Työharjoittelu ja valinnan vaikeus – lue vinkit, miten valita harkkapaikka.

Jaa ja välitä

Useaan koulutukseen kuuluu työharjoittelu, minkä tarkoituksena on mahdollistaa tutustuminen opiskeltavan alan käytännön työhön. Työharjoittelussa koulussa opiskeltuja asioita pääsee soveltamaan käytännön työhön. Mahdollisia työharjoittelupaikkoja on yhtä paljon, mitä mahdollisia työpaikkoja valmistumisen jälkeen. Harjoittelupaikan valitseminen on ollut ainakin itselleni haastavaa, sillä tarjontaa on paljon, enkä ole ihan tietoinen siitä, mitä haluan valmistumisen jälkeen tehdä työkseni. Tällaisessa tilanteessa harjoittelu tarjoaakin mahdollisuuden kokeilla käytännössä erilaisia työtehtäviä ja löytää työstä se itseä kiinnostava alue, mihin suuntaa lähteä uraa rakentamaan valmistumisen jälkeen.

Tässä artikkelissa kerron eri lähestymistapoja, joilla lähteä valitsemaan ja etsimään harjoittelupaikkaa.

1. Testaa ja löydä oma juttusi.
2. Työharjoittelulla jalkaa oven väliin.
3. Tutustu johonkin ihan uuteen!
4. Opinnäytetyön perässä.
5. Työharjoittelu haastaa ja kehittää osaamistasi.
6. Harjoittelupaikan hakeminen.

1. Testaa ja löydä oma juttusi.

Useisiin koulutuksiin sisältyy useampi työharjoittelu. Nämä mahdollistavat tutustumisen erilaisiin työnkuviin ja tätä kautta oman urasuunnan löytämisen. On aivan tyypillistä, että etenkin opintojen alussa tuntuu siltä, että kaikki kiinnostaa. Jos on useampia kiinnostuksen kohteita ja paljon mahdollisuuksia työharjoittelulle, niin silloin kannattaa valita jokin työnkuva, mistä lähteä liikkeelle. Sinun tulee päättää, että tähän työnkuvaan haluan tutustua ensin ja lähteä aktiivisesti etsimään harjoittelupaikkaa.

Jos työharjoittelu ei vastaakaan odotuksiasi ollenkaan, niin kannattaa pohtia, mitkä olivat sinun odotuksesi kyseisestä työnkuvasta ja miksi. Pohdi, mitä yllättäviä asioita työharjoittelussa oli, mistä asioista pidit ja mistä et pitänyt. Jos työharjoittelun työnkuva ei lainkaan sovi sinulle, niin olet askeleen lähempänä oman urasuunnan löytämistä. Poissulkutekniikka on toimiva tapa löytää se oma juttu. Ja vaikka työharjoittelun työnkuva ei olisi sinua varten, tee työ niin hyvin, kuin osaat. Työharjoittelu on lyhyt aika ja sen seisoo vaikka päällään. Työharjoittelun tarjoama kokemus on arvokas, vaikkei se olisikaan sinun unelmatyösi.

Jos taas työharjoittelun työnkuva ja työpaikka osoittautuu unelmiesi täyttymykseksi, niin mieti miksi. Mistä asioista erityisesti pidät työharjoittelussa. Liittyykö asiat työnkuvaan, työyhteisöön vai työpaikkaan. Vaikka työharjoittelu vastaisikin täysin odotuksiasi ja haaveitasi, niin on tärkeää tiedostaa, mistä asioista tämä unelmien täyttymys koostuu. Mistä asioista sinä pidät ja mitä tällaisia asioita tämä työ sinulle tarjoaa. Me rakennamme uraamme unelma kerrallaan ja unelmatyösi kehittyy, minkä vuoksi on hyvä olla tietoinen omista kiinnostuksen kohteista sekä työn piirteistä.

2. Työharjoittelulla jalkaa oven väliin

Jos olet opintojen loppuvaiheessa, on hyvä miettiä jo opintojen jälkeistä työllistymistä. Sinulla saattaa olla jo tiedossa, mitkä aihealueet ja työnkuvat sinua kiinnostavat ja voit etsiä potentiaalista työharjoittelupaikkaa niihin liittyen. Mielestäni fiksu peliliike on pyrkiä opintojen loppuvaiheessa harjoitteluun sellaiseen paikkaan, mikä on realistinen ja potentiaalinen työnantaja heti valmistumisen jälkeen. Eli työharjoittelulla pyrit saamaan jalkaa oven väliin ja työllistymään työharjoittelun jälkeen kyseiseen työpaikkaan.

Joskus unelmien työtehtävät saattavat vaatia työkokemusta ennen, kuin kyseisiin työtehtäviin voi työllistyä. Tämä siis tarkoittaa sitä, ettet voi suoraan koulun penkiltä työllistyä unelmatyöhösi vaan sinun tulee suunnitella uraasi ja pyrkiä kerryttämään työkokemusta, joka vie sinua kohti unelmiesi työnkuvaa. Työharjoittelu ennen valmistumista tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan unelmatyöhösi ja varmistamaan sen, että näkemyksesi työstä vastaa todellisuutta.

Itse aikanaan tein työharjoittelun Vervellä ja työnkuva oli sellainen, mitä toivoinkin. Tiesin, että hyvin suurella todennäköisyydellä en voi työllistyä kyseiseen paikkaan heti valmistumisen jälkeen, sillä olin saman ikäinen asiakkaiden kanssa ja tarvitsin lisää työkokemusta sekä elämän kokemusta. Monet koulukaverit työllistyivät valmistumisen jälkeen niihin työpaikkoihin, joihin olivat tehneet työharjoittelun, mutta minulle se ei ollut mahdollista. Olen kuitenkin tyytyväinen valintaani työharjoittelun suhteen, sillä Verveen ei ollut helppo päästä harjoitteluun ja tätä harjoittelua arvostettiin, kun valmistumisen jälkeen hain töitä.

Opintojen loppuvaiheessa kannattaa siis valita työharjoittelupaikka, jonne voit mahdollisesti työharjoittelun jälkeen työllistyä tai valitse harjoittelupaikka, minne on vaikea päästä ja mitä työnantajat arvostavat. Hae rohkeasti mahdottomiltakin tuntuviin harjoittelupaikkoihin. Kun ilmoitin opettajalle, että haluan Verveen harjoitteluun, hän kertoi, etteivät he ota nuorten koulutusohjelmasta harjoittelijoita. No ottivat he minut haastattelun jälkeen harjoittelijaksi. Myös kaverini teki harjoittelun Verveen vuosi minun jälkeeni. Eli tähtää korkealle, ja hae rohkeasti ja röyhkeästi työharjoittelupaikkoja.

👉🏻 Lue myös “Vielä ilman kesätöitä? – 4 vinkkiä, miten löytää kesätyö.”

3. Tutustu johonkin ihan uuteen

Työharjoittelu tarjoaa mahdollisuuden tutustu johonkin täysin uuteen työnkuvaan ja ammattialaan. Jos sinulla on taustalla työkokemusta ja olet lähtenyt täydentämään osaamistasi, voit todennäköisesti hyväksilukea työharjoittelun tai suorittaa sen omassa työssäsi. Suosittelen kuitenkin miettimään työharjoittelua mahdollisuutena kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista.

Suosittelen perehtymään, minne kaikkialle voit työllistyä valmistumisen jälkeen. Koulu varmasti tarjoaa perustiedon tyypillisimmistä paikoista, missä opiskelijat ovat suorittaneet työharjoittelun, mutta pyri katsomaan vielä tämänkin listan taakse. Voit löytää yllättäviäkin työnkuvia ja mahdollisuuksia. Opinnot ovat täydellinen mahdollisuus hetkeksi irrottautua oravanpyörästä, tehdä ja kokeilla jotain täysin erilaista ja tätä kautta laajentaa omaa osaamista sekä näkemystä.

👉🏻 Lue myös “Motivaatio hukassa? – herättele motivaatiota näillä vinkeillä.”

4. Opinnäytetyön perässä

Sen lisäksi, että työnnetään jalkaa oven väliin työllistymismielessä, voidaan työharjoitteluapaikkaa tarkastella potentiaalisena opinnäytetyön/kandin/gradun kohteena. Koska maailma muuttuu jatkuvasti ja nopeasti, vaatii muutos jatkuvaa kehittämistä työpaikoilla. Varmasti jokaisesta organisaatiosta löytyy kehittämistarvetta.

Onko sinulle opintojen aikana selkiytynyt aihealue, mikä itseäsi erityisesti kiinnostaa? Pohdi, mitä ilmiöitä tähän sinua kiinnostavaan aihealueeseen kuuluu ja mitä kehittämistarpeita työelämässä on tällä alueella. Perehdy tähän aiheeseen työelämän näkökulmasta sekä tutki, miten tätä sinua kiinnostavaa aihetta käsitellään eri organisaatioissa. Löytyykö kiinnostavaa tietoa ja raportteja? Voisitko hakea näihin organisaatioihin työharjoitteluun ja perehtyä lisää tähän sinua kiinnostavaan aiheeseen ja ilmiöön.

5. Työharjoittelu haastaa ja kehittää osaamistasi

Tähtää korkealle. Ole rohkea ja röyhkeä. Hae työharjoittelupaikkoja, joiden työtehtävien koet olevan osaamisesi äärirajoilla. Saatat yllättyä, kuinka hyvin pärjäätkin työtehtävissä ja huomata, että osaat enemmän, mitä kuvittelit. Sopivat haasteet myös saavat sinut pinnistelemään osaamisesi rajoilla, oppimaan uutta ja voittamaan haasteet. Tämä tarjoaa valtavaa boostia itseluottamukselle sekä ammatillisen identiteettisi kehitykselle.

Mietin pitkään, haenko harjoittelupaikkaa, missä edellytettiin hyvää englannin kielen taitoa. Eihän minulla ole hyvää englannin kielen taitoa, vaan numeroni enkussa pyörivät siellä kuutosen ja seiskan paikkeilla. Päädyin kuitenkin hakemaan tätä kyseistä paikkaa ja totesin, että jätän haastattelijan arvioitavaksi, olenko pätevä hommaan vai en. Sain työharjoittelupaikan ja harjoittelun edetessä huomasin, että kielitaitoni oli täysin riittävä ja arvioni kielitaidostani pohjautuu kouluarvosanoihin, jotka ovat vuodelta 2006. Älä tee samaa virhettä kuin minä, ja arvioi osaamistasi vanhentuneen tiedon kautta. Osaamisemme kehittyy koko ajan ja työssä vaadittava käytännön osaaminen on erilaista, mitä koulunpenkillä vaadittava.

7. Harjoittelupaikan hakeminen

Työharjoittelupaikan hakemiseen pätee samat säännöt, mitä työn hakemiseen. Laadi työnhakudokumentit, joilla tuot esiin osaamistasi, motivaatiotasi sekä persoonaasi. Hae harjoittelupaikkaa aktiivisesti ja ole yhteydessä potentiaalisiin(ja mahdottomaltakin tuntuviin) työharjoittelupaikan tarjoajiin. Avoimeksi ilmoitetuissa harjoittelupaikoissa on kovempi kilpailu, mitä “piiloharjoittelupaikoissa”. Omassa työssäni mielelläni otin harjoittelijoita, mutta ei harjoittelijoita hakemalla haettu. Jos joku sattui laittamaan avoimen hakemuksen ja kysymään harjoittelupaikoista, niin lähes aina hänelle löytyi harjoittelupaikka. Ole yhteydessä kiinnostaviin työpaikkoihin ja kysy harjoittelumahdollisuutta.

💡 Lue täältä Duunitorin vinkit avoimen hakemuksen laatimiseen.

👉🏻 Lue myös “CV, jolla erotut varmasti – interaktiivinen CV.”

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.