Työtä hakemassa, mutta et tiedä, mitä hakea? – aloita tästä

Jaa ja välitä

Kaikki käskee hakemaan töitä, mutta jos ei edes tiedä, mitä työtä hakisi. Tällöin ei edes tiedä, millä hakusanoilla lähtisi hakemaan töitä. Avoimien hakemusten laittaminen vasta onkin hankalaa, kun ei tiedä mitä edes kysyä yrityksiltä. Autan sinua nyt vähän rajaamaan työvaihtoehtoja ja tarkentamaan, mitä työtä voisit lähte hakemaan. Näiden kysymysten avulla voit myös lähteä pohtimaan, mille alalle hakisi opiskelemaan.

Mihin aikaan haluat työskennellä?

Aloitetaan siitä, että mihin vuorokauden aikaan haluat työskennellä? Töitä voi tehdä yhdessä vuorossa eli joka päivä samaan kellon aikaan, tai kahdessa vuorossa, kuten aamuisin ja iltaisin, vaihdellen työpäivien välillä. Kolmivuorotyössä tulee mukaan vielä yövuorot. Joissain työnkuvissa tehdään esimerkiksi 12 tunnin työpäiviä, minkä jälkeen on pidempi jakso vapaapäiviä.

Haluatko työskennellä vain arkisin vai käykö työskentely myös viikonloppuisin? Viikonloppuisin saa normi palkan päälle viikonloppulisää, mutta rahallisesta kannustimesta huolimatta kaikki eivät ole valmiita työskentelemään viikonloppuisin. Haluatko edes työskennellä täyttä työviikkoa? On mahdollista tehdä osa-aikaista työtä, jolloin työajat sovitaan esihenkilön kanssa.

Entäs kausityö? Jotkut työskentelevät pitkiä päiviä kesäkautena ja viettävät talvet etelän lämmössä. Ennen vanhaan vakituista(toistaiseksi voimassa olevaa) työsopimusta on arvostettu suuresti, mutta nuoremmat sukupolvet valitsevat tietoisesti myös määräaikaisia työsuhteita. Määräaikaisessa työssä työsuhteella on alkamis- ja päättymispäivä. Määräaikaisia työsuhteita ovat esimerkiksi hanketyöt. Jos olet kiinnostunut hanketyöstä, kannattaa vuoden alusta olla hereillä, koska päätökset tietyistä hankerahoista tulee ennen joulua, jolloin rekrytointi on kuumimmillaan alkuvuodesta. Myös kesällä ja syksyn alussa kannattaa erityisesti tiirailla hanketyöpaikkoja.

Työpaikalla, kotona vai hybridinä?

Missä haluat työskennellä? Etätyöskentely on lisääntynyt viime vuosina, joten työtä voi tehdä maantiteellisestä sijainnista riippumatta. Jotkut ei voi sietää etätyöskentelyä, vaan kaipaavat konkreettista työpaikkaa, jonne lähteä aamuisin ja minne jättää työasiat kun sieltä poistuu. Pakko ei ole valita jompaa kumpaa, vaan voi myös työskennellä hybridinä. Se kuinka paljon tulee olla paikan päällä työpaikalla, riippuu työnantajasta ja työnkuvasta.

Millaisessa ympäristössä haluat työskennellä? Sopisiko sinulle toimistotyö vai haluatko työskennellä ulkona, tai ehkä tehdasympäristössä tai merillä? Jotkut työt ovat fyysisesti raskaita, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun työtä lähtee hakemaan.

Työtä yksin vai yhdessä?

Haluatko työskennellä mahdollisimman paljon itsenäiesti ja omassa rauhassa? Tällöin ei esimerkiksi kannata hakeutua päiväkotiin tai vilkkaaseen kahvilaan töihin. Löytyy paljon myös työpaikkoja, joissa ei tarvitse jatkuvasti tehdä asiakastyötä tai olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä. Jos taas yksin työskentely kuulostaa kammottavalta, kannattaa lähteä pohtimaan työpaikkoja ja työtehtäviä, missä pääset olemaan muiden ihmisten kanssa. Voit joko työskennellä tiiviisti muiden työntekijöiden kanssa, hakeutua asiakaspalvelutyöhön tai erilaisiin ohjaustehtäviin.

Vaihtelua vai rutiineja?

Kaipaatko vaihtelua työpäiviesi sisältöön vai rutiineja, jolloin tiedät joka päivä, mitä lähteä tekemään kun aloitat työpäivän? Jotkut työt voivat sisältää vaihtelua sekä rutiineja. Usein ihmisten kanssa työskenneltäessä, ja etenkin lasten kanssa, päivän kulussa on tietyt rutiinit ja aikataulut. Ihmisten kanssa työskenneltäessä, et kuitenkaan voi ikinä tietää, mitä vuorovaikutustilanteet ja ryhmien toiminta tuo tullessaan.

Haluatko jatkuvasti oppia ja kokeilla uusia asioita. Työpaikkaa hakiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia mahdollisuuksia työpaikka tarjoaa kehittää omaa osaamistaan. Jos sinulla on tavoitteita ja haaveita, mitä haluaisit oppia ja missä haluaisit kehittyä, pyri löytämään työpaikka missä pääset kehittämään itseäsi. Tällä on suuri merkitys motivaatioon elämässä ja työssä viihtymiseen.

Miten olisi määräaikainen projekti? Projekti ja hanketyössä pääsee monipuolisesti suunnittelemaan, toteuttamaan ja kehittämään toimintaa. Jos sinulle on luontaista kokonaisuuksien hallinta ja prosessien läpivieminen tiiviissä yhteistyössä, kannattaa lähteä katsomaan minkälaisia hanketyö- ja projektityöpaikkoja on tarjolla.

Vastuuta ja valtaa?

Nykypäivänä ihmiset tuntuu olevan enemmän kiinnostuneita asiantuntijatehtävistä. Enää ei samassa määrin himoita johtoportaalla etenemistä. Urakehitystä tapahtuu nykyään vaakatasossa, kun hakeudutaan asiantuntijatyöhön, missä ei ole työntekijöitä johdettavana, mutta on suuri vastuu ja valta oman asiantuntijuusalueen edustajana toimimisesta moniammatillisissa tiimeissä. Haluatko työskennellä oman alasi asiantuntijana vai oletko kiinnostunut henkilöstö- tai liiketoiminnanjohtamisesta? Erilaisten hankkeiden päällikkönä pääsee itse laittamaan kädet saveen ja tekemään käytännön työtä, mutta työnkuvaan kuuluu myös johdollisia tehtäviä. Jos tällainen monipuolinen rooli kiinnostaa, niin kannattaa lähteä hakemaan hanke- ja projektipäälliköiden tai hanke-/projektikoordinaattoreiden työtehtäviä.

Miten lähden työtä hakemaan?

Ensimmäisenä rakenna hyvä CV ja hakukirje. Tämän jälkeen laita avoimia hakemuksia sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Suurin osa avoimista työpaikoista on piilossa eikä niitä laiteta julkisesti hakuun. Työpaikan saa ne, jotka on jotenkin jo tekemisissä työnantajan kanssa, kuten kysynyt töitä ja laittanut avoimen hakemuksen.

Katsele myös avoimia työpaikkailmoituksia esimerkiksi mol.fi sivuilta sekä Duunitorista. Hae itseäsi kiinnostaviin työpaikkoihin. Muista aina muokata CV:si ja hakukirjeesi vastaamaan avoimen työpaikan vaatimuksiin. CV:ssä lähinnä tarvii muokata profiilitektiä, kun taas hakukirjeessä kannattaa laajemmin sanottaa omaa osaamistaan työpaikan vaatimuksiin peilaten.

💡Katso “Tyylikkäät ja helposti muokattavat CV-pohjat”
👉 Lue myös “LinkedIn-profiili toimii CV:n jatkeena”

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.