Urasuunnittelu alkaa visiosta – tiedä, mitä haluat.

Jaa ja välitä

Jotta voit lähteä toteuttamaan muutosta elämässäsi, tulee sinun tietää, mitä haluat ja tavoittelet. Urasuunnittelu tuleekin aloittaa vision selkiyttämisestä. Visio tarkoittaa näkymää tulevaisuudestasi, jossa olet saavuttanut unelmasi. Uskalla unelmoida isosti. Tulevaisuuden visiosi saa tuntua jopa saavuttamattomalta. Urasuunnittelu aloitetaan kuvittelemalla kaunis elämä ja tulevaisuus sinulle. Kerron tässä blogipostauksessa, miten askel askeleelta laadit urasuunnitelman.

1. Visioi tulevaisuutta
2. Tarkastele menneisyyttä
3. Tunnista, mitä haluat
4. Aseta tavoitteet
5. Laadi toimintasuunnitelma

1. Visioimalla urasuunnittelu alkuun!

Aloita urasuunnittelu ja mieti viiden vuoden päähän:

 • Missä näet itsesi?
 • Mitä ympärilläsi on?
 • Miltä sinusta tuntuu?
 • Mitä sinulla on päälläsi?
 • Miltä sinä näytät?
 • Keitä on ympärilläsi ja elämässäsi?
 • Minne olet menossa?

Pohdi vastauksia yllä oleviin kysymyksiin. Suosittelen kirjoittamaan vastauksia ylös paperille tai piirtämään kuvan tulevaisuuden visiostasi. Ei ole väliä, miten kuvastat ja esität tulevaisuuden visiosi, kunhan tuot visiosi pääsi sisältä ulkopuolelle, silmin tarkasteltavaksi.

Tämä tulevaisuuden haaveilun kautta rakennettu visioisi ei välttämättä anna suoraa konkreettista vastausta tulevaisuutesi haaveista ja tavoitteista. Esimerkiksi, kun pohdit kysymystä “Missä näet itsesi?”, et välttämättä näe itseäsi missään konkreettisessa työpaikassa. Itse usein näen itseni luonnossa, puiden ympäröimänä ja sinisen taivaan alla. Linnut liittyvät usein vahvasti visiooni. Tässä tilanteessa sinun tulee tarkastella visiotasi ja tulkita sitä. Esimerkiksi toistuva lintujen ja luonnon esiintyminen omissa visioissani olen tulkinnut kuvastavan tarvettani työskennellä joustavasti. Kaipaan aika ajoin maiseman vaihdosta ja työni tulee tämän vuoksi olla ainakin osittain paikkariippumaton. Käytä aikaa visiosi rakentamiseen ja tulkitsemiseen. Nauti prosessista. Visioinnissa saat olla luova, hullutella ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.

2. Millainen on urakarttasi?

Urasuunnittelu vaatii myös menneisyyden tarkastelua. Laadi kartta syntymästäsi tähän päivään.

 • Mitä merkittäviä tapahtumia elämääsi kuuluu?
 • Mitä merkittäviä oppimiskokemuksia sinulla on ollut?
 • Millaisia onnistumisen kokemuksia sinulla on ollut?
 • Mitä olet oppinut haasteista ja kriiseistä elämäsi varrella?
 • Mitä töitä olet tehnyt ja mitä olet opiskellut?
 • Mitä olet harrastanut?

Tarkastele elämän karttaasi. Mitä ajatuksia se herättää? Huomaatko jotain yhtäläisyyksiä ja toistuvia asioita? Pystytkö löytämään elämän kartastasi asioita, joiden tekemisestä erityisesti nautit ja asioita, joita olet kokeillut, mutta et pitänyt niistä. Erityisesti käytä aikaa siihen, että tarkastelet, miten eri kokemusten kautta osaamisesi on kertynyt. On tärkeää tunnistaa ja etenkin tunnustaa oma osaaminen. Harjoittele sanoittamaan omaa osaamistasi kokemustesi kautta. Kerro ääneen itsellesi, missä olet hyvä ja mikä on sinun erityisosaamistasi. Tämän jälkeen sano se ääneen muillekin! Älä pidä osaamistasi itsestään selvyytenä!

3. Mitä sinä haluat?

Tarkastele visiotasi sekä elämän karttaasi. Pohdi elämäsi eri osa-alueita, kuten työtä, perhettä, vapaa-aikaa, harrastuksia, kotiasi ja mieti:

 • Mitä sinä haluat elämältäsi?
 • Mitä sinä haluat lisää elämääsi?
 • Minkä haluat muuttuvan?

Ole itsekäs, kun haaveilet tulevaisuuttasi ja rakennat visiotasi. Tavoitteiden asettamisen ja toimintasuunnitelman laatimisen kohdalla tarkastellaan realistisesti tämänhetkistä elämäntilannetta sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia. Nyt saat luvan kanssa olla itsekäs ja unelmoida isosti.

Ensimmäisenä saattaa tulla mieleen, että: “Haluan olla onnellinen.” Jokaisen onnellinen elämä koostuu eri asioista. Mitkä asiat elämässä ovat sinulle tärkeitä ja tekevät sinut onnelliseksi? Jos taas mieleesi tulee, että “Haluan rahaa”, niin kuinka paljon ja miksi? Ajattele konkreettisesti ja kirjaa ylös tarkkoja asioita, mitä haluat. 7

💡 Katso myös “Tehdään SINUSTA oman elämäsi uravalmentaja! Miksi se on tärkeää ja miten se tehdään?”

4. Aseta tavoitteet

Urasuunnittelun kannalta tärkeää on asettaa laadukkaat tavoitteet. Laadukkaalla tarkoita sitä, että tavoitteet ovat motivoivia, saavutettavia ja sopivan haastavia. Tavoitteita tulee asettaa eri aikajaksoille, elämän osa-alueille sekä eri tasoisesti. Sinä itse määrittelet, miten ja minkälaiset tavoitteet asetat. Kerron tässä muutaman esimerkin, miten tavoitteita voidaan asettaa.

Valitse päätavoitteet. Päätavoite voi olla konkreettinen asia, kuten rahasumma tai laajempi asia, kuten paikkariippumaton työ. Päätavoitteita olla useampi kuin yksi. Voit määritellä päätavoitteet eri elämän osa-alueille, kuten talouden, koulutuksen ja työn suhteen. Päätä kuitenkin, mikä on tällä hetkellä ensisijainen ja tärkein. Et voi tehdä tässä hetkessä miljoonaa asiaa yhtä aikaa. Keskity nyt täysillä yhteen asiaan ja kun olet saavuttanut tämän tavoitteen, voit siirtää täyden huomioisi seuraavaan tavoitteeseen.

Määrittele tavoitteet aikajaksoille. Voit asettaa päätavoitteesi esimerkiksi viiden vuoden päähän tai, mikä on mielestäsi realistinen ajanjakso. Tarkastele päätavoitettasi ja pilko se välitavoitteiksi. Pohdi elämääsi vuoden päähän ja mitä olet saavuttanut tasa vuoden päästä tästä hetkestä. Aseta itsellesi vuositavoite. Tämän jälkeen pilko vuositavoite konkreettisiin tavoitteisiin kuukausi-, viikko- ja vuorokausitasolle.

👉🏻 Lue myös “Ajanhallinta on menestystekijä uralla – ota ajankäyttö haltuun!”

Voit määritellä tavoitteille kolme eri saavutustasoa. Helpoin esimerkki tähän on raha. Ensimmäinen on ihanne tilanne, toinen realistinen ja hyvä saavutus, ja kolmas on minimi tavoite. Esimerkiksi ihanne tilanne voi olla, että säästää kuukaudessa 1000 €. Realistinen tavoite ja todennäköisin saavutus olisi 600 €. Pessimistinen tavoite ja minimi saavutus voisi olla 300 €. Eli 1000 € säästöjä lähdetään tavoittelemaan, mutta olemme tyytyväisiä 600 € säästöihin. Tämä on päätavoitteen kanssa linjassa ja tällä säästöllä voidaan saavuttaa päätavoite suunnitellussa aikataulussa. 300 €:n säästö on minimitavoite ja tässä on huomioitu se, että elämään mahtuu yllättäviä tilanteita, mitkä hidastaa tavoitteiden saavuttamista. Tämä minimitavoite kuitenkin vie prosessia eteenpäin ja mahdollistaa ajattelun eteenpäin. Minimitavoite saavutettiin ja se on riittävä vallitsevissa olosuhteissa. Seuraavaksi lähdetään tavoittelemaan taas isompaa summaa. Tällainen tavoitteiden asettelu tuo joustoa prosessiin ja tavoitteiden saavuttamiseen. Tämä myös tuo armollisuutta sekä luo kokemuksen tavoitteen saavuttamisesta ja prosessin etenemisestä.

5. Toimintasuunnitelma

Kun olet kirkastanut tulevaisuuden visiosi ja asettanut tavoitteet, tulee laatia toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelmassa tarkemmin avataan tavoitteita ja laaditaan suunnitelma sekä aikataulu, mitä tehdään ja milloin. Toimintasuunnitelmassa tarkastellaan tarkemmin prosessia sekä ihmisiä, jotka voivat auttaa ja tukea sinua muutosprosessissasi. Toimintasuunnitelmaan liittyy vahvasti myös toiminnan seuranta, arviointi sekä suunnitelman muuttaminen tarvittaessa. Kerron tarkemmin toimintasuunnitelman laatimisesta seuraavassa blogipostauksessani. Pysy siis kuulolla.

Voit ladata Toimintasuunnitelma-työkirjan liittymällä Uralla-sähköpostilistalle.

Jaa ja välitä

Yksi kommentti artikkeliin “Urasuunnittelu alkaa visiosta – tiedä, mitä haluat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.