Koulu loppu! Mitä amiksen jälkeen? -tässä muutama mahdollisuus.

Jaa ja välitä

Loppurutistuksen jälkeen koittaa autuus. Valmistut ammattiin ja koulu on ohi. Mitä sen jälkeen? Sinulla saattaa olla selkeänä ajatus siitä, mitä teet koulun loputtua. Mahdollisesti sinulla on jo työpaikka tai olet hakenut jatko-opiskelemaan. Kaikilla ajatus jatkosta ei kuitenkaan ole selvillä. Valmistuminen saattaa luoda tyhjän olon, jos seuraava suunta ei ole tiedossa. Opiskelu tuo rytmiä arkeen ja tarkoituksen. Opinnoissa sinulla on selkeä päämäärä oppia uutta, valmistua ja saada ammatti. Jos olosi tuntuu tyhjältä ja hämmentyneeltä, tämä postaus on sinua varten.

  1. Koulun penkiltä työnhakijaksi.
  2. Erilaiset työmahdollisuudet.
  3. Koulusta kouluun – jatko-opinnot.
  4. Ne erilaiset opinnot.
  5. Hengähdä hetki.

👉🏻 Lue myös “Näin osoitat osaamista työnhaussa ja löydät unelmaduunin.”

1. Koulun penkiltä työnhakijaksi

Jäitkö tosissaan tyhjän päälle, kun koulu loppui? Ei jatko-opiskelu suunnitelmia eikä työpaikkaa? Muista ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Sen voit tehdä netissä, mistä löytyy myös ohjeet. Työttömyyteen liittyvä ajatus “paperisodasta” ja byrokratian kiemuroista hikoiluttaa ja ahdistaa monia. Jos tuntuu, ettet saa aikaseksi työttömäksi ilmoittautumista tai asia ahdistaa, niin kävele sisään kuntasi Ohjaamoon.

Jos kaipaat laajemmin apua ja tukea, ole yhteydessä oman asuinkuntasi etsiviin. Etsivät ovat “no mans land”, eli he eivät edusta työkkäriä, sossua tai muutakaan tämänkaltaista tahoa. Heidän tavoitteena on auttaa sinua löytämään sinun tilanteeseen sopivat palvelut sekä auttaa sinua löytämään suunta opintojen päättymisen jälkeen. Etsivät tukevat sinua, kun opettelet työ- ja elinkeinotoimiston kanssa asioimista, työnhakua ym. Mikä ikinä onkaan sinun tavoitteesi tai tarpeesi, niin etsivät tukevat siinä.

Nämä edellä mainitut palvelut, Ohjaamo ja etsivät, ovat tarkoitettu alle 30-vuotiaille. Jos olet yli kolmekymppinen, niin tervetuloa joukkoon. Meille ei ole yhtä kattavia matalankynnyksen palveluja. Ohjaamosta ne eivät kuitenkaan käännytä ulos, jos menet sieltä pyytämään apua. He osaavat kertoa, minne sinä voit olla yhteydessä saadaksesi tarvitsemasi avun ja tuen. Eli jos olet täysin hukassa, uskallan sanoa, että voit käydä kysymässä Ohjaamosta neuvoa.

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, hae työttömyystukea Kelasta. Suosin itse näitä selkokielisiä Kelan sivuja, sillä asiat ovat siellä esitetty huomattavasti selkeämmin. Sivuilta löytyy nopeasti tieto, mitä tehdä ja miten. Muista myös tarkistaa, oletko oikeutettu yleiseen asumistukeen. Työttömänä siis Kela ja TE-toimisto ovat tahoja, joiden kanssa asioida.

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, aloita työnhaku. Laadi CV ja avoin työhakemus. Lähetä hakemuksia sinua kiinnostaviin yrityksiin. Älä pelkästään odota avoimia työpaikkoja, vaan etsi piilotyöpaikkoja sillä niitä on enemmän, mitä avoimeksi ilmoitettuja. Piilotyöpaikoissa on myös vähemmän kilpailua, sillä niistä ei ole kerrottu julkisuuteen, joten niihin ei hae isot joukot. Eli lähesty sähköpostilla tai puhelimitse sinua kiinnostavia yrityksiä ja kerro, mitä osaamista sinulla olisi tarjota ja kysy, olisiko heillä tarvetta tämänkaltaiselle osaamiselle.

Mikäli olet kiinnostunut yrittäjyydestä, niin siihen löytyy paljon erilaisia koulutuksia sekä yhteisöjä, jotka auttaa alkuun ja tukevat aloittelevia yrittäjiä. Kerro TE-toimistossa yrittäjähaaveistasi, niin he osaavat ohjata sinut koulutusten ja palveluiden pariin. Muistathan, että yrittäjyysopinnot, eivät pakota sinua yrittäjyyteen. Voit myös muuttaa mieltäsi ja hakea palkkatöitä jatkossakin. Yrittäjyysopinnot antavat paljon uutta hyödyllistä osaamista, vaikket lähtisikään yrittäjäksi. Suosittelen kaikille yrittäjyysopintoja ja yrittäjyyteen tutustumista!

👉🏻 Lue myös “CV, jolla erotut varmasti! – interaktiivinen CV“.

2. Erilaiset työmahdollisuudet

Jos koet työllistymisen haastavaksi, on sinulla mahdollisuus kerryttää työkokemusta työpajoilla. Erilaisia työpajoja on tarjolla nuorille sekä aikuisille. Työpajat ja niiden toiminta vaihtelee kunnittain, joten katso, mitä omassa kunnassasi on tarjolla. Löydät tietoa kuntasi työpajatoiminnasta asuinkuntasi nettisivuilta tai hae googlesta avainsanoilla: *asuinkuntasi nimi* työpajat. Työpajojen lisäksi on muitakin mahdollisuuksia kerryttää työkokemusta ja tutustua erilaisiin työtehtäviin. Keskustele TE-toimistossa asioidessasi kiinnostuksestasi osallistua työllistymistä tukevaan toimintaan, sillä heidän kautta ohjaudutaan toimintaan.

Nuorten työpajat ovat tarkoitettu alle 30-vuotiaille. Näiden työpajojen valtakunnallinen kattojärjestö on Into Ry Työpajojen lisäksi joissain kunnissa on Seinätön paja, mikä tarjoaa tukea työnhakuun. Seinättömän pajan toiminta on yksilövalmennusta, mistä voit saada apua urasuunnitteluun, työnhakudokumenttien laadintaan sekä työpaikkojen etsimiseen ja hakemiseen. Ole rohkeasti yhteydessä oman asuinkuntasi työpajoihin, jos sinulla herää kysymyksiä tai kiinnostusta osallistua toimintaan. Työpajojen valmentajat osaavat kyllä kertoa sinulle, mitkä palvelut olisivat sinun tilanteessa hyviä ja mitä kaikkia vaihtoehtoja on sinulle tarjota. Valmentajat työkseen kohtaavat ihmisiä sekä auttavat heitä urallaan ja elämässään eteenpäin, joten ota rohkeasti yhteyttä ja kysy heiltä neuvoa.

Aikuisten työpajoja usein pyörittävät säätiöt tai kunta itse. Jotkut pajat ovat tarkoitettu kuntoutujille, joten etsi sinun tarpeisiisi sopiva toiminta. Helpoimmalla pääset, kun olet yhteydessä työpajoihin ja kysyt heidän toiminnasta. Työllistymistä tukevia palveluja on enemmän, kuin mitä osaamme edes kuvitella. Tutustu oman kuntasi tarjontaan ja ota yhteyttä eri tahoihin. Koska toimintoja on niin paljon, ei kaikkea heti löydä netistäkään, joten paremmin kuulet mahdollisuuksista, kun otat yhteyttä suoraan pajoihin, Ohjaamoon, etsiviin tai TE-toimistoon.

Esimerkki omasta kokemuksestani. Valmistuttuani ammattikoulusta muutin Ouluun. Päädyin hakemaan sosionomiopintoihin, mutta sitä edelsi työttömyysjakso. Kysyin TE-toimistossa mahdollisuuksiani käydä tutustumassa päiväkotityöhön, sillä halusin ennen sosionomiopintoja selvittää, onko päiväkotityö minua varten ja vastaako työnkuva mielikuvaani työstä. Olin kuukauden ajan työkokeilussa eräässä päiväkodissa. Päiväkodin työntekijät olivat mukavia ja etenkin minun ryhmän työntekijät olivat todella ihania ja toiminta lasten kanssa oli monipuolista ja lapsilähtöistä. Totesin kuitenkin, ettei päiväkotityö ole se minun ykkösjuttu, joten tiesin sosionomiopintojen alusta asti suuntautua muihin työtehtäviin.

👉🏻 Lue myös “Unelmatyö, mistä sen löytää? – askelmerkit unelmaduunin määrittelyyn ja etsimiseen“.

3. Seuraava koulu? – jatko-opinnot

Toisen asteen tutkinto antaa kelpoisuuden korkea-asteen opintoihin. Eli, kun koulu loppuu ja valmistuttuasi amiksesta, voit hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Katso todistuvalinnan pisteytykset täältä. Korkea-asteen opintoihin on usein pääsykokeet, joista löydät lisätietoa koulutusalan hakutiedoista. Pääsykokeet siis vaihtelevat koulujen ja koulutusalojen välillä. Suosittelen tutustumaan tarkkaan pääsykoevaatimuksiin, jotta osaat valmistautua niihin tarvittavalla tavalla.

Onko unelma-ammattisi korkea-asteella? Joskus ammatinvalinta peruskoulun jälkeen on mahdoton, jos kiinnostava koulutus on korkea-asteen oppilaitoksissa eikä ammatilliset oppilaitokset tarjoa vastaavaa koulutusta. Olen törmännyt tilanteeseen, missä haaveena oli kätilöopinnot. Lukio ei ollut vaihtoehto ja lähihoitajaopinnot eivät kiinnostaneet, sillä opinnot sisälsivät paljon asioita, jotka eivät kiinnostaneet. Tällöin päädyttiin ratkaisuun, että ammatillisesta oppilaitoksesta katsotaan opinnot, mitkä kiinnostaa ja joihin löytyy motivaatiota opiskella. Tämä voi olla vaikka sähköala. Opintojen alusta lähtien rakennetaan opiskelupolkua niin, että se tähtää korkeakouluopintoihin.

Jos siis olet valmistunut ammattiin, mikä ei kuitenkaan ihan tunnu omalta jutulta, niin ei hätää. Unelma ammattisi ja opinnot saattavat löytyä korkea-asteen opinnoista. Selvitä, mikä sinua kiinnostaa ja minkälaista työtä haluat tehdä. Älä etsi näitä koulujen koulutustarjonnan listoista vaan unohda ne. Mieti, mitä sinä haluat tehdä ja lähde vasta sen jälkeen etsimään mahdollisuuksia, jotka vastaava sinun tarpeitasi.

Korkea-asteen opinnot eivät todellakaan ole ainoa jatko-opintopolku. Suomessa on paljon tarjolla erilaisia koulutuksia. Tutustu esimerkiksi ammatti– ja erikoisammattitutkintoihin.

👉🏻 Lue myös “Paras ammatinvalintatesti!“.

4. Ne erilaiset opinnot

Harmittaako, ettet käynyt opintojen aikana vaihdossa? Ei hätää. Amiksesta valmistumisen jälkeen voit hakea työharjoitteluun Eurooppaan. Voit siis hakea valmistumisen jälkeiseen vaihtoon, vaikka olisitkin ollut vaihdossa opintojen aikana. Tämä valmistumisen jälkeinen ulkomaan työharjoittelumahdollisuus on mielestäni vähemmän esillä. Mielestäni tämä on huikea mahdollisuus ja etenkin, jos miettii vielä sitä omaa urasuuntaa. Ulkomailla vietetty aika antaa erilaista perspektiiviä työhön ja elämään sekä tarjoaa ihan uudenlaista osaamista, mitä ei tule edes ajatelleeksi, ennen kuin on ulkomailla opiskellut tai työskennellyt. Suosittelen siis vahvasti tutustumaan tähän vaihtoehtoon!

Suomen korkeakoulut ja osa ammatillisistakin oppilaitoksista tarjoavat mahdollisuuden opiskella yksittäisiä kursseja etänä verkossa, mutta niin tekevät myös muiden maiden oppilaitokset. Kannattaa siis tutustua erilaisiin koulutusmahdollisuuksiin myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ilmaisia erillisiä verkkokursseja voit löytää esimerkiksi edX-sivulta.

Jos olet kiinnostunut koodaamisesta, niin Helsingistä löytyy HIVE-koulu, johon suosittelen tutustumaan. Suomesta löytyy myös paljon erillisiä koulutuksia, kuten hierojakoulutus, Life coach-koulutus, Personal trainer koulutus jne. Kannattaa myös tutustua Suomen opistoihin, joista löytyy yllättäviäkin koulutusvaihtoehtoja.

5. Hengähdä hetki, kun koulu on ohi!

Kun koulu loppuu, on aika pysähtyä hetkeksi ja rauhassa miettiä seuraavaa liikettä. Luettelin edellä paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, mutta sinun ei ole pakko tehdä mitään! Riittää, että ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi ja haet tarvittavat tuet ja sitten, hengähdä hetki. Ei ole kiire.

Parhaat ideat tulevat, kun pysähdyt. Käy ongella ja tuijota kohoa. Virkkaa. Istuta kesäkukkia. Kävele ja ulkoile. Laita ruokaa. Makoile riippumatossa. Kyllä se oma ajatus ja suunta kirkastuu. Kun koet olevasi valmis jatkamaan eteenpäin, lähde kokeilemaan erilaisia sinua kiinnostavia vaihtoehtoja. Kokeilemalla selviää, mikä sinusta tuntuu luontevalta, mielekkäältä ja merkitykselliseltä.

Liity Uralla-sähköpostilistalle, jos haluat kuunnella Uralla-piilopodcastia. Lähetän kerran kuussa viestin, missä linkki podcast-jaksoon sekä ajankohtaiset vinkit urasuunnitteluun.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.