Korkeakoulu alkaa? – näin saat opintosi sujuvasti alkuun.

Jaa ja välitä

Opintojen aloittaminen on uuden alku, johon liittyy uusia ihmisiä, prosesseja ja ympäristöjä. Tämä kaikki voi olla todella jännittävää. Muista, että kaikki ovat tämän uuden ja jännittävän edessä, ja kokevat todennäköisesti samoja fiiliksiä, mitä sinäkin. Olet todennäköisesti saanut koululta uuden opiskelijan oppaan, missä ohjeistetaan hakemaan asuntoa, ottamaan koulupaikka vastaan, ilmoittautumaan läsnäolevaksi, maksamaan YTHS-maksun ja niin edelleen. Pyrin tässä kertomaan muutamia juttuja, mitä korkeakoulujen “Tervetuloa”-oppaissa ei usein mainita. Jatka siis lukemista, jos vinkit korkeakoulun aloittamiseen kiinnostaa.


  1. Itsenäinen opiskelu alkuun!
  2. Suunnittele opintosi
  3. Hyödynnä tukipalveluja
  4. Tutustu yhteisiin opintoihin
  5. Opiskelija-ainejärjestön/-osuuskunnan toiminta

1. Korkeakoulu vaatii itsenäistä opiskelua!

Hommaa kalenteri ja ota se käyttöön. Kalenteri voi olla sähköinen tai paperinen. Itse käytän molempia. Puhelimen kalenteriin merkitsen ylös kaikki aikataulutetut menot, jotta puhelin muistuttaa minua niistä. Paperiseen kalenteriin kirjaan nämä samat menot ja niiden lisäksi itselleni aikataulun opintojen sekä muiden velvollisuuksien osalta. Kalentereita on paljon erilaisia ja kannattaakin käyttää hetki aikaa tutustumalla valikoimaan sekä valita sinun tarpeisiin sopiva kalenteri. Itse olen tajunnut kalenterin käytön monipuolisuuden vasta hiljattain ja opetellut hyödyntämään sitä arkeni rytmittämisessä, tavoitteiden seurannassa sekä tulevaisuuden suunnittelussa. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Burden Life Planner ja olen tykännyt siitä mielettömästi! Kalenteri, mistä haaveilen tulevaisuudessa on Sita Salmisen kalenteri.

👉🏻 Lue myös “Miten aikatauluttaa opiskelua?”

Pysähdy pohtimaan, miten tykkäät tehdä muistiinpanoja. Haluatko tehdä ne digitaalisena vai paperille? Millaiselle alustalle haluat tehdä ja mitä ominaisuuksia sekä välineitä tarvitset? Jos digitaalisten muistiinpanojen tekeminen on sinulle vierasta, haastan sinut tutustumaan mahdollisuuksiin ja kokeilemaan digitaalisia muistiinpanoja. Niissä on omat etunsa, kun ne kulkevat kaikkialla mukana, ovat helposti jaettavissa muille, säilyvät hyvin sekä ovat kopioitavissa. En kuitenkaan suosittele luopumaan käsinkirjoitetuista muistiinpanoista, sillä niillä on suuri merkitys oppimisen kannalta. Hommaa itsellesi sinulle sopivat muistiinpanovälineet. Äläkä ota stressiä siitä, jos et ole siistien ja visuaalisten muistiinpanojen tekijä. En ole minäkään. Muistiinpanoni ovat suloinen sekamelska kuulakärkikynällä kirjattua tekstiä, joita yhdistelty tarpeen mukaan viivoilla. Muistiinpanovihkoni ovat söpöjä, kimaltelevia. Löydä oma juttusi ja kokeile uteliaasti uusia asioita.

👉🏻 Lue myös “Top 5 parasta kalenteria!”

2. Suunnittele korkeakouluopintosi

Kun välineet on kunnossa, on aika tarrata kiinni itseasiaan ja aloittaa opintojen suunnittelu. Tämä on pitkä prosessi, mikä vaatii kärsivällisyyttä, valintoja ja suunnan muutoksia. Aloita sillä, että tutustut opinto-oppaaseen, pakollisiin kursseihin sekä valinnaisiin kursseihin. Etsi uteliaasti tietoa eri kursseista, lue niiden sisällöistä sekä suoritustavoista. Tee muistiinpanoja, mitkä kurssit ja asiat sinua kiinnostavat. Kun pääsi on ihan pyörällä kaikesta tiedosta, niin lopeta siltä päivältä selailu ja jatka seuraavana päivänä. Opintojen suunnittelu ja ammatillisten tavoitteiden kirkastaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos koulunne järjestelmässä, missä ilmoittaudutaan kursseille on mahdollista laittaa kiinnostavia kursseja muistilistalle, niin suosittelen vahvasti sitä.

Tee suunnitelmia ja valintoja, ja luota prosessiin. Asiat selkiytyy ajan kanssa, vaikka joskus tuntuisikin tuskaiselta. Pahimman tuskan keskellä, keskustele muiden kanssa ja pyydä koulunhenkilökunnalta ohjausta ja tukea. Sinun ei tarvitse opintojen alussa tietää, mikä sinusta tulee isona. Sinun ei tarvitse tietää sitä edes valmistuttuasi koulusta. Kunhan teet asioita, jotka sinua innostaa ja kiinnostaa sillä hetkellä, niin et voi mennä pahasti vikaan.

Jos pohdit, mitkä kurssit olisivat laadukkaita ja sisällöltään parhaiten sinua palvelevia, niin kysy ylemmän vuosikurssin opiskelijoilta kokemuksia. Jos et tapaa opintojesi alussa pidempään opiskelleita, niin ole yhteydessä tutoreihin tai opiskelija-ainejärjestöön. He ovat olemassa teitä uusia opiskelijoita varten ja mielellään auttavat, jakavat kokemuksiaan sekä auttavat selvittämään asioita.

3. Korkeakoulu tarjoaa ohjausta ja tukea opiskelijoilleen

Korkeakouluissa on myös tarjolla ohjaus- ja tukipalveluja. Näistä tutuin on varmasti opinto-ohjaus ja suosittelen olemaan yhteydessä opoon, mikäli yhtään kaipaat ohjausta ja tukea opintojen suunnitteluun tai opiskelutaitojen kanssa. Joskus tieto näistä palveuista on piilotettu koulun nettisivujen syövereihin, joten tutustu tarkasti koulun nettisivuihin sekä sähköisiin alustoihin. Korkeakouluissa tulee itse osata vaatia ohjausta, apua ja tukea sekä tulee itse lähteä mukaan erilaisiin vertaisryhmiin ja tapaamisiin, joissa tukea tarjotaan. Hyvä paikka aloittaa erilaisten palvelujen metsästys on koulun “Tietoa uudelle opiskelijoille”-sivulta.

Etenkin nyt korona-aikana on kiinnitetty entistä enemmän huomiota opiskelijoiden jaksamiseen. Tämän myötä on kouluissa käynnistetty erilaisia hankkeita, joissa tarjotaan tukea opintoihin. Näitä palveluja saatetaan tuottaa yhteistyössä toisen toimijan kanssa. Tästä esimerkkinä Nyyti Ry:n Myötätuntoa korkeakouluihin-hanke. Seuraa ja lue tarkasti sähköposteja, joita saat oppilaitokselta sekä liity opiskelija-ainejärjestön tai opiskelijaosuuskunnan sähköpostilistalle ja seuraa heidän somekanavia.

Tutorit ovat sinua varten! Kysy heiltä eri ohjaus- ja tukipalveluista. Pyydä apua ja tukea ajoissa. Ei se ota, jos ei annakaan.

4. Tutustu yhteisiin opintoihin

Ensimmäisinä koulupäivinä tulee tietoähky ja paljon materiaalia. Opintojen suunnittelu alkaa pian ja pääset ilmoittautumaan ensimmäisille kursseille. Sinulle kerrotaan, mitä pakollisia opintoja sinun tulee valita ja mitä valinnaisia opintoja koulussanne on tarjolla. Kun olet sulatellut tietoa ja tutustunut kurssitarjontaa, niin tutustu myös koulunne tarjoamiin kaikille yhteisiin opintoihin. Näitä voivat olla mm. yrittäjyysopinnot, työelämäopinnot, kieliopinnot, esiintymisopinnot tai kurssi, jossa pääset mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan projektia. Tutki ja selvittele, mitä opiskelumahdollisuuksia koulusi tarjoaa. Tutustu myös koulusi avoimen korkeakoulun opintotarjontaa.

Jos omasta opinahjostasi ei löydy kursseja, jotka sinua kiinnostavat tai, mitä osaamista sinun tulisi hankkia, katso muiden korkeakoulujen avoimia opintoja. Selvitä myös, tekeekö koulusi yhteistyötä muiden koulujen kanssa, ja voitko maksutta käydä opintoja muissa oppilaitoksissa. Jos kiinnostut jostain maksullisesta avoimen korkeakoulun kurssista, niin tiesitkö, että voit todennäköisesti hakea ammattiliitolta rahallista avustusta. Selvitä siis ammattiliitostasi, onko heillä koulutustukea ja minkä verran he myöntävät tukea vuodessa ja millä kriteereillä.

5. Opiskelija-ainejärjestön tapahtumat

Uusille opiskelijoille järjestetään usein tapahtumia ja pyritään tukemaan heidän liittymistä uuteen opiskelupaikkaan ja opiskelijayhteisöön. Seuraa tarkasti opiskelija-ainejärjestön tai -osuuskunnan uutisointia ja ota seurantaan heidän Instagram-, Facebook- ja internetsivut. Löydä sinua kiinnostavat toiminnat ja osallistu!

Usein puhutaan opiskelijabileistä, mutta opiskelijoille järjestetään paljon muutakin toimintaa. Ainejärjestöt sekä osuuskunnat edistävät opiskelijoiden etua monipuolisesti, kuten tuomalla esiin opiskelijoiden näkökulman sosiaali- ja koulutuspoliittisissa asioissa. Nämä järjestöt toimivat linkkinä opiskelijoiden ja koulun henkilökunnan sekä ulkopuolisten toimijoiden ja yritysten välillä. Tutustu oman opiskelija-ainejärjestösi/-osuuskuntasi toimintaan ja jos kaipaat toimintaa, mitä ei ole tarjolla, niin ole heihin yhteydessä ja esitä toiveesi. Toiminnan järjestäminen on helpointa, kun on saanut suoran toiveen.

Korkeakoulut tarjoavat siis monipuolista toimintaa ja koulutusta. Ole utelias ja tutustu tarjontaa sekä löydä sinulle sopivia mahdollisuuksia osallistua toimintaan. Älä jää yksin opintojesi kanssa! Lähde mukaan toimintaan ja vaadi ohjausta sekä tukea!

Seuraathan minua jo somessa: Instagram, Facebook sekä “Mikä minusta tulee isona?”-Facebook-ryhmä.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.