Muutos pelottaa – miten uskallan jättää työni?

Jaa ja välitä

Oletko ollut nykyisessä työssäsi jo useamman vuoden? Elämäsi on tasaista ja talous on tasapainossa. Elämä tuntuu turvalliselta, mutta kaipaat kuitenkin jotain. Vanhan ajatuksen mukaan meidän tulee käydä koulut, mennä töihin, perustaa perhe ja elää onnellisena elämämme loppuun saakka. Olisiko aika unohtaa tämä kivikautinen ajatusmalli ja tietoisesti vastustaa yhteiskunnan painetta tämän osalta? Vaikka elämä tuntuu turvalliselta ja tasapainoiselta, saatat kaivata haastetta elämääsi. Meillä ihmisillä on tarve toteuttaa itseämme, tutkia, seurata uteliaisuutta ja oppia uutta. Joskus itsensä toteuttaminen vaatii suurempaa muutosta, kuten nykyisestä työstä irtaantumisen. Miten saada aikaa muutos, jos muutos pelottaa?

Seurasin ekaluokkalaisia, jotka aloittivat peruskoulun. Heitä varmasti jännittää ja saattaa pelottaakin, mutta innoissaan, rohkeasti ja ylpeänä he aloittavat uuden vaiheen elämässään. Me aikuiset olemme selvinneet jo peruskoulusta, jatko-opinnoista ja työelämästä, niin minkä takia meitä opintojen aloittaminen ja muutos pelottaa? Mistä tulee ajatus, että emme pärjää tai selviä? Olemmehan selvinneet jo monta kertaa ja paljon vähemmillä tiedoilla ja taidoilla. Epäilen, että kyse on odotuksista itseä kohtaan sekä kokemus yhteiskunnan sekä läheistemme odotuksista meitä kohtaan.

 1. Tunnista tunteesi ja ajatuksesi
 2. Tunnista ympäristösi odotukset
 3. Muutos ja mahdollisuus
 4. Miten selätän muutoksen estävät tunteet?
 5. Muutos alkuun näillä stepeillä

1. Tunnista tunteesi ja ajatuksesi

Elämäsi on turvallista ja tasapainoista, mutta kaipaat jotain. Aloita siitä, että harjoittelet sanoittamaan tunteesi ja ajatuksesi. “Tykkään työstäni, mutta…”. Rehellisesti sanoita tunteesi ja ajatuksesi. Ole sopivan röyhkeä ja kerro itsellesi, mikä työssäsi, arjessasi tai sosiaalisessa ympäristössäsi aiheuttaa sen “mutta”.

Lastentarhanopettajana saatat nauttia kasvatustyöstä, mutta olet väsynyt päiväkotityöhön ja se on ok sanoa ääneen. On ok siirtyä nykyisestä työstä muihin työtehtäviin tai lähteä kehittämään osaamistasi. Olet antanut paljon työllesi ja työpaikka on tarjonnut sinulle paikan kasvaa ja kehittyä sekä löytää potentiaalisi. On sinun velvollisuutesi uskaltaa tehdä muutos ja lähteä toteuttamaan itseäsi. Tulevaisuudessakin voit auttaa ja kasvattaa ihmisiä, mutta erilaisessa ympäristössä, missä potentiaalisia pääsee täysillä esille.

Muutokseen ja yrittämiseen liittyy pelko epäonnistumisesta. Usein unohdamme, että siihen liittyy myös mahdollisuus onnistua. Jostain syystä tämä epäonnistumisen pelko jyrää tämän onnistumisen mahdollisuuden yli ja maalaa tulevaisuuden vision pelkokuvilla. Tunnista, mitä tunnet. Mitä pelkäät? Mitä jännität? Voisiko muitakin jännittää ja pelottaa nämä samat asiat. Onko sinua joskus huvittanut muiden turhalta tuntuva pelko ja jännitys? Tunne on hyvin todellinen ihmiselle, joka sitä kokee. Suosittelen kirjoittamaan ja piirtämään näitä asioita itsellesi näkyväksi, jottet vain pyörittele pääkopassasi kaikkea.

💡 Lue myös Riikka Pajusen “Muutos voi pelottaa – 8 näkökulmaa helpottamaan elämääsi muutosvaiheessa”

2. Tunnista ympäristösi odotukset

Olemme kasvaneet tietynlaisen kulttuurin vaikutuksen alla ja omaksuneet tavat toimia, käyttäytyä ja puhua. Olemme omaksuneet myös ajatuksen siitä, minkälaista elämän kuuluu olla ja mitkä ovat hyvän elämän rakennuspalikat. Tavoittelemme merkityksellistä elämää. Hassu olo tulee siinä vaiheessa, kun olet kulkenut valmiiksi annetun kartan mukaan ja se onkin ristiriidassa oman sisäisen tarpeesi ja ajatusten kanssa. Tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä tarkastelemaan ympäristöä, missä olemme kasvaneet ja mitä normeja sekä odotuksia tämä ympäristö sisältää.

Normeja ja arvoja voi lähteä tarkastelemaan Suomen tasolla. Meillä Suomessa arvostetaan tiettyjä asioita, kuten rehellisyyttä, luontoa, saunakulttuuria ja työtä. Usein tutustuessamme uuteen henkilöön, esittelemme itsemme ja kysymme, mitä toinen tekee työkseen tai opiskelee. Määrittelemme itseämme vahvasti työn kautta. Tutustu muiden maiden kulttuureihin. Mitä he arvostavat ja mitä he ajattelevat työn teosta, vapaa-ajasta ja ajan käytöstä. Sosiaalisesta mediasta löytyy useita tilejä, joissa ulkomaalaiset nostavat esiin suomalaisia tapoja ja asioita, joita ihmettelevät. Itse seuraan Joshia Instagramissa sekä TikTokissa.

Hidas hämäläinen, lupsakka savolainen, helsinkiläisillä on aina kiire… Miten koet, että asuin paikkasi määrittelee sinua? Suomen sisällä eri alueilla puhutaan eri tavalla ja arvostetaan eri asioita. Mieti perhettäsi ja perhekulttuuriasi. Miten se eroaa ystäviesi tai työkavereittesi perheistä? Pyri tunnistamaan ja ymmärtämään erilaisia perhekulttuureita, arvoja ja normeja. Tämän kautta voit laajentaa elämäsi ja mahdollisuuksiesi karttaa. Harjoittele sanoittamaan arvot ja normit, joiden mukaan sinä haluat elää! Sinä saat itse määritellä elämäsi ja se saa erota ympärillä olevien ihmisten arvoista ja normeista. Tämän tiedostettuasi sinun on helpompi suhtautua muiden sanomisiin ja ymmärtää, että he puhuvat omasta maailmastaan käsin ja se on erilainen kuin sinun maailmasi.

muutos on mahdollisuus

3. Muutos ja mahdollisuus

Muutos voi tapahtua omasta aloitteesta tai ympäristön pakotteesta. Kun muutos lähtee ihmisestä itsestään on helpompi nähdä mahdollisuudet ja keskittyä niihin. Mahdollisuuksien ja onnistumisten voimalla jaksaa muutoksen vastoinkäymiset, haasteet ja epäilyksen hetketkin. Usko muutoksen tuomista mahdollisuuksista on avaintekijä siinä, että ihminen ylipäätänsä lähtee muutosta toteuttamaan.

Muutos voi tulla myös ympäristön pakottamana, mikä on varmasti usealle tuttu tilanne korona-aikana. Usein meillä ihmisillä on luontainen taipumus vastustaa muutosta ja kyseenalaistaa. Se on luonnollinen ensimmäinen reaktio. Tämän reaktion laannuttua on paljon ihmisen omasta elämän filosofiasta kiinni, miten muutokseen suhtautuu. Osa meistä kykenee kääntämään tilanteen mahdollisuudeksi löytää jotain uutta ja uskoo selviytymiseen sekä kykyynsä pärjätä. Toiset taas herkemmin jäävät kiinni menetykseen ja harmittelemaan kohtaloaan. Oli tilanteesi mikä tahansa, keskustele muutoksesta ja pyydä tukea ja apua.

Jokaisessa muutoksessa on mahdollisuus. Vaikka muutos merkitsisi jonkin asian menettämistä luo se mahdollisuuden saada tilalle jotain muuta. Muutos vaatii aina ihmiseltä itseltään aktiivisuutta ja toimijuutta. Kun muutos tulee yllättäen, et ole itse ehtinyt selvittää muutoksen vaatimia toimenpiteitä tai muutoksen jälkeisiä skenaarioita. Tämä ainakin itselläni luo herkästi ahdistusta, jos yllättäen vaaditaan jaksamista, mitä ei ole. Etenkin jos perhe-elämässä on muutoksia ja yhtäkkiä koronan vuoksi menettää työpaikkansa ja taloudellisen turvan, voi tämä tuntua kohtuuttomalta. On ok ottaa aikalisä ja pyytää tukea sekä apua tilanteen tarkasteluun sekä tukea asioiden hoitamiseen.

4. Miten selätän muutoksen estävät tunteet?

Ensinnäkin ole armollinen ja rehellinen itsellesi. Niin kuin yllä mainitsin, jos elämän eri osa-alueilla on yhtä aikaa muutos käynnissä, voi se käydä liian kuormittavaksi. Tarkastele elämääsi kokonaisuutena. Muutos työelämän suhteen on hyvä toteuttaa, kun muutoin elämä on tasaista. Toki tiedän, että jotkut tekee täysremontteja elämäänsä kertaheitolla. Jos koet, että olet valmis tällaiseen, niin Go for it!

Mikä mietityttää? Kirjaa näitä asioita ylös. Ulkoista ajatukset pois pyörimästä pääkopasta. Mitä tunteita näihin ajatuksiin liittyy? Listaa asiat, jotka pelottaa. Näitä voi olla epäonnistuminen, uudet ihmiset, uusi ympäristö, ajanhallintaan liittyvät asiat tai epäilys omista opiskelutaidoista. Tarkastele näitä asioita ja pohdi, ovatko ne kuinka suuri uhka. Mitä voisi pahimmillaan tapahtua ja mitä sitten jos näin tapahtuu? Mitä selviytymiskeinoja sinulla on ja mitä tukiverkostoja sinulla on?

Muista, että epäonnistuminen on suhteellista. Epäonnistuminen edellyttää jonkinlaista tavoitetta tai suoritusasteikkoa. Kuka tämän tavoitteen tai asteikon on laatinut? Voisiko laatia uuden tai muuttaa näitä tavoitteita? Jos haaveilet korkeakouluopinnoista, voit pelätä epäonnistumista, jos koetkin alan olevan sinulle väärä. Opinnot eivät lopulta tunnukaan omalta jutulta ja olet ollut pois töistä niiden vuoksi. Olet kuitenkin sillä hetkellä viisaampi, mitä ennen opintojen aloittamista. Sinun ei tarvitse enää haihatella työelämässä näiden opintojen perään, vaan tiedät varmaksi, että tämän voi vetää yli listalta ja alkaa selvittämään seuraavia vaihtoehtoja. Jo se, että olet sisällä koulussa, tarjoaa sinulle mahdollisuuden jouhevammin muuttaa opintojen kurssia, suunnata opintojasi eritavalla tai vaihtaa koulun sisällä opiskeltavaa alaa.

👉🏻 Lue myös “Paras ammatinvalintatesti”.

5. Muutos alkuun näillä stepeillä

Eniten jännittää tehdä se ensimmäinen konkreettinen asia muutoksen eteen, sillä siitä muutos prosessi lähtee käyntiin ja läheisillesi paljastuu tulevaisuuden suunnitelmasi. Tämä vaihe vaatii rohkeutta ja tervettä itsekkyyttä. Nyt on sinun hetkesi. Ota ensimmäinen askel. Hae kouluun tai hae uutta haastavampaa työtehtävää. Et menetä siinä mitään, että haet. Ja vaikka saisitkin koulupaikan tai uuden työpaikan, voit aina kieltäytyä siitä. Tässä muutama askel, miten lähdet haaveet jalkauttamaan toiminnaksi.

 1. Visio tulevaisuus ja valitse muutoksen kohde.
 2. Kirjaa konkreettiset tulevaisuuden tavoitteet. Eli mitä sinä haluat?
 3. Laadi tarkka suunnitelma, mitä kaikkea sinun tulee tehdä muutoksen eteen.
 4. Laadi aikataulu. Mitä teet ja milloin? Merkkaa ylös esim. koulujen yhteishaku ja aikatauluta, milloin selvität potentiaalisia opiskelumahdollisuuksia.
 5. Toteuta! Laita hakemus, soita se puhelu, lähetä sähköposti, kysy apua ja neuvoa. Vaikka jännittää – tee se!
 6. Hakeudu vertaistuen pariin ja löydä ihmisiä jotka tukevat ja kannustavat. Hyödynnä sosiaalista mediaa.

Liity nyt Uralla-sähköpostilistalle ja kuuntele piilopodcastiani. 👇🏻

Pyri katsomaan tilannettasi ja muutosta objektiivisesti. Kuvittele, että olet helikopterissa, mistä näet itsesi maan pinnalla. Kuvittele hahmosi ympärille tämän hetkinen tilanne ja polku tulevaisuuteen. Havainnoi, mitä näet. Mitä asioita muutoksen polulla on? Mitä mahdollisuuksia? Mikä sinua kiinnostaa ja innostaa? Mikä mietityttää ja mitkä asiat näet haasteina? Pohdi, mistä voisit saada apua ja tukea näiden haasteiden ratkaisemiseksi. Keskustele, kyse vinkkejä ja kokemuksia sekä pyydä apua.

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.