Mahdollisuutesi lähteä ulkomaille muutenkin, kuin lomalle.

Jaa ja välitä

Kiinnostaisiko sinua lähteä ulkomaille pidemmäksi aikaa ja tutustua paikalliseen kulttuuriin? Työskentely ulkomailla mahdollistaa aidon kohtaamisen uuden kulttuurin kanssa. Useat meistä on tehnyt lomamatkoja, mutta niissä käsitys kohdemaasta jää usein pinnalliseksi. Kun vietät pidemmän ajan ulkomailla ja joudut selvittämään arkipäivän elämiseen liittyviä asioita vieraassa maassa, se kasvattaa rutkasti rohkeutta, itsenäisyyttä ja tuo perspektiiviä. Jos sinua kiinnostaa opintojen ulkopuoliset mahdollisuudet lähteä ulkomailla, niin jatka lukemista!

  1. Työharjoittelu
  2. Vapaaehtoistyö
  3. Au pair
  4. “Ilman rajoja”-toiminta
  5. Töihin ulkomaille

1. Mahdollisuudet työharjoitteluun ulkomailla

Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus sulavasti lähteä työharjoitteluun tai opiskeluvaihtoon ulkomaille. Suosittelen hyödyntämään tämän mahdollisuuden. Jos kielitaito mietityttää, niin meillä suomalaisilla on vallan riittävä englannin kielen taito. Lähde ulkomaille! Siellä kielitaito vahvistuu rutkasti jo ensimmäisten päivien aikana. Itselläni on heikko kielipää ja huomasin vaihtoon lähdettyäni, että opin kieltä huomattavasti paremmin arjen tilanteissa. Kirjoista kielten oppiminen ei vain yksin kertaisesti sopinut minulle. No niin, ja nyt asiaan.

Jos korona pilasi opiskeluvaihtosi tai työharjoittelusi ulkomailla, niin ei hätää. Sinulla on mahdollista hakea valmistumisen jälkeiseen työharjoitteluun ulkomaille. Tämä on mahdollista vuoden ajan valmistumisen jälkeen. Valmistumisen jälkeistä työharjoittelumahdollisuutta tarjoavat Edufi ja Erasmus. Tutustu näihin mahdollisuuksiin jo opintojen aikana, sillä sinun tulee ainakin Erasmuksen apurahaa hakea jo opintojen aikana!

Edufi on opetushallituksen ohjelma ja ilmeisesti entinen Cimo. Opetushallitus ei edellytä, että sinulla kertyy opintopisteitä työharjoittelun aikana. Eli voit lähteä Edufi-harjoitteluun vaikka olisitkin suorittanut jo opintoihin kuuluvan pakollisen harjoittelun.

💡 Lue lisää Edufi-harjoittelusta.

💡 Lue lisää Erasmus-ohjelman mahdollisuuksista.

💡 Jos olet alle 30-vuotias, tutustu Nuorisovaihto-mahdollisuuksiin, tai alle 35-vuotias Eures-tukeen!

2. Vapaaehtoistyön mahdollisuudet

Vapaaehtoistyöohjelmia on useita ja niiden kautta voi hakeutua eri mittaisiin vapaaehtoistyöjaksoihin ulkomaille. Useat aikuisille tarjotut vapaaehtoistyömahdollisuudet ovat maksullisia, eli joudut itse pulittamaan, että pääset mukaan ohjelmaan. Joissain ohjelmissa on mahdollista hakea stipendiä, mikä taloudellisesti tukee vapaaehtoistyöhön lähtöä.

Vapaaehtoistyön kohteesta riippuen ikärajat vapaaehtoistyöhön vaihtelevat. Kannattaa siis lukea ja katsoa tarkkaan vapaaehtoistyö kriteerit. Usein alaikäraja on 18-vuotta. Joissain kohteissa yläikäraja on siinä 30 vuoden tietämillä, mutta useisiin kohteisiin otetaan myös yli 30-vuotiaita. Yli kolmekymppisten vapaaehtoistyöntekijöiden määrä on ilmeisesti kasvanut, mutta on edelleen aika pieni osuus kaikista vapaaehtoistyöntekijöistä. Vanhempien vapaaehtoisten panosta arvostetaan suuresti, sillä onhan heillä jo kertynyt paljon kokemusta elämän varrelta.

Onko sinulla lapsia ja ajattelet, ettet nyt voi lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön? Itseasiassa Family Camp- leireille voi lähteä lapsen kanssa! Katsoin hakukoneesta lapsiystävällisiä vapaaehtoisleirejä ja niitä löytyi 11 kappaletta(4.7.2021). Kohdemaita oli mm. Sveitsi, Italia ja Saksa. Täytyy muistaa, että nyt on korona-pandemia vielä käynnissä, eli tarjottavat mahdollisuudet saattavat olla suppeammat, mitä ns. normaalissa maailman menossa.

💡 Lue lisää Kansainvälinen vapaaehtoistyö RY:n sivuilta.

💡 Lue lisää Maailmanvaihto Ry:n sivuilta.

3. Lastenhoitajaksi ulkomaille

Muistin törmänneeni uutiseen, joka kertoi eläkeläisistä, jotka lähtivät au pairiksi, joten päätin tuoda tämänkin mahdollisuuden esiin. Kun mainitaan au pair, usein ensimmäisenä tulee mieleen välivuotta viettävät nuoret. Au pairit ovatkin alle 30-vuotiaita, mutta lastenhoitajaksi on kuitenkin mahdollista lähteä kaiken ikäiset.

💡 Lue myös “Au pairiksi eläkkeellä”.

Au pair on siis lastenhoitaja, joka asuu isäntäperheessä ja elää heidän kanssaan yhteistä arkea. Au pairin pääasiallisia tehtäviä on hoitaa lapsia sekä tehdä kotitöitä. Au pairit ovat pääsääntöisesti alle 30-vuotiaita ja tätä vanhemmat ovat “nanny”-nimikkeellä. Täältä voit lukea, mikä ero on au pairilla ja nannylla.

Jos olet yli 30-vuotias, niin helpointa on etsiä au pair-perhettä sivustolta, jossa voit hakea ikävaatimusten perusteella. Itseäni turhautti klikata auki jokainen ilmoitus yksitellen ja katsoa, että he hakevat 19-28-vuotiasta au pairia. Au paireja välittäviä tahoja on useita. Seuraavaksi mainitsen niistä muutaman:

4. “Ilman rajoja”-toiminta

Useille teistä tämä toiminta on varmasti tuttua elokuvista ja televisiosarjoista. Useissa ohjelmissa mainitaan “doctors without boarders”. Lääkärit ilman rajoja on avustusjärjestö, joka tarjoaa sairaanhoitoa  aseellisten konfliktien, epidemioiden ja luonnonkatastrofien uhreille ja niille, jotka eivät pääse terveydenhuollon piiriin. Tätä “ilman rajoja”-toimintaa on myös muilla ammattikunnilla, kuten opettajat, reportterit, kirjastotyöntekijät, insinöörit ja kääntäjät.

Näiden “ilman rajoja”-avustusjärjestöjen toiminta vaihtelee ammattikuntien välillä, jo ihan työn luonteen vuoksi. Esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja-järjestö lähettää sairaanhoidon ammattilaisia maihin, joissa tarvitaan apua sairaanhoidossa. Muita maita on myös mahdollista auttaa täältä Suomesta käsin. Esimerkiksi Opettajat ilman rajoja-järjestö tarjoaa tällä hetkellä etävapaaehtoistyö- ja etäasiantuntijapaikkoja. Parhaiten tietoa mahdollisuuksista löydät heidän omilta sivuiltaan sekä olemalla yhteydessä järjestöön.

👉🏻 Lue myös “CV, jolla erotut varmasti – interaktiivinen CV”.

5. Palkkatyöhön ulkomaille

Edellä esittelin erilaisia vaihtoehtoja lähteä ulkomaille, mutta varmasti tutuin mahdollisuus on palkkatyö ulkomailla. Voit hakea töitä ulkomailta ja erityisesti Euroopan sisällä työn perässä liikkuminen on mahdollistettu hyvin. Jos haaveilet työskentelystä Euroopan ulkopuolella tulee perehtyä tarkoin työlupa-asioihin sekä esimerkiksi vakuutusasioihin. Meillä suomessa on hyvin edullista käyttää julkisia terveydenhuollon palveluita, mutta kaikissa maissa ei tarjota terveydenhuoltoa valtion rahoittamana. Tällöin tulee kiinnittää huomiota vakuutuksiin ja selvittää tarjoaako työpaikka sairasvakuutuksen.

💡 Lue myös Maailmalle-sivuston “Miten haen töihin ulkomaille?”

Jos mietit työmahdollisuuksia ulkomailla, niin kannattaa ensimmäisenä katsoa, mitä tietoa, apua ja tukea ammattijärjestösi tarjoaa. Jos olet alle 35-vuotias niin tutustu EURES-työnvälitysverkostoon. Yli 35-vuotiaana voit taas katsoa Reactive-tuen tarjoamia mahdollisuuksia. Tutustu myös Nordjobbin alle 30-vuotiaille tarjoamiin kausityömahdollisuuksiin Pohjoismaissa.

Ihanaa, kun löysit blogiini. Otathan minut seurantaan myös Instagramissa @uratsemppari. Instagram-sivuiltani löydät ammatti- ja koulutusbongauksia sekä vinkkejä uralle. Nähdään taas!

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.