Unelmat odottavat toteutumista – ota ensimmäinen askel kohti unelmiasi!

Jaa ja välitä

Viime viikolla kirjoitin urasuunnittelusta, unelmoinnista ja vision laatimisesta. Nyt unelmat odottavat, että alat tehdä työtä niiden eteen. Jos haluat muutosta elämääsi ja saavuttaa asiat joista haaveilet, täytyy sinun toimia. Sinun täytyy tehdä tietoisesti töitä ja erilaisia valintoja saavuttaaksesi tavoitteesi. Suunnitelma on hyvä alku ja kartta muutokselle sekä tavoitteiden saavuttamiseen, mutta se ei yksistään riitä. Hyvien tavoitteiden ja suunnitelman lisäksi vaaditaan tahdonvoimaa, toimijuutta, rohkeutta ja röyhkeyttä. Seuraavaksi kerron sinulle vinkit, miten lähteä liikkeelle ja ottaa ne ensimmäiset askeleet muutoksen tiellä.

1. Tahdonvoima
2. Toimijuus alkaa ensimmäisestä askeleesta
3. Rohkeus toteuttaa omat unelmat
4. Ole röyhkeä ja toteuta unelmat

1. Tahdonvoima

Innostava tulevaisuuden visio ja realistiset sekä sopivan haastavat tavoitteet luovat motivaatiota. Motivaatio on erityisen tärkeä tekijä muutoksen läpiviemisessä. Motivaatio työntää sinua eteenpäin ja saa ponnistelemaan saavutusten eteen. On normaalia, että jossain vaiheessa prosessia motivaatio hiipuu ja väsyy jatkuvaan ponnisteluun. Saata alkaa kyseenalaistamaan prosessia, tavoitteitasi ja itseäsi. Tämä kaikki on normaalia ja tässä vaiheessa kannattaakin ottaa aikaa motivaation työstämiseen. Palata tulevaisuuden vision, urasuunnitelman ja tavoitteiden pariin. Motivaatiota kannattaa vahvistaa palauttamalla itselleen mieleen, miksi teen tätä. Haaveile tulevaisuuttasi ja palauta mieleesi, mitä pohjimmiltasi tavoittelet.

Mikä on tärkeintä? Et voi tehdä montaa asiaa samaan aikaan etkä varsinkaan montaa muutosta samaan aikaan. Tahdonvoima tulee keskittää yhteen asiaan täysvaltaisesti. Tahdonvoimaa ei riitä useaan muutosprosessiin samaan aikaan. Jos sinulla on menossa suuri painonpudotus, mikä vaatii paljon työtä ja huomiotasi, ei välttämättä ole paras aika tehdä suuri uramuutoksia. Nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita tietenkään, mutta parasta on, jos yhden ison muutosprosessin pystyy laittamaan autopilotille niin, että se arkirutiineina pyörii lähes itsestään, ennen kuin aloitat uuden ison muutosprosessin elämässäsi. Valitse siis taistelusi tässä hetkessä. Mihin keskityt nyt? Ja tee se täysillä! Anna unelmillesi vuoronumero.

2. Toimijuus alkaa ensimmäisestä askeleesta

Ensimmäinen konkreettinen teko aloittaa matkasi kohti tulevaisuuden visiotasi. Tähän mennessä olet visioinut tulevaisuuttasi ja laatinut tavoitteet sekä urasuunnitelman. Olet todennäköisesti etsinyt paljon tietoa ja kirjannut ylös asioita. Jos et ole kertonut kenellekään suurista suunnitelmista, tee se nyt! Kerro ääneen itsellesi ja tämän jälkeen toiselle ihmiselle tavoitteistasi ja suunnitelmastasi. Tämä on ensimmäinen konkreettinen askel muutoksen tiellä. Keskustele tavoitteistasi ja suunnitelmistasi muiden kanssa sekä kuuntele heidän ajatuksia. Saatat jopa kuulla heidän haaveistaan ja suunnitelmistaan.

Jos joku lyttää sinun unelmat, älä kuuntele häntä! Hakeudu pois latistavien ihmisten seurasta ja hakeudu sellaisten ihmisten pariin, jotka kannustavat ja antavat vinkkejä. Negatiivinen ja lannistava puhe ei ole reilua eikä tarpeellista. Eriävän mielipiteensä voi kertoa rakentavasti ja tarjoamalla erilaisen näkökulman. Eriävä mielipide ei ole totuus eikä tarkoita, että sinun unelmat ja suunnitelmasi olisivat vääriä.

Mikä on seuraava askel? Usein ensimmäisten askeleiden joukossa on jokin hyvinkin konkreettinen ja iso askel, kuten yhteydenottaminen johonkin tahoon tai hakemuksen lähettäminen. Joihinkin hakemuksiin on annettu aikaraja, kuten koulujen yhteishaku tai työhakemukset. Kirjaa päivämäärät ylös ja aloita ajoissa työhakemuksen laatiminen ja katso vinkkejä esimerkiksi internetistä. Jos olet hakemassa kouluun, niin aloita ajoissa selvittämään, mitä kouluun hakeminen vaatii, minne haet ja missä järjestyksessä. Laita hakemus!

👉🏻 Lue myös “Minne hakea yhteishaussa 2021?”

Jos ulkoapäin ei anneta aikataulua, tulee sinun laatia se itse. Kirjaa kalenteriin, milloin soitat tai lähetät sähköpostia edistääksesi tulevaisuuden visiosi toteutumista. Älä vitkuttele vaan hoida asiat silloin, kun on niiden aika. Pidä kiinni laatimastasi aikataulusta. Jos nyt tässä hetkessä on vaikea toimia, anna itsellesi viisi sekuntia aikaa. “Lasken viiteen ja sitten hoidan asian…5-4-3-2-1, ylös ja hoidan asian nyt!” Tämä viiteen laskeminen kuulosti minusta ensin hullun kuriselta, kun kuulin tämän vinkin, mutta jostain kumman syystä koen sen toimivaksi. Kokeile sinäkin!

3. Rohkeus toteuttaa omat unelmat

Kun puhutaan urasuunnittelusta ja uran luomisesta, siihen usein sisältyy yhteydenottoja, keskustelua ja hakemusten lähettämistä. Ainakin itseäni nämä jännittävät! Jos jännittää ja pelottaa, niin se on aivan normaalia. Jännitys ja pelko ovat tunteita ja niillä on täysi lupa olla. Niiden ei kuitenkaan tule määritellä toimintaasi. Jos soittaminen jännittää ja pelottaa, niin tee se silti. Ensimmäisen puhelun jälkeen on helpottunut olo ja huomaat, että selvisit siitä. Seuraavat pari puhelua voivat vielä jännittää, mutta soita ne heti perään, jos mahdollista ja tarpeellista. Puheluiden soittaminen ja sähköpostien lähettäminen on taito ja toiminta, minkä voi opetella ja siihen tottuu hyvin pian. Harjoittelun ja kokemuksen jälkeen ne eivät pian enää jännitä eivätkä pelota. Paina sitä soita/lähetä nappia! Esitä asiasi ja kuuntele/odota vastausta. Vastaajalla on myös vastuu vuorovaikutuksesta.

💡 Lue Duunitorin vinkit: “Jännittääkö puhelinsoitto? 4 tapaa syrjäyttää soittamisen kammo”.

Jos koet epävarmuutta valintojesi suhteen ja sinua arveluttaa uuden työn hakeminen tai kouluun hakeminen, niin muista, että mikään ei ole kiveen kirjoitettua. Työ- tai kouluhakemus on vain hakemus! Se ei velvoita sinua mihinkään, vaan se tarjoaa sinulle vaihtoehtoja sekä mahdollisuuksia. Jos yhtään mietit hakemuksen lähettämistä, niin hae! Et menetä mitään, mutta voit saada paljon.

3.1. Unelmat kirkastuvat askel askeleelta

Ennen isoa konkreettista askelta olet pohtinut hakemuksen lähettämistä tai yhteydenottamista tarvittaviin tahoihin. Kun olet tehnyt tämän ensimmäisen yhteydenoton, muuttuu haaveilusi ja tulevaisuutesi pohtiminen. Et enää mieti, että “jos laittaisin hakemuksen”, vaan “jos saankin sen paikan, niin…”. Eli katseesi siirtyy pidemmälle tulevaisuuteen ja unelmat saavat suuremman pelikentän. Tulevaisuuden haaveilu ja suunnittelu menee ison harppauksen eteenpäin, kun olet lähettänyt hakemuksen, joten tee se! Jokainen konkreettinen askel vie sinua eteenpäin. Tärkeintä on, ettet jää paikallesi ja toimettomaksi. Älä vain haaveile vaan toimi!

Vaikka pelottaa niin tee asia silti. Pelko on vain tunne ja sen ei tarvitse määritellä toimijuuttasi. Kerää rohkeutesi ja keskitä kaikki tahdonvoimasi tähän muutoksen ja ota ensimmäinen askel!

👉🏻 Tule keskustelemaan urasuunnitteluun liittyvistä peloista, haasteista ja onnistumisista!

4. Ole röyhkeä ja toteuta unelmat

Se kellä onni on, se onnen näyttäköön! Unohda vaatimattomuus, nyt ei ole oikea aika sille. Ole sopivasti röyhkeä. Kerro rehellisesti, missä olet hyvä ja mitä haluat. Tiedän, tämä voi olla vaikeaa ja on ristiriidassa perinteisen suomalaisen mentaliteetin kanssa. Tämä on ehkä itselleni se vaikein. Minulla on vahva taipumus pyrkiä olemaan avuksi, palvella muita ja edistää yleistä hyvinvointia. En haluaisi olla vaivaksi, enkä varsinkaan pyytää keneltäkään mitään. Usein myös puhun “meistä ja meidän saavutuksista”, vaikka totuus olisi, että minä olen tehnyt suurimman osan ja asiat pohjautuvat minun osaamiseeni ja panokseeni. Kuulostaako tutulta? Jos ei, niin hienoa! Jos voit samaistua, niin tervetuloa joukkoon. Opetellaan yhdessä ripaus röyhkeyttä!

💡 Lue Jenni Janakan ajatuksia röyhkeydestä.

Tunnista arvosi. Jos haaveilet yrittäjyydestä, tulee sinun osata hinnoitella tuotteesi ja osaamisesi. Rohkeasti ja röyhkeästi pyydä se, mitä sinulle kuuluu. Hinnoittelussa tulee näkyä kaikki se aika ja vaiva, mitä olet käyttänyt osaamisen ja taitojen hankkimiseen. Jos olet työelämässä, niin pyydä röyhkeästi palkankorotusta tai muuta tunnustusta tekemästäsi työstä. Sano röyhkeästi ääneen, mitä olet tehnyt ja kehittänyt, ja pyydä siitä korvausta. Muistan, kun itse ensikerran keräsin kaiken rohkeuteni ja kerroin esihenkilölleni, että minulta on vaadittu enemmän, mitä kuuluu, ja olen täyttänyt ja mielestäni ylittänyt odotukset. Pyysin korvausta ja asian huomioimista. Se miten siinä sitten kävi, on tarina erikseen ja viitoitti tien siihen, missä olen nyt. Eli pyydä röyhkeästi se, mitä koet sinulle kuuluvan ja vielä vähän enemmänkin. Vaikka sinulle ei suotaisi sitä, se paljastaa paljon toiminnan arvoista, minkä pohjalta voit katsoa taas vähän kauemmas tulevaisuuteen ja tehdä uusia peliliikkeitä tulevaisuutesi ja unelmiesi eteen.

Jos kaipaat vinkkejä toimintasuunnitelman laatimiseen, niin tule mukaan Uralla-sähköpostilistalle. Saat Toimintasuunnitelma-työkirjan ja kerran kuussa viestin sähköpostiisi, missä kerron lisävinkkejä urasuunnitteluun ja merkityksellisen uran luomiseen. Unelmoi isosti sekä pyydä apua ja tukea tarvittaessa!

Jaa ja välitä

Yksi kommentti artikkeliin “Unelmat odottavat toteutumista – ota ensimmäinen askel kohti unelmiasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.