CV, jolla erotut varmasti! – interaktiivinen CV

Jaa ja välitä

Ilokseni olen huomannut, että yhä useammassa työhakulomakkeessa on paikka URL-osoitteelle. Tämä mahdollistaa interaktiivisen CV:n lisäämisen näihin valmiisiin sähköisiin työhakulomakkeisiin. Interaktiivinen CV yhdistää kuvan, videota, ääntä, linkkejä ja tekstiä. Saat siis yhden linkin taakse monipuolisesti tietoa itsestäsi. Erityisesti suosittelen tällaisen CV:n tekemistä teille, joilla kirjoittaminen ei ole vahvin tapa ilmaista itseään ja haluatte tuoda työnhaussa esiin digitaalisia taitoja, kommunikointitaitoja sekä persoonaasi.

👉🏻 Lue myös “Näin osoitat osaamista työnhaussa ja löydät unelmaduunin”.

Mitä interaktiivisen CV:n teko vaatii?

Interaktiivinen CV rakennetaan Thinglink-alustalle. Ennen tätä sinun tulee rakentaa visuaalinen CV esimerkiksi Canvan avulla. Jos haluat yhdistää työnhakuvideoita interaktiiviseen CV:si, sinun tulee kuvata videot ja laittaa ne esimerkiksi YouTubeen. Videot voi laittaa piilotettuna YouTubeen tai Vimeoon, jolloin niitä eivät pääse katsomaaan, kuin ainoastaan he, joille annat linkin kyseisiin videoihin. Seuraavaksi kerron vaihe vaiheelta, miten rakennat interaktiivisen CV:n.

👉🏻 Katso myös “Kuinka teet interaktiivisen CV:n” -ohjevideo.

Visuaalinen CV Canvalla

Canvasta löytyy useita valmiita erilaisia maksuttomia CV-pohjia. Canvan ilmaisella versiolla pärjää pitkälle. Itse en ole toistaiseksi kokenut tarvetta ostaa maksullista versiota. Pohjia voi muokata mieleisellään tavalla vaihtamalla värejä, kuvia ja tekstisisältöä. Kun rakennat visuaalista CV:tä, muista pitää ilme helppolukuisena ja selkeänä. Lataa valmis tuotos koneellesi tai kännykällesi joko PNG- tai JPG-formaatissa. Työnantajat käyvät nopeasti läpi useita työhakemuksia, minkä vuoksi selkeä ja ytimekäs CV on avain asemassa. Tässä vielä muutama yleinen vinkki:

1. Oma nimi isolla, älä piilota itseäsi.
2. Jos laitat kuvan, katso, että se on asiallinen ja työtehtäviin sopiva.
3. Sanoita osaamistasi.
4. Kirjoita profiiliteksti.
5. Räätälöi haettavaa työpaikkaa varten. Mieti värejä, ilmettä ja kielen käyttöä(ammattikieli).

Canvan valmiit CV-pohjat

Työnhakuvideo

Videolla tulee hyvin esiin persoonasi, kommunikointityylisi ja jäät henkilönä paremmin mieleen. Videon tekeminen alkaa siitä, että mietit, mitä haluat kertoa. Itselläni on kaksi videota, joissa toisessa kerron “mitä teen” ja toisessa “miten teen”. Ensimmäisellä videolla siis avaan koulutustaustaani sekä työkokemustani ja tätä kautta kerron, mitä teen. Toisella videolla kerron enemmän tavastani tehdä työtä, kuten: “Minulla on vahva valmennuksellinen ote työssäni sekä minulle tyypillistä on työskennellä ratkaisukeskeisesti. Jokaiseen asiaan on ratkaisu, se vain täytyy löytää.” Videon pituus on hyvä olla noin 2 minuuttia, mutta enintään 5 minuuttia. Jos videosta tulee pitkä, niin pilko se useammaksi videoksi. ThingLinkissä voit lisätä useamman videon CV:si päälle.

YouTube, video-CV, videon lisäys
YouTube, video-CV, videon piilotus

Voit kuvata videon kännykällä tai tietokoneella. Työnhakuvideoita varten ei tarvitse ostaa videokameraa tai muita erityisiä välineitä. Kun olet kuvannut videon, lataa se YouTubeen tai Vimeoon. Ainakin Android-puhelimilla YouTubeen videon lataaminen käy näppärästi, kun painat “jaa” videon kohdalla ja valitset sieltä “YouTube”. Muista piilottaa video, jos et halua sen näkyvän kaikille.

Tässä vielä muutama yleinen vinkki työnhakuvideon laatimiseen:

1. Laadi käsikirjoitus – ei tarvitse olla sanasta sanaan, mutta runko siitä, mitä kerrot ja sanot.
2. Tarkista, että on hyvä valotus(luonnon valo ikkunan ääressä tai ringlight) ja tausta on siisti ja rauhallinen.
3. Puhu selkeästi ja reippaasti.
4. Anna persoonasi sekä motivaatiosi tulla esiin.
5. Muista hymyillä ja katsoa kameraan.

👉🏻 Lue myös “Vielä ilman kesätöitä? – 4 vinkkiä, miten löytää kesätyö”.

CV kasaan ThingLinkin avulla

Thinglink on se lopullinen paikka, missä Canvalla tehty visuaalinen CV ja videot kootaan yhteen. Näiden lisäksi voit lisätä ThingLinkillä linkkejä esimerkiksi blogiisi tai nauhoittaa ääntä. Luo ThingLinkiin tili “opiskelija”-profiililla, niin silloin pystyt jakamaan ThingLinkillä luomasi interaktiiviset sisällöt.

ThingLink, tagin lisääminen interaktiiviseen CV:seen

“Luo” uusi interaktiivinen sisältö ja valitse sisällöksi “kuva” ja klikkaa “jatka”. Hae Canvasta lataamasi kuvatiedosto koneeltasi. Jos et erikseen valinnut kansiota, minne tallensit Canvasta CV-tiedoston, niin se todennäköisesti löytyy “Ladatut tiedostot”-kansiosta, mikä löytyy “Tämä tietokone”-otsikon alta. Kun olet ladannut kuvan ThingLinkiin, valitse kynän kuvasta muokkaustila ja valitse vasemmalta “lisää tagi”. Alimmasta vaihtoehdosta “lisää sisältöä websivuilta” pääset lisäämään YouTubeen tai Vimeoon laittamasi videon CV:n päälle tagina. Hae YouTubesta tai Vimeosta linkki(URL-osoite) työnhakuvideoosi klikkaamalla videon kohdalta “jaa”.

ThingLink, videon ponnahdusikkuna CV:n päällä

Video ilmestyy tagia klikkaamalla ponnahdusikkunana CV:n päälle sen sijaan, että video aukeaisi uudella välilehdellä YouTubeen. Tämä tuo huomattavasti käyttömukavuutta ja helpottaa tiedon selailua. Voit lisätä useamman tagin ja videon. Voit tagien avulla ohjata työnantajan lukemaan lisää osaamisestasi esimerkiksi blogiisi tai jos teet vapaaehtoistyötä, niin järjestön nettisivuille, missä on lisätietoa vapaaehtoistyön toiminnan sisällöstä.

“Asetukset” kohdasta voit lisätä ääntä. Voit esimerkiksi kerto lisää harrastuksistasi tai vapaaehtoistyöstäsi, tai lisätä vaikka musiikkia. Ajattele luovasti! Miten sinä hyötyisit parhaiten näistä ominaisuuksista ja miten voit tuoda osaamistasi esiin monipuolisen sisällön avulla.

ThingLink, asetukset ja äänen lisääminen CV:seen

Kun Interaktiivinen CV on valmis, voi lähteä jakamaan sitä. Tarkasta ensin näkyvyysasetuksista silmän kuvan takaa, että sisältösi on “piilotettu“. Tällöin sen pääse katsomaan ilman kirjautumista, mutta sen löytää ainoastaan he, joille olet antanut linkin. Lähde rohkeasti kokeilemaan Canvan sekä ThingLinkin käyttöä, ja tarvittaessa pyydä apua sekä kysy neuvoa joko Instassa tai Facessa. Ja mielelläni kuulen myös sinun vinkit CV:n tekemiseen!

Lukuvinkkejä

Osaamismatkalla. Tehtäviä ja materiaalia oman osaamisen sanoittamiseen ja tunnistamiseen.
Työvoima. Vinkkejä profiilitekstin kirjoittamiseen.
Duunitorin vinkkejä CV:n kirjoittamiseen.
Omaa tehtävää etsimässä on loistava tehtäväkirja oman osaamisen ja kiinnostuksen löytämiseen ja sanoittamiseen.
CV-mallipohjat ja vinkit CV:n luomiseen. Jobseekerin sivuilta löytyy esimerkkejä ja valmiita mallipohjia CV:n tekoon sekä artikkeleista kannattaa käydä lukemassa vinkit CV:n kirjoittamiseen.

Jaa ja välitä

6 kommenttia artikkeliin “CV, jolla erotut varmasti! – interaktiivinen CV

 1. Wau, tää on ihan paras idea jota pitää edottomasti kokeilla. Mulla on tehtynä visuaalinen CV http://www.cvpohjat.fi/ palvelun avulla. Kelpaakohan tuokin vai pitääkö tehdä Canvalla?

  1. Moikka.
   Kiitos kommentistasi. 😊 Mikä tahansa kuvamuotoinen(png tai jpg) käy tuohon ThingLinkin pohjaksi, eli ei tarvitse olla Canvalla tehty. Jos tuolta cvpohjat.fi -sivulta ei voi ladata CV:tä kuvatiedostona, niin voit muuntaa PDF-tiedoston kuvaksi täällä: https://lightpdf.com/fi/

 2. Moi!
  Olet tehnyt todella hyvät ohjeet, joiden avulla sain luotua kivan CV:n, kiitos! Thinglink näytti olevan melko kallis alusta ja jakaakseen sivua piilotettuna pitää olla maksullinen versio. Osaatko sanoa, onko olemassa jotain muuta alustaa, jossa Canvan CV:n ja tehdyt Youtube -videot saisi kätevästi yhdistettyä Thinglinkin tyyliin, mutta pienemmillä kustannuksilla?

  1. Hei,
   kiitos kommentistasi. Opiskelija-statuksella, kun on luonut ThingLink-tilin, olen saanut tehtyä piilotetun CV:n ja jaettua sen linkillä muille. Olen asiakseni poistanut tilini ja luonut sen uudelleen opiskelija-tilinä, jotta pääsin sisältöä jakamaan piilotettuna.
   Ajattelin itse kokeille genial.ly-ohjelmaa seuraavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.