töitä. Juuri tutkinnon suorittaneille voi suuri, tunnettu konsultointiyritys olla paras paikka päästä alan töihin kiinni – esimerkiksi trainee-ohjelman kautta.

Lisätietoja IT-konsultointialasta, IT-konsultin työtehtävistä, alalla toimivista yrityksistä ja alalle töihin hakeutumisesta saa kirjastani Technology Consultant Fast Track: How to Get Your Dream Job in IT Consulting.

Jaa ja välitä

3 kommenttia artikkeliin “IT-konsultointiala – Senior Consultant & Partner

  1. Mielenkiintoista lukea It-alan konsultoinnista. Työskentelen yrityksessä missä projektit vaihtuvat useasti. Työskentely tapahtuu pääosin tietokoneella. Projektinhallintaan saimme jo ulkoista apua mutta olen miettinyt monesti voisiko tietoteknisiä ratkaisuja löytyä työskentelyn tehostamiseksi.

  2. Mielenkiintoista, että IT-alan konsulttien koulutustausta voi vaihdella paljon. Ilmeisesti IT-konsultti auttaa kehittämään tietojärjestelmiä yrityksille? Kaverini yritys käytti konsulttiapua digitalisoinnin kehittämiseen mutta en tiedä oliko kyseessä IT-konsultointi tietojärjestelmiin liittyen vai konsultointi palveluiden kehittämiseksi digitaalisena.

    1. Kiitos viestistäsi. 😊 Tosiaan nuokin on kaksi eri asiaa, tietojärjestelmiin liittyvä konsultointi sekä digitaalisten palveluiden kehittämisen konsultointi. Itse olen viimeaikoina työskennellyt verkkopedagogiikan parissa, missä taas tarkastellaan digitaaliselle alustalle materiaalin tuottamista pedagogisesta näkökulmasta. Digitalisaatio on tuottanut paljon erilaisia työnkuvia, joita en itse osaa edes kuvitella, että on olemassa. Onkin ihana bongailla ammatteja ja kuulla erilaisista työtehtävistä. 🤩

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.