Biokemististä yrittäjäksi Lappiin

Jaa ja välitä

Olen Marja-Maija Valtonen, 38-vuotias tekstiilialan yrittäjä Ivalosta. Tällä hetkellä työskentelen hamppukankaisia kodintekstiilejä valmistavassa HEMPEA-yrityksessäni. Reitti yrittäjäksi on ollut monivaiheinen.

Olen opiskellut biokemistiksi Oulun yliopistossa. Lopputyöni tein tutkimuslaitoksessa Saksassa ja valmistumiseni jälkeen jäin töihin Saksaan. Työskentelin kasvuyrityksiin sijoittavassa pääomarahastossa, jossa tehtävänäni oli tutkia lääketieteen alan sijoitusmahdollisuuksia. Työssäni seurasin motivoituneita, innokkaita yrittäjiä, ja innostuin itsekin yrittäjyydestä.

Viiden vuoden ulkomailla olon jälkeen muutin takaisin Suomeen ja Lappiin. Koska halusin työllistyä kiinnostavalle alalle kotikylässäni Lapissa, opiskelin bioanalyytikoksi. Sain aiempien biokemian opintojeni kautta paljon hyväksilukuja. Työskentelin terveyskeskuksen laboratoriossa.

Samanaikaisesti laboratoriotyön ohella perustin kauan suunnittelemani tekstiiliyrityksen Hempean. Luontoarvot ja ekologisuus ovat aina olleet minulle tärkeitä ja siksi halusin tehdä tuotteita ekologisesta hampusta. Nyt työskentelen täysipäiväisesti yrittäjänä.

Koska työskentelen yrityksessäni yksin, työpäiväni ja -tehtäväni ovat hyvin vaihtelevia. Suunnittelen ja organisoin tuotteiden valmistusta, ylläpidän ja kehitän verkkokauppaa ja pakkaan ja lähetän tilauksia. Työhön sisältyy paljon markkinointi- ja myyntityötä eri kanavissa.

Olen oppinut kaiken tekemällä ja kokeilemalla sekä käymällä erilaisia kursseja. Työskentelen myös eri alojen ammattilaisten kanssa, mikäli en itse pysty tekemään jotain. Työssäni pääomarahastossa ja start-up -maailmassa opin paljon yrityksen pyörittämisestä ja kehittämisestä, vaikka ala olikin täysin eri.

Työssäni parasta on, että saan käyttää luovuuttani ja ratkaista jatkuvasti ongelmia. Tapaan työssäni mukavia ja mielenkiintoisia ihmisiä ja saan koko ajan oppia uutta. Raskainta työssä on yksin vastuussa oleminen ja yrittäjyyden epävarmuus. Yrittäjän palkka on hyvin riippuvainen työn tuloksista ja varsinkin yrittäjyyden alussa palkkani on ollut pieni. Yrittäjyys kuitenkin mahdollistaa monia vapauksia ja myös palkkakehityksen uran aikana.

Lisää yritykseeni Hempeaan voi tutustua verkkosivuilla: https://hempea.fi/

Jaa ja välitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.