Monimuoto-opinnot ja polkuopinnot – mahdollisuutesi opiskeluun?

Jaa ja välitä

Haaveiletko opinnoista, mutta et ole kiinnostunut istumaan koulunpenkillä päivät pitkät? Haluatko täydentää osaamistasi tai opiskella uuden ammatin työn ohessa? Monimuoto-opinnot toteutetaan joustavasti ja sopivat erityisesti sinulle, joka et halua joka päivä viettää aikaasi koulussa opintojen parissa.

Haitko yhteishaussa ammattikorkeakouluun, mutta ovet eivät auenneet tällä kertaa? Tai etsitkö erilaista reittiä korkeakouluopintoihin? Polkuopinnot tarjoavat mahdollisuuden opiskella sinua kiinnostavaa alaa ja hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi. Tässä postauksessa avaan tarkemmin monimuoto-opintoja sekä polkuopintoja; mikä niiden idea on, kenelle ne on tarkoitettu ja miten niihin haetaan.

  1. Monimuoto-opinnot, miten eroaa normi opinnoista?
  2. Miten monimuoto-opintoihin haetaan?
  3. Miksi hakisin polkuopintoihin?
  4. Miten polkuopintoihin haetaan?

1. Monimuoto-opinnot, miten eroaa normi opinnoista?

Monimuoto-opintoja on nykyään tarjolla useimmissa koulutusohjelmissa. Ajatuksena on, että voit suorittaa opinnot joustavasti työnohessa, tai jos esimerkiksi perhesyistä et ole valmis opiskelemaan päivittäin koulussa. Koska opinnot toteutetaan joustavasti, mahdollistaa se opiskelun myös toisella paikkakunnalla, kun ei tarvitse päivittäin kulkea koululle opiskelemaan, vaan opintoja voi tehdä etänä sekä itsenäisesti. Monimuoto-opinnot vaativatkin sinulta kykyä suunnitella omia opintoja, opiskella itsenäisesti, tiedonhakutaitoja ja hyviä opiskelutaitoja. Monimuoto-opinnoissa on myös ohjausta saatavilla, mutta opintojen luonteen vuoksi monimuoto-opinnot vaativat enemmän itseohjautuvuutta, mitä päivätoteutus.

Monimuoto-opinnoissa opiskellaan etänä, suoritetaan itsenäisiä oppimistehtäviä ja ryhmätehtäviä sekä osallistutaan etänä opettajan järjestämille luennoille ja seminaareihin. Monimuoto-opinnoissa on lähipäiviä, jolloin pääset tapaamaan opettajia ja opiskelukavereitasi face-to-face. Monimuoto-opinnoissa yhdistyy siis etäopinnot ja lähiopinnot. Monimuoto-opintoja järjestetään eri koulutusasteilla ja niiden opetussuunnitelma eli opintojen sisältö on sama, mitä päivätoteutuksessa.

  • Mahdollista suorittaa työn ohella
  • Opiskelua verkossa
  • Itsenäistä opiskelu sekä ryhmätyöskentelyä
  • Lähiopetuspäiviä
  • Vaativat itseohjautuvuutta ja hyviä opiskelutaitoja
  • Hyödynnä opintovapaata

💡 Lue “Monimuoto-opinnot sopivat työssäkäyvälle

2. Miten monimuoto-opintoihin haetaan?

Monimuoto-opintoihin haetaan yhteishaussa samalla tavalla, mitä päiväopintoihin. Kun etsit hakukohteita opintopolusta, niin kiinnitä huomiota siihen, mitä otsikossa lukee koulutuksen nimen perässä. Monimuoto-opintojen perässä lukee aina “monimuotototeutus”. Kun klikkaat auki sinua kiinnostavan koulutuksen, niin heti otsikon alla pitäisi lukea esimerkiksi näin: “Opetustapa: etäopetus” ja “Opiskelumuoto: Itsenäinen opiskelu, monimuoto-opetus”. Voit myös vasemmalta palkeista haun rajausvaihtoehdoista valita “Rajaa opetustavan mukaan” ja sieltä “etäopetus” tai “monimuoto”.

Muistathan katsoa opintopolusta sinua kiinnostavan koulutuksen hakumenettelyt. Ne löytyvät heti koulutuksen otsikon alta sinisellä “Hakeminen”. Sieltä löydät tiedon siitä, pitääkö sinulla olla joitain koulutuksia käytynä, ennen kuin voit hakea näihin kyseisiin opintoihin. Täältä löytyy myös tieto mahdollisista pääsykokeista, ennakkotehtävistä sekä tarvittavista liitteistä.

Muistathan, että hakukohteiden järjestyksellä on väliä! Mieti siis tarkkaan, mihin opintoihin ja oppilaitokseen haluat päästä ensisijaisesti. Et voi päästä kaikkiin ja valita tulosten julkaisun jälkeen, minne menet, vaan sinä menet niihin opintoihin, mikä oli sinulla korkein hakuvaihtoehto, johon tulit valituksi. Eli jos pääsit hakuvaihtoehtoon 1., 3. ja 4., niin silloin menet siihen 1. hakuvaihtoehdon opintoihin. 3. ja 4. hakukohde automaattisesti perutaan sinulta ja se vapauttaa koulupaikan jollekin toiselle. Eli jos muutat mieltäsi jälkikäteen hakukohteiden järjestyksestä, niin et voi asiaan enää vaikuttaa. Mieti siis tarkkaan, minne toivot pääseväsi ensisijassa opiskelemaan.

Jos et päässyt mieleisiin opintoihin yhteishaun kautta, niin voit hakea polkuopintoihin ja suorittaa sitä kautta koulutusohjelman ensimmäisen vuoden opinnot.

3. Miksi hakisin polkuopintoihin?

Polkuopinnot on erilainen reitti korkeakouluopintoihin. Polkuopinnoissa suoritat ensimmäisen vuoden opinnot, minkä jälkeen voit hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi, eli varsinaiseksi opiskelijaksi korkeakouluun. Polkuopinnot eivät siis takaa opiskelupaikkaa. Erillishaussa tarkastellaan suorittamiesi opintojen määrää sekä keskiarvoja. Joidenkin koulutusohjelmien polkuopintojen erillishaussa myös haastatellaan hakijoita.

Polkuopinnot ovat käytännössä opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Suoritettuasi tietyn määrän opintoja voit hakea avoimen väylää tutkinto-opiskelijaksi, mutta voit edelleen myös hakea yhteishaussa. Polkuopinnot eivät anna oikeutta Kelan opintotukeen, mutta jos olet ollut pidempään työelämässä, voit selvittää mahdollisuuttasi aikuiskoulutustukeen.

👉🏻 Lue myös “Opintovapaa ja aikuiskoulutustuki – mahdollisuutesi opiskeluun?”

Itse koen erilaiset polut korkeakouluopintoihin suurena mahdollisuutena. En pärjää kovin hyvin kirjallisissa pääsykokeissa, missä tulee muistaa ulkoa lukemaansa asiaa. Tämän vuoksi arvostan erilaisia polkuja opintoihin, missä voi osoittaa osaamistaan, valmiuksiaan, opiskelutaitojaan sekä motivaatiota opintoihin. Olen suorittanut avoimessa yliopistossa kasvatustieteen perus- ja aineopinnot keskiarvolla 4. Tämä riitti todistusvalinnassa kasvatustieteen maisteriopintoihin Jyväskylän yliopistoon. Olisin päässyt myös tutkinto-opiskelijaksi kandi+maisteriopintoihin toiseen yliopistoon. Vakava-kokeen olen tehnyt kahdesti, enkä pärjää siinä. Koen, että tämän kaltaiset kokeet sulkevat pois potentiaalisia hakijoita aloille, missä keskiössä on vuorovaikutustaidot sekä käytännön taidot, eikä teorian ulkoa muistaminen ja tiedon toistaminen. Mutta ei tästä nyt sen enempää, sillä tämä aihe vaatisi aivan oman postauksensa. 😄

💡 XAMKin sivuilla kerrotaan kattavasti polkuopinnoista.

4. Miten haen polkuopintoihin?

Polkuopintoihin on erillinen haku tai ilmoittautuminen. Opiskelijoiden määrä voi olla rajoitettu ja sisään otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Polkuopinnot ovat avoimen korkeakoulun opintojen tavoin maksullisia. Vuoden opinnot ovat muutaman sata euroa, mikä ei mielestäni ole paha hinta. Suosittelen myös vertailemaan koulutusten hintoja etenkin, jos kyseessä on etäopinnot, eli oppilaitoksen sijainti ei vaikuta valintaan. Olen itse suorittanut kasvatustieteen perus- ja aineopinnot Lapin yliopistoon. Opinnot olivat useamman satasen halvemmat, mitä esimerkiksi Helsingin yliopistossa.

Olin varautunut, että joudun proseminaaritutkielman(kandi/opinnäytetyö) osalta matkustamaan Rovaniemelle, mutta ei tarvinnut. Tämäkin oli järjestetty täysin etänä ja koin ohjauksen tämän tutkielman osalta erinomaiseksi. Sain opettajalta, opiskeluryhmältä sekä opponentilta kannustavaa ja hyvää eteenpäin vievää palautetta. Etäopintojen aikana oli tuli myös yhteenkuuluvuuden kokemuksia, kun huomasi joidenkin opiskelijoiden käyvän samoja kursseja kanssani. Erään opiskelutoverin kanssa tehtiin useampi ryhmätyö yhdessä ja hän myös opponoi tutkielmani. En koskaan nähnyt häntä ja hänen äänensäkin kuulin vasta opponoinnin yhteydessä. Aikaisemmin ryhmätyöt hänen kanssaan oli sujunut loistavasti viestien välityksellä ja yhteisten docs-tiedostojen kautta. Tästä voi siis päätellä, että suosittelen lämmöllä kaikille etäopintoja sekä vaihtoehtoisia opintopolkuja.

Kun polkuopintojen jälkeen aloitat varsinaiset tutkintoon johtavat opinnot, saat hyväksi luettua polkuopinnot ja jatkat opintoja toisen tai kolmannen vuoden opinnoista. Jos sinulla on aikaisempia korkeakouluopintoja voit AHOToida myös näitä opintoja sekä osaamistasi. AHOT tarkoittaa Aikaisemmin Hankitun Osaamisen Tunnistaminen…eli hyväksi lukeminen.

Löydät polkuopintoja hakemalla opintopolusta joko nimellä “polkuopinnot” tai katsomalla suoraan oppilaitoksen sivuilta. Esimerkiksi XAMKin polkuopintoja en löytänyt opintopolusta, joten etsi opiskelumahdollisuuksia monipuolisesti eri sivustoilta ja pyydä tarvittaessa apua sekä kysy neuvoa.

Liity mukaan ylläpitämääni Facebook-ryhmään “Mikä minusta tulee isona?” ja ota seurantaan IG-tilini @uratsemppari. Tule mukaan keskustelemaan ja kysy neuvoa tarvittaessa.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.