Työhaastatteluun valmistautuminen ja top 3 kinkkiset haastattelukysymykset

Jaa ja välitä

Oletko hakenut unelmien työpaikkaan ja päässyt työhaastatteluun? Onnea! Jo työhaastatteluun pääseminen on iso juttu, sillä useista hakijoista valitaan se kärkijoukko. Työhaastatteluun kannattaa valmistautua huolella, niin et hevillä hätkähdä niitä kinkkisiäkään kysymyksiä.

  1. Lue työpaikkailmoitus huolella läpi
  2. Tutustu työnantajaan
  3. Tutustu työhaastattelijoihin
  4. “Kerro jotain itsestäsi”
  5. Miksi juuri sinut pitäisi valita?
  6. Miten muut ihmiset kuvailevat sinua?

Työpaikkailmoituksesta kaikki alkaa

Lue työpaikkailmoitus huolella läpi ennen työhaastattelua. Kirjaa itsellesi ylös, mitä työtehtävät pitävät sisällään ja mitä työntekijältä odotetaan. Pohdi omaa osaamistasi ja persoonaasi suhteessa näihin työpaikkailmoituksessa mainittuihin asioihin. Voit harjoitella ihan ääneen puhumalla kertomaan itsestäsi lyhyitä tarinoita.

Työhön perehdyttäminen alkaa jo työpaikkailmoituksesta. Työpaikkailmoituksella luodaan hakijoille mielikuva siitä, millaisiin työtehtäviin ja työyhteisöön hän olisi tulossa. Tarkastele mielikuvaasi työst,ä ja miten näet itsesi siinä työympäristössä. Työhaastattelu on sinulle mahdollisuus kysyä ja selvittää, vastaako työ ja työyhteisö oikeasti mielikuvaasi ja työpaikkailmoituksessa maalailtua kuvaa. Työpaikkailmoitukset voivat olla myös tietoista työnantajan imagon rakentamista, joten työhaastatteluun kannattaa oikeasti suhtautua niin, että myös sinä haastattelet työnantajaa.

Tutustu työnantajaan

Kahlaa läpi hakemasi työpaikan organisaation nettisivut. Mitä nettisivuille kerrotaan organisaation toiminnasta, tavoitteista sekä visiosta ja minkälaista kieltä siellä käytetään? Tarkastele omaa fiilistäsi, mikä sinussa herää ja koita nähdä sen taakse. Minkä takia tällainen tunne herää? Organisaation nettisivut viestii yrityksen arvoja ja heille tärkeitä asioita.

Joskus itse olen havainnut ristiriitaa työpaikkailmoituksen ja organisaation nettisivujen välillä. Esimerkiksi jos työpaikkailmoituksessa odotetaan hakijalta hyviä digitaalisia taitoja sekä viestintä ja markkinointiosaamista, mutta organisaation omilla nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa ei näy suunnitelmallista ja ammattimaista toimintaa. Tällainen herättää aina tunteen, että organisaatio luulee toteuttavansa digiloikan yhdellä osaajalla, kun sen tulisi olla yhteistyössä toteutettua ja organisaatiota läpileikkaavaa toimintaa.

Organisaation nettisivuilla on usein kerrottu yrityksen toiminnan arvot. Pohdi, mitkä asiat sinulle ovat elämässäsi tärkeitä ja mitä asioita pidät työssä tärkeänä. Osuuko nämä asiat yksiin tämän potentiaalisen työnantajan arvojen kanssa?

💡 Tunto-palvelussa kuka tahansa voi antaa arvionsa työnantajasta. Käy kurkkaamassa, löytyykö sieltä tietoa työpaikasta, johon olet hakenut.

Tutustu haastattelijoihin

Työpaikkailmoituksessa tai työhaastattelukutsussa sinulle on kerrottu, kuka tai ketkä henkilöt sinua haastattelevat. Katso, mikä on heidän rooli yrityksessä. Haastattelijoina usein on esihenkilö sekä tuleva työkaveri. Kannattaa pohtia kysymyksiä valmiiksi, millä lähdet selvittämään, millaista työn arki on ja minkälainen meininki työpaikka on, erityisesti jos arvostat työssä viihtymistä. Voit kysyä esimerkiksi, miksi he ovat viihtyneet tässä työpaikassa. Vastauksissa kannattaa tarkastella myös, mitä he jättävät sanomatta. Kerran tätä kysyessäni sain vastaukseksi työn suorittamiseen liittyviä seikkoja. Kukaan ei maininnut mitään työtiimistä ja työilmapiiristä. Tämä oli hämmentävää. Ja jostain syystä muutenkin haastattelutilanteessa esihenkilön ja työntekijän välistä kommunikointia seuratessani jäi vähän kalskea fiilis.

Etenkin jos tulet generalistiselta alalta kannattaa selvittää, mikä on haastattelijoiden tausta. Olen huomannut, että kaikki eivät esimerkiksi tiedä, mikä on kasvatustieteilijä. Useilla tulee mielikuva opettajasta. Tällöin jo työhakemusvaiheessa kasvatustieteilijä-tittelin sijaan korostan sitä, mitä minä teen, mitä osaan ja mikä on minun tapani työskennellä.

Haastattelijat ovat vain ihmisiä ja katsovat maailmaa omasta näkövinkkelistään. Kaikissa ammateissa on oma työkielensä, ja jos haluat puhua samaa kieltä haastattelijan kanssa, kannattaa kurkistaa hänen taustaansa. Omaan puhetyyliini vaikuttaa se, onko haastattelija esim. kauppatieteen tohtori, sosionomi, yhteisöpedagogi vai fysioterapeutti. Jos sattumoisin haastattelija on myös kasvatustieteilijä, niin voin käyttää ammattijargonia, mutta muuten puhun asioista olettaen, että toinen ei tiedä alastani mitään.

Ne kinkkiset työhaastattelukysymykset

Se kuka kokee minkäkin vaikeaksi kysymykseksi, riippuu aina ihmisestä. Olen nostanut tähän nyt kolme sellaista kysymystä, jotka mielestäni ovat haastavia ja joiden kanssa olen myös muiden kuullut tuskailevan. Kerron myös muutamia vinkkejä, mitä näihin työhaastattelukysymyksiin voisi vastata. Toivottavasti näistä on apua sinulle.

Kerro jotain itsestäsi

Juurihan vuodatin koko elämäni CV:ssä ja työnhakukirjeessä! Ettekö osaa lukea? Haastattelijat usein haluavat vielä kuulla sinun itsesi kertomana siinä hetkessä, miten kuvailet itseäsi. Kerran minua pyydettiin kertomaan itsestäni jättämällä ulkopuolelle kaikki, mitä olin jo kertonut työnhakudokumenteissa. Oli aika haastava rasti, sillä etenkin LinkedInissä avaan aika kattavasti historiaani ja persoonaani. No, miten tätä lähteä taklaamaan.

👉🏻 Lue myös “LinkedIn-profiili toimii CV:n jatkeena”

Pohdi elämääsi kokonaisuudessaan ja erilaisia rooleja. Oletko vanhempi, sisarus, lapsi, ystävä, kummi, valmentaja, vapaaehtoistyöntekijä…? Lähde pohtimaan minkälainen olet näissä erilaisissa rooleissa, miten persoonasi tulee esiin ja mikä erottaa sinut muista. Minkälainen ystävä esimerkiksi olet? Jos sinun on vaikea lähteä kuvailemaan, minkälainen sinä olet, niin tarkastele ensin muita ihmisiä. Minkälainen paras ystäväsi on? Mikä teissä on samaa ja missä olette erilaisia? Ja erityisesti, missä olette erilaisia. Miten sinä eroat ystävästäsi ja mikä tekee sinusta juuri sinut. Sanoita ja kirjoita ylös nämä asiat.

Kun sinulta pyydetään, kerro jotain itsestäsi, voit lähteä ihan kertomaan mitä erilaisia rooleja elämässäsi on. Kerro, mikä on sinun tapa elää arkea ja mikä tekee sinusta juuri sinut. Liitä tarinasi työelämään ja kerro lyhyesti minkälainen työntekijä olet ja mikä sinua motivoi tai mitä odotat tulevaisuudelta työssäsi. Tähän työhaastattelukysymykseen ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Vastaus saa olla juuri sinun näköisesi. Pääasia on, että sinulla on vastaus ja lyhyt tarina, minkä kertoa.

Miksi juuri sinut pitäisi valita?

Tässä sinun tulee osata sanottaa osaamistasi ja persoonaasi suhteessa työpaikkailmoituksessa sekä tässä työhaastattelutilanteessa kerrottuihin vaatimuksiin ja odotuksiin. Ennen työhaastattelua katso työpaikkailmoituksesta, mitä osaamista työtehtävät vaativat ja korosta etenkin niitä osioita, joissa sinä olet hyvä ja mistä sinulla on kokemusta.

Jos työtehtävissä on osa-alueita, joista sinulla ei ole niin paljoa kokemusta, niin pohdi, mistä tilanteista olet kerryttänyt potentiaalia ja osaamista hoitaa myös nämä osa-alueet. Harvoin on hakijoita, jotka ovat mestareita kaikissa työtehtävien vaatimissa osa-alueissa. Esimerkiksi eräässä työhakemuksessa odotettiin alueen yritysverkoston tuntemusta, mitä minulla ei ollut. Korostin muita puolia itsessäni, jotka vastasivat heidän työntekijätarpeeseen ja kerroin, että olen hyvä verkostoitumaan ja rohkea ottamaan yhteyttä ja kontaktoimaan yrityksiä. Eli vaikka en vielä(!) tunne yritysverkostoa niin hyvin, saan sen nopeasti otettua haltuun.

Ennen työhaastattelua vastaa itsellesi näihin kysymyksiin:

  • Mitä työntekijältä odotetaan tässä työtehtävässä?
  • Minkälaista persoonaa he etsivät? Eli mitä adjektiiveja työpaikkailmoituksessa on käytetty (rohkea, innovatiivinen, pikkutarkka)?
  • Miten sinä teet? Ei vain, mitä teet ja miksi. Esim. “Minulla on hyvät organisointitaidot, koska olen mestari aikatauluttamaan omia sekä muiden menoja ja osaan laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Minulla on kokemusta tapahtumien järjestämisestä, missä olen vastannut aikataulutuksesta, tilavarauksista ja monikanavaisesta viestinnästä.”
  • Mitä juuri sinä tuot tullessasi työyhteisöön? Eli millainen persoona olet? Esim. “Olen ratkaisukeskeinen ja kohdatessa haasteita työn arjessa kannustan tiimiäni ideoimaan yhdessä, miten lähdetään tilanne selvittämään ja kenellä olisi paras osaaminen. Olen myös innokas järjestämään virkistystoimintaa ja käymään afterworkeilla.”

Miten muut ihmiset kuvailisivat sinua?

Tätä on minulta kysytty muutamaan otteeseen ja viimeksi pari viikkoa sitten. Tällä pyritään selvittämään, minkälainen työyhteisön jäsen olet ja minkälainen tiimipelaaja. Jos sinulla on työtodistuksia, joissa on sanallinen palaute tekemästäsi työstä, niin kaiva ne esiin. Katso mitä niissä kerrotaan. Jos olette tehneet aikaisemmissa työpaikoissasi virkistyspäivillä joitain kehulappu tehtäviä tms. niin muistele, mitä sinulle on sanottu. Oletko ollut kehityskeskusteluissa? Mitä palautetta olet näissä tilanteissa saanut? Kirjaa kaikkia näitä asioita ylös.

Jos sinun on vaikea vastata tähän kysymykseen, niin ota kännykkä ja lähetä nyt heti viestiä ystävillesi, perheellesi ja sukulaisille. Kerro, että haet töitä ja toivoisit, että he kuvailevat sinua, niin kuin he sinut näkevät. Todennäköisesti saat listan erilaisia adjektiiveja(kuvailevia sanoja). Kirjaa ne itsellesi visusti talteen ja poimi niistä itsellesi tärkeimmät. Tarkastele, mitkä ovat relevantteja erityisesti tätä kyseistä työhaastattelua silmällä pitäen. Muista, älä syytä läheisiäsi valehtelijoiksi. Se on heidän näkemys ja kokemus sinusta, ja se on heidän totuus. Usko, mitä he sinulle sanovat, vaikka ensimmäinen tunteesi olisikin itseäsi vähättelevä, etkä halua uskoa sitä, mitä sinulle sanotaan.

Lopuksi

Antamani esimerkit kumpuavat vahvasti omasta taustastani ja liittyvät asiantuntijatyöhön. Sinä olet oman alasi asiantuntija ja tiedät parhaiten, mitä asioita kertoa työhaastattelussa. Pohdi asioita omasta ammatistasi käsin. Sinä osaat ja tiedät parhaiten.

Olen tehnyt tästä aiheesta myös piilopodcast-jakson, jonka pääset kuuntelemaan liittymällä Uralla-sähköpostilistalle. Jos sinulla tulee mieleen jokin kinkkinen työhaastattelukysymys, niin kerro se kommenteissa 👇🏻

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.