Työn ja opiskelun yhteensovittaminen – näin teet sen!

Jaa ja välitä

Yhä useampi opiskelee aikuisiällä ja työn ohessa. Yhteiskunnassa tapahtuvat jatkuvat muutokset vaativat lisäkouluttautumista ja uutta osaamista, joka osaltaan ajaa porukkaa opintojen pariin. Toisaalta myös nyky-yhteiskunnassa on mahdollisuuksia valita oma urapolkunsa ja useat ihmiset myös lähtevät vaihtamaan alaa tai laajentamaan uramahdollisuuksiaan opintojen kautta. Monet kuitenkin miettivät taloudellista puolta sekä aikataulullisia asioita, kun pohtivat opiskelemaan lähtemistä. Jos mietit, miten kaikki elämän osa-alueet voi saada sovitettua yhteen ja mahtumaan vuorokauden tunteihin, niin jatka lukemista ja saat muutaman vinkin.

  1. Näin aikataulutat työn, opiskelun ja muun elämän
  2. Tehokkuus takaa aikaa perheellekin
  3. Näin aikataulutat ja ehdit opiskella työn ohessa.
  4. Syy miksi pitää olla tyhjiä päiviä!

👉🏻 Lue myös “Opintovapaa ja aikuiskoulutustuki – mahdollisuutesi opiskeluun?”

1. Näin aikataulutat työn ja opiskelun

Jos aiot aloittaa opiskelun työn ohessa, niin sinun tulee priorisoida opiskelu Top3:seen elämässäsi. Kun aloitat opiskelun ei samaan aikaan kannata aloittaa muita suuria muutoksia, kuten vaihtaa työpaikkaa tai aloittaa suuri elämäntaparemontti. Elämässä kannattaa ottaa yksi muutos kerrallaan ja kun tämä muutos on viety siihen vaiheeseen, että pyörii omalla painollaan, voi alkaa suunnitella uusia tuulia. Varaudu siihen, että nipistät aikaa opiskelulle harrastuksilta, vapaaehtoistyöltä ja sosiaalisista menoista. Näitä ei missään nimessä pidä jättää kokonaan pois, mutta aikaa joutuu priorisoimaan opiskelulle.

Kerro avoimesti lähipiirillesi opintosuunnitelmistasi ja kerro, millaista tukea tarvitset. Jos sinulla on perhe ja puoliso, pyydä esimerkiksi puolisoasi ottamaan enemmän vastuuta ruuan laitosta ja muista kodin askareista, jotta sinulle jää aikaa opiskeluun. Jos olet yksineläjä, niin hae välillä suosiolla valmista ruokaa tai osta kouluruokalasta take away -annos päivälliseksi. Pyydä lähipiiriltäsi apua ja tukea esimerkiksi lastenhoidossa, joulun järjestämisessä, synttärijärjestelyissä ja muissa sosiaalisten suhteiden velvollisuuksien hoitamisessa. Opiskeluaika kestää vain tietyn ajanjakson ja sen jälkeen voit “maksaa takaisin” ja ottaa enemmän vastuuta kodin hoidossa ja muissa yhteisissä asioissa. Opiskelu on panostus tulevaisuuteesi, ja jos joku ei tätä ymmärrä eikä tue sinua, niin pyri viettämään enemmän aikaa ihmisten seurassa, jotka tukevat ja kannustavat.

Hanki paperikalenteri ja käytä sähköistä kalenteria. Kokeile erilaisia tapoja käyttää kalentereita sekä tehdä muistiinpanoja. Sähköinen kalenteri on hyvä muistuttamaan aikataulutetuista menoista. Paperikalenteriin on taas kätevä laatia itselleen “läksyjä” ja to do -listoja. Kalenteri on ihan ehdoton, kun sovitellaan useita kokonaisuuksia yhteen.

💡 Lue ohjeet, miten aloitat Bullet Journalin Kalenterimaniasta ja Nörttityttöjen blogista.

Hyvä parisuhde ja toimiva perhearki tukee opiskeluasi työn ohessa.

2. Aikaa perheelle työn ja opintojen lomassa

Pidä huolta parisuhteestasi ja perhesuhteistasi. Hyvä parisuhde ja toimiva perhearki tukee opiskeluasi. Pysähdy miettimään minkälainen teidän viikko- ja päivärytmi on. Mitkä ovat ne ajan jaksot, jolloin sinun tulee olla läsnä kumppanisia ja perheesi kanssa. Ihan ehdotonta on, että osaat rajata opiskeluasi ja työn tekoasi. Etenkin, jos teet töitä kotona ja opiskelet etänä, niin kaikki tapahtuu kotona ja tulee pohtia tarkkaan, miten rajaat näitä elämän osa-alueita.

Itse, kun opiskelin kasvatustieteen aineopinnot sekä ammatillisen opettajan opinnot täyspäiväisen työn ohessa, opiskelin ainoastaan viikonloppuisin klo 8 – 14 välillä. Arkisin en opiskellut paitsi hetkellisesti, kun piti proseminaaritutkielma rutistaa kasaan. Hetkellisesti kestää kovempaa kuormitusta ja stressiä, mutta se ei saa olla pitkään jatkuvaa. Mieti siis, opiskeletko iltaisin vai aamuisin, arkena vai viikonloppuna? Mieti tarkat päivät. Voitko ottaa tavarat mukaan ja opiskella lasten harrastusten aikana?

Rajaa aikataulullisesti. Kun työt loppuu, laita työhön liittyvät asiat pois. Rajaa työtä ja opiskelua fyysisellä tilalla, jos mahdollista. Tee tilaa kaapista, minne piilotat työtavarat ja kouluun liittyvät kirjat ja materiaalit. Itse laitan jopa kannettavan tietokoneen(oman sekä työkoneen) kaappiin, kun en niitä käytä. Pyri raivaamaan itsellesi työpiste, minne opiskelu ja työn teko rajautuu. Virkistyksen vuoksi ja luovuuden herättelyn vuoksi voi ja kannattaa liikkua eri paikkoihin opiskelemaan ja työskentelemään, mutta mielestäni kannattaa olla fyysisesti rajattu se “virallinen” alue opiskelulle ja työn teolle.

Minulla tämä työpiste on makuuhuoneessa kiinni sängyssä. Mietin, että uhka vai mahdollisuus. Tuleeko työasiat ja opiskeluasiat uniin, kun ne näkyy siinä vieressä. Ei ole tullut, koska tyhjennän pöydältä kaikki tavarat kaappiin, kun en opiskelen tai työskentele. Muutoin pöytä on laitettu viihtyisän näköiseksi ja toimii myös yöpöytänä. Työpisteen sijainti makuuhuoneessa mahdollistaa oven sulkemisen ja työpisteeltä fyysisen poistumisen, mikä auttaa vapaa-ajan ja opiskelun sekä työajan rajaamista. “Out of sight, out of mind.”

Vaikka olisit peruskoulussa oppinut, että opiskelu on sitä, että luetaan yötä myöten hiki hatussa, niin usko pois, se ei ole tehokkain tapa opiskella ja meillä aikuisilla ei ole aikaa semmoiseen työn ohessa.

3. Näin ehdit opiskella työn ohessa

Nyt se kalenteri esiin. Merkitse sinne, milloin olet töissä ja mitä muita pakollisia menoja ja velvoitteita sinulla on. Sitten tarkastele, missä on tilaa opiskelulle. Itse suosin sitä, että merkitään aikaa opiskelulle sen sijaan, että merkitään jokin koulutehtävä tehtäväksi tiettyyn ajankohtaan. Opiskelu ja koulutehtävien teko on prosessi, mikä alkaa opintojaksoon ja tehtävään orientoitumisella. Eli ensin katsotaan aiheet, tavoitteet ja opintojakson vaatimukset. Näiden pohjalta mietitään oppimisstrategiaa, eli mitä tehdään ensin ja miten, mitä sen jälkeen. Seuraavana opiskelupäivänä aloitetaan sitten tiedon etsiminen ja kokoaminen. Eli aikatauluta opiskelulle lyhyempiä ajanjaksoja useammalle päivälle. Vaikka olisit peruskoulussa oppinut, että opiskelu on sitä, että luetaan yötä myöten hiki hatussa, niin usko pois, se ei ole tehokkain tapa opiskella ja meillä aikuisilla ei ole aikaa semmoiseen.

Tehtävien aikatauluttaminen

Ihan opintojen alussa käy läpi tuleva lukuvuosi ja mitä se pitää sisällään. Merkitsi nämä asiat jo kalenteriin ja kun seuraat kalenteria päivittäin, se muistuttaa sinua tekemään asiat. Sinun ei tarvitse miettiä ja muistaa kaikkia asioita, vaan jää tilaa keskittyä käsillä oleviin asioihin. Suosittelen kalenteria, missä on jokaisen kuukauden alussa kuukausisivu, johon voit merkata kuukauden to do -listan, kuten “aloita harjoittelupaikkojen haku, aloita ympäristökurssin kehittämistehtävän tekeminen”. Merkitse siis kalenteriin ylös, milloin sinun tulee edes aloittaa näiden asioiden ajattelu ja suunnittelu.

Kirjaa alustavasti suunnitelma tehtävien tekemiselle. Katso tehtävän palautuspäivä, arvioi kauan sen tekemiseen menee aikaa ja kirjaa kalenteriin päivien kohdalle “tee tehtävää x”. Itselläni on usein käynyt niin, että olenkin päässyt aloittamaan tehtävän tekemisen aikaisemmin ja palauttanut ajoissa. Tämä alustava aikataulutus poistaa stressiä, kun tiedät, että asioille on aikansa ja paikkansa.

Mikä on riittävän hyvä sinulle?

Tarvitseeko aina saada paras arvosana? Riittäisikö hyvä arvosana? Numeroarviointi herkästi kääntää katseen tietyn arvosanan tavoittelemiseen ja sokeana opiskelee asioita, mitä opettaja vaatii. Tämä usein aiheuttaa sen, että huomio kääntyy pois omasta osaamisesta, osaamisen kehittämisestä sekä siitä osaamisen tarpeesta, mikä sinut on saanut hakeutumaan opintojen pariin alun alkaen. Kokeile lähestyä opiskelua omasta, yksilöllisestä tulokulmasta. Mikä aiheessa sinua kiinnostaa ja mitä sinun tarvitsee oppia aiheesta? Peilaa kurssin sisältöä ja tavoitteita aikaisempaan osaamiseesi sekä tarpeisiisi. Opiskele niin, että vaatimukset täyttyvät, mutta painota sinulle tärkeitä asioita. Tällöin saat syvempää osaamista tietyistä asioista ja riittävästi osaamista muista asioista.

Kauhistuttaako opiskelumateriaalin määrä? Kaikkea ei tarvitse lukea. Tai minä en ainakaan lue, ellei kyseessä ole tentti. Ja silloinkaan en lue kaikkea niin tarkasti. Pitää valita taistelunsa. Jos kurssin suoritustapana on itsenäinen tehtävä tai ryhmätehtävä, lue materiaaleista ne osat, jotka on relevantteja ja kiinnostavat sinua. Muihin aiheisiin voit tutustua sen verran, että ymmärrät, mistä on kyse ja mitä niissä käsitellään.

Yhdistä työ ja opiskelu

Voitko yhdistää työn ja opiskelun? Onko jokin sellainen koulutehtävä, jossa voit esimerkiksi laatia tai päivittää työpaikan perehdytyskansion. Ajattele luovasti ja löydä tapoja sekä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Keskustele työnantajasi sekä opettajasi kanssa ja löytäkää joustavia ja luovia ratkaisuja. Työnantaja hyötyy uudesta osaamisestasi, joten on hänen etu myös, että opintosi etenevät. Kouluilla on tulostavoitteet, joten koulu hyötyy rahallisesti siitä, että opintosi etenevät. Kaikilla pitäisi löytyä motivaatiota tukea opintojasi ja saada asiat järjestymään sujuvasti. Työn ja opintojen yhdistämisessä on tosin se riski, että saman aiheet pyörii molemmissa, mikä voi tuntua kuormittavalta. Tämä kannattaa muistaa ja ottaa huomioon opintoja suunnitellessasi.

Kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa! Onko pakko kirjoittaa pitkiä raportteja vai voitko tehdä visuaalisen esityksen tai videon? Esimerkiksi Canvassa ja Prezissä on valmiita visuaalisia pohjia, joihin voit suoraan lisätä sisällön. Ainakin itse koen tämän helpommaksi ja mielekkäämmäksi ainaisten tekstien kirjoittelun sijaan. Samalla opit myös uuden digitaalisen alustan käytön, jota voit hyödyntää jatkossakin. Ja itse ainakin olen saanut lähes poikkeuksetta positiivista palautetta siitä, että olen hyödyntänyt erilaisia menetelmiä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei sisältö kärsi, vaan tulee vastata tehtävänantoon ja täyttää opintojakson tavoitteet.

4. Syy miksi pitää olla vapaapäiviä

Kun opiskelee työn ohessa, aika nopeasti löytää itsensä oravan pyörästä. Viikot kuluu nopeasti, kun ne täyttyvät työstä, opiskelusta sekä perhe-elämästä. Herkästi tulee tunne, että täytyy olla tehokkaasti tekemässä koko ajan, että saa asiat hoidettua. Teho kuitenkin laskee, kun alkaa väsymään ja puutumaan. Meillä ihmisillä on huikea kyky sopeutua tilanteisiin, paikata väsymystä ja huijata itseämmekin. Tämän takia pitää olla tyhjiä päiviä, jolloin ei ole töitä eikä opiskelua!

Vapaapäivinä laita kännykkä pois, tietokone pois, koulu ja työasiat visusti pois näkyvistä. Osallistu illanistujaisiin, kyläile, ulkoile, osallistu aktiviteetteihin, siivoa kaappeja(minun lempi puuhaa), kiertele kirppiksillä, käy kahvilassa ja kuluta viihdettä. Tee juuri sitä, mitä sillä hetkellä huvittaa sinä päivänä huvittaa. Älä täytyä päivääsi pakollisilla kotitöillä, vaan anna lupa hoitaa ne myöhemmin ja tee oikeasti jotain mikä huvittaa sinä päivänä.

Tiedän, että “Out of sight out of mind” on helpommin sanottu, kuin tehty. Kun ajatukset harhailee koulu ja työ asioihin, niin tiedosta se ja muistuta itsellesi, että niille on oma aikansa ja paikkansa. Kun tietoisesti laitat stopin näille ajatuksille, niin myöhemmin huomaatkin, että olet saanut tuulettua ja palautua. Parasta on, kun joudut seuraavana päivänä miettimään, että mihinkäs sitä jäätiin ja mitä pitikään tehdä. Se kertoo siitä, että olet saanut palautua kunnolla.

Jos haluat kuulla ajatuksiani podcastin muodossa, niin liity nyt sähköpostilistalle klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Seuraavassa piilopodcast -jaksossa asiaa oppimisstrategioista viikolla 40, 2021. 👇🏻

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.